Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 00:03

  Επιτέλους, κάτι κινείται!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Διχόνοια, που βαστάει
  ένα σκήπτρο η δολερή,
  καθενός χαμογελάει,
  πάρ’ το, λέγοντας, κι εσύ.

  Ο στίχος από τον "Ύμνο στην Ελευθερία" (που μικρό μέρος του αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της χώρας) του Διονυσίου Σολωμού, είναι πασίγνωστος και αποτελεί μια συντομογραφία της ελληνικής πολιτικής (και όχι μόνο) ιστορίας. Σε λιγότερες από 20 λέξεις, συμπυκνώνει πάνω από 150 χρόνια ίντριγκας και αλληλοσπαραγμού...

  Το νόημα του, ιδιαίτερα αισθητό κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυριάρχησε επίσης τα τελευταία 10 χρόνια. Κάνοντας την εικόνα παρακμής και κατάντιας της χώρας ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο αποκρουστική και επιτρέποντας την επίδειξη ακόμη περισσότερης περιφρόνησης από το εξωτερικό. Όχι άδικα βέβαια, μιας και π.χ. η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα, από τις 4 συνολικά υπό καθεστώς Μνημονίου, όπου δεν επετεύχθη κάποιας μορφής πολιτική συμφωνία και συναίνεση! 

  Συνεχής διχασμός και φαγωμάρα όμως, είναι συνώνυμα της πολιτικής αστάθειας. Μιας κατάστασης που αποτελεί εξαιρετικά αρνητικό, απόλυτα αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων. Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τώρα τη σύνεση, να την αφανίσει από το προσκήνιο. 

  Μία απόφαση η οποία μπορεί να αποδειχθεί και πολιτικά, εξαιρετικά σοφή. Αυτό όμως είναι μία πολύ διαφορετική και πολύ μεγαλύτερη συζήτηση. 

  Η ουσία τώρα είναι ότι, επιλέγοντας να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα εκτός κάδρου διώξεων, δικαστικών εμπλοκών κ.λπ. (πλην ακραίου απροόπτου, με εμφάνιση αδιάσειστων στοιχείων), εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο ήρεμο πολιτικό κλίμα για την χώρα. Κάτι που οι σοβαροί διεθνείς επενδυτές θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Μην έχετε καμία αμφιβολία επ΄ αυτού.

  Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι, από αύριο το πρωί, θ’ αρχίσουν να κάνουν ουρά, κουβαλώντας βαλίτσες γεμάτες ευρώ ή δολάρια προς επένδυση. Η Ελλάδα και το πολιτικό προσωπικό της, παραείναι γνωστοί στη διεθνή κοινότητα για να πειστούν τόσο εύκολα. Όμως η απόφαση Μητσοτάκη δίνει ένα καλό, πρώτο δείγμα μεταστροφής και αλλαγών, στην πράξη.

  Από εκεί και πέρα,  το ήρεμο κλίμα δεν είναι παρά ένα ελάχιστο "σαμαράκι", μπροστά στο γιγαντιαίο εμπόδιο της ανυπαρξίας δυνατότητας χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, λόγω του τεράστιου όγκου  κόκκινων δανείων, που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ευπρόσδεκτο και όχι αμελητέο ή αδιάφορο, αλλά χωρίς παραπάνω σημασία.

  Εδώ και πάρα πολύ καιρό, όλοι όσοι αντιλαμβάνονται τα βασικά της λειτουργίας μιας (δυτικού και δη ευρωπαϊκού, τύπου) οικονομίας, φωνάζουν και επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει απαλλαγή και "καθάρισμα" των τραπεζικών ισολογισμών από τα υπέρογκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για να μπορέσει να ξεκινήσει ουσιαστική ανάκαμψη.

  Η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφορούσε, χαμένη μέσα στους λαβυρίνθους της μαρξιστικής ιδεοληψίας της και του πολιτικού κόστους, μεταβάλλοντας τη χώρα σε οικονομικό ζόμπι. Η νέα, προφανώς έχοντας στο μυαλό της τα παθήματα άλλων στο (πρόσφατο αλλά και απώτερο) παρελθόν, δεν εμφάνιζε την απαιτούμενη για δραστική λύση, αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει (σε χαμηλούς τόνους μάλιστα) για εφαρμογή των αμφότερων των σχετικών σχεδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδας, και αυτό ήταν όλο.

  Μέχρι εχθές! Όταν η εξαιρετική συνάδελφος Νένα Μαλλιάρα αποκάλυψε στο Capital πως ετοιμάζεται ένα ενιαίο  νομοσχέδιο που θα στοχεύει στη λύση όλων των προβλημάτων του θέματος. Εφόσον η πληροφόρηση  επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει μέχρι και δευτερογενής αγορά διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων NPLs, στα οποία τιτλοποιημένα NPLs & NPEs, θα δοθεί Ιταλικού τύπου εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αντλούμενη από τον αναβαλλόμενο φόρο (δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του δημοσίου χρέους) και πολλά άλλα μέτρα ακόμη. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, θετικά.

  Θεωρώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της είδησης θα επαληθευτεί και συνδυάζοντας το αφενός με την προφανή διάθεση της κυβέρνησης για διατήρηση του ήρεμου κλίματος και αφετέρου με τις μέχρι τώρα ενέργειες για προώθηση και επιτάχυνση των ήδη δρομολογημένων μεγάλων ξένων και Ελληνικών επενδύσεων, ο προσεκτικός παρατηρητής σχηματίζει την εντύπωση πως πλέον, κάτι κινείται! Και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση!
  Λέτε τελικά να υπάρχει ελπίδα; 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ