Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Σεπ-2019 00:20

  Ο Θωμάς Μάγειρας και η Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν προσεκτικά τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας και των αγορών, δεν ξαφνιάστηκαν ιδιαίτερα όταν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα χαράματα της προηγούμενης Δευτέρας, η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση.

  Ο αρχαιότερος tour operator στον κόσμο (5 Ιουλίου 1841 το πρώτο, οργανωμένο από τον ίδιο τον Thomas Cook γκρουπ, ταξιδεύει από το Leicester στο… μακρινό Loughborough, στην τρομακτική απόσταση 10 ολόκληρων μιλίων) και κολοσσός του κλάδου (2ος μεγαλύτερος όμιλος, μετά την υπερδύναμη TUI) παρουσίαζε εμφανέστατα σημάδια μεγάλων προβλημάτων και έντονης αδυναμίας, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

  Τα πρώτα "καμπανάκια" χτύπησαν το 2014, όταν ανακοινώθηκε η άμεση παραίτηση της Harriet Green από την θέση της διευθύνουσας συμβούλου. Θέση στην οποία είχε επιλεγεί το 2012, με στόχο να διορθώσει τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει οι εξαιρετικά παλαιομοδίτικες στρατηγικές του επί μία οκταετία προκατόχου της Manny Fontenla-Novoa (2003-2011) και στην οποία η αγορά θεωρούσε την κυρία Green,  ιδιαίτερα επιτυχημένη (η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στην διετία της θητείας της αυξήθηκε, από τα 350 εκατ. στερλίνες στα 2 δισ.).

  Ο πυρήνας στη στρατηγική της δυναμικής Βρετανίδας ήταν η ανάπτυξη του ομίλου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μέσων (πωλήσεις μέσω Internet, τουριστικά portals κ.λπ.), αντιστρέφοντας και συρρικνώνοντας ταυτόχρονα την προηγούμενη στρατηγική, η οποία στόχευε σ’ εξαγορές και συγχωνεύσεις με άλλες τουριστικές επιχειρήσεις "παλαιάς τεχνολογίας" (κυρίως τουριστικά πρακτορεία με φυσική υπόσταση και απαίτηση για αντίστοιχη παρουσία του πελάτη).

  Από την ημέρα της παραίτησης της Γκριν (30 Ιουλίου 2014) και ύστερα, η πορεία του ομίλου ήταν συνεχώς καθοδική, ενώ συγχρόνως επαναδρομολογήθηκε πλήρως η παλαιότερη στρατηγική. Πράγμα που σαφώς υπονοεί ότι η νέα κι επιτυχημένη CEO (ΣΙ-Ι-Ο εντάξει;) αποφάσισε ν’ αποχωρήσει τόσο νωρίς, όταν αντελήφθη πως δεν είχε τον χρόνο (ίσως και να θεώρησε πως δεν ήταν εφικτό, απλά) για ν’ αλλάξει ριζικά την παλαιά εσωτερική κουλτούρα και να μεταρρυθμίσει την εταιρεία. 

  Από τον Αύγουστο 2014, ο όμιλος Thomas Cook άρχισε να φθίνει και να σημειώνει όλο και πιο σημαντικές ζημίες, ενώ η διοίκηση απένειμε bonus εκατομμυρίων λιρών στον… εαυτό της! Αρνούμενη απλούστατα, να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών της, όπως τις διαμορφώνει η σύγχρονη πρακτική.
  Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

  Μία ιστορία όμως, η οποία θα προκαλέσει ανατρεπτικές σεισμικές δονήσεις σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο (και όχι μόνο). Πιθανότατα δε, λόγω ειδικής διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος στο νότιο άκρο της Βαλκανικής, οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία θα είναι οι βαρύτερες όλων όσων υποστούν συνέπειες από το γκρεμοτσάκισμα του τουριστικού γίγαντα.  

  Συνέπειες οι οποίες όμως, θα είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Όχι μόνον διότι όποιος κοιτούσε τις οικονομικές καταστάσεις της Thomas Cook, καταλάβαινε πως επρόκειτο για ένα ατύχημα που απλά αναμενόταν να συμβεί, οπότε και θα έπρεπε να έχουν λάβει τα μέτρα τους όλοι οι επαγγελματίες. Αλλά επίσης επειδή, η χρεοκοπία της Monarch, ήταν εξαιρετικά πρόσφατη (2α Οκτωβρίου 2017 η τελευταία πτήση), και είχε εκπέμψει γενικό σήμα κινδύνου για όποιον δεν ακολουθούσε τις τάσεις της αγοράς. Μια αγορά η οποία, όπως και η παγκόσμια οικονομία, αλλάζει ταχύτατα και με ρυθμούς που είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ ακολουθήσει κανείς. Αλλά και μία αγορά στην οποία κανείς δεν έχει την επιλογή, να μην το πράξει! Ή, έστω, να το προσπαθήσει...

  Διαφορετικά, θα υποστεί τις συνέπειες που υπέστη  ο "Θωμάς Μάγειρας" (η ακριβής ελληνική μετάφραση του ονόματος Thomas Cook)! Όπως και όσα υπέφερε και υπομένει ακόμη, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η δύσμοιρη γωνιά της Νότιας Βαλκανικής, στην οποία ζούμε!

  Με δυο κουβέντες, αυτά που υφίστανται εκείνοι οι οποίοι δεν κατορθώνουν να ενσωματώσουν στην οικονομική τους στρατηγική, όσα επιτάσσει η σύγχρονη εποχή, αυτά που παθαίνουν παθαίνουν εκείνοι οι οποίοι αρνούνται ν’ αλλάξουν…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων