Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 00:03

  Η Novartis, η ανάπτυξη και οι… μισθοί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς ο Σεπτέμβριος προχωρά όλο και περισσότερο, κατά παράδοση, το πολιτικό σκηνικό θερμαίνεται αργά αλλά σταθερά. Με τον επικρατούντα πολιτικό πολιτισμό, δεν θα μπορούσε να γίνει πολύ διαφορετικά, άλλωστε. 

  Μετά τις πρώτες αψιμαχίες γύρω από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη ΔΕΘ, έφτασε η ώρα η αντιπαράθεση να περάσει σε πραγματικά σοβαρά θέματα (ή τουλάχιστον αυτά που θεωρούν σοβαρά οι πολιτικοί που πρωταγωνιστούν στα ΜΜΕ).

  Έτσι λοιπόν, με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης που απέστειλε τη σχετική δικογραφία στη Βουλή καθώς υπάρχουν σαφείς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, βρίσκεται σαν  κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, η υπόθεση Novartis. 

  Όπως είναι φυσιολογικό (στην Ελλάδα τουλάχιστον) άρχισαν αμέσως οι δηλώσεις, οι τοποθετήσεις και οι εικασίες-σπέκουλες γύρω από το αντικείμενο της δικογραφίας. Φυσικά (πάντα μόνο στην Ελλάδα), κανένας δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στην οριζόμενη από τον νόμο μυστικότητα του φακέλου και ακούμε/μαθαίνουμε όλα όσα περιλαμβάνονται σ’ αυτόν. Ή όσα θέλει ο εκάστοτε ομιλητής-σχολιαστής-τηλεδικαστής, να νομίζουμε ότι περιλαμβάνονται...

  Μέχρι εδώ, όλα μοιάζουν κανονικά. Το πρόβλημα γίνεται αισθητό, μόλις σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα αυτή την εποχή βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής προσοχής. Όσα συμβαίνουν στο νότιο άκρο της Βαλκανικής, γίνονται άμεσα  γνωστά και μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επενδυτικής κοινότητας. Τα πάντα. Λόγω της πρόσφατης πολιτικής αλλαγής και της προσπάθειας της χώρας ν’ αλλάξει την εικόνα της και τη στάση της, απέναντι σε σοβαρούς επενδυτές.

  Είναι γνωστό πως η λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης, αποτελεί έναν από τους τομείς όπου οι επενδυτές περιμένουν να δουν ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη και ταχεία αντιμετώπιση τους, στις δικαστικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα από τα κρισιμότερα κριτήρια, που έχουν στις λίστες τους.  Αλλά και ένα κριτήριο που η έλλειψή του, έχει ήδη στερήσει δισεκατομμύρια από τη χώρα...

  Υπό το πρίσμα αυτού του κριτηρίου λοιπόν, μπορεί εύκολα κάποιος να πει ότι η θέση του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται και ότι η σύγκληση εξεταστικής κ.λπ. επιτροπής αποτελεί αρμοδιότητα μόνο του Κοινοβουλίου, είναι εξαιρετικά αρμόζουσα.

  Μέχρι εδώ, όλα καλά!

  Τα (πολλά και μεγάλα) προβλήματα αρχίζουν όταν εμφανίζονται στα διάφορα μέσα επικοινωνίας "διαρροές" οι οποίες περιγράφουν τι θα πρέπει να γίνει με τον ένα ή τον άλλο πολιτικό, την τάδε ή την δείνα δικαστικό, την άλφα ή τη βήτα υπόθεση. Δηλαδή όταν εμφανίζεται για ζήτημα που απασχολεί ενεργά τη Δικαιοσύνη, μη επίσημη πληροφόρηση που επιχειρεί να κατευθύνει την Θέμιδα.

  Αυτή η ανεπίσημη "γραμμή", είναι βασικός παράγοντας αποτροπής, σκιάχτρο κανονικό για όλους τους σοβαρούς επενδυτές. Προφανώς, κάποιοι πολιτικοί παράγοντες, δεν το έχουν υπόψη τους. Αλλά, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας  λόγω "προτέρου ανεντίμου βίου" (π.χ. βλέπε υπόθεση Γεωργίου), οι διαρροές περί το τι μέλλει γενέσθαι σε υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης (σε περίπτωση ανάμειξης πολιτικών προσώπων, σε αυτήν περιλαμβάνεται και η Βουλή) και αυτή δεν έχει αποφανθεί τελεσίδικα, μετατρέπει τους επενδυτές σε… σπρίντερ αλλά… μεγάλων αποστάσεων. Αποστάσεων από τη χώρα! Διότι αυτές οι διαρροές μοιάζουν πολύ (χωρίς απαραίτητα να είναι), προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης! Και αυτό, σε συνδυασμό με τα γνωστά προηγούμενα, είναι υπεραρκετό για να τους αποτρέψει από περαιτέρω ενασχόληση με την Ψωροκώσταινα, ως επενδυτικό προορισμό...

  Είναι απαραίτητο να το καταλάβουν όλοι. Αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει ήδη. Χώρα όπου υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, προσελκύει διεθνείς σαλταδόρους και πειρατές! Όχι, σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές!

  Χωρίς επενδυτές ιδιαίτερα ευοίωνο μέλλον μέσω οικονομικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να περιμένει κανένας. Εκτός ίσως, από τον κύριο Τσίπρα! Ο οποίος, με την οικονομία ως δυνατό του σημείο, εξακολουθεί να εξιδανικεύει όσα πίστευαν οι ειδικοί, στα τέλη του 19ου αιώνα.

  Αν πιστέψουμε βέβαια ότι, εν έτει 2019, εξακολουθεί πραγματικά να θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, αυξάνοντας… τους μισθούς! Περί αυτού δεν προσπάθησε να μας πείσει απ’ την Θεσσαλονίκη;

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ