Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 00:04

  Η ανάκαμψη και το απροσδόκητο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τελευταίο τρίμηνο πληθαίνουν συνεχώς οι  ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες της γης, θα αντιμετωπίσουν μια περίοδο ύφεσης. Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία αρκετά για να προσδιοριστεί η διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά οι οιωνοί, κάθε άλλο παρά θετικοί, θα πρέπει να θεωρούνται. Οι αποφάσεις του Governing Council της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα των όσων βλέπουν οι ειδικοί, στο βάθος του ορίζοντα.

  Η εικόνα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηριστεί αισιόδοξη και όσα έγιναν στην Αραβική Χερσόνησο το Σάββατο, δεν την βελτίωσαν στο ελάχιστο. Το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα είχαν...

  Καλώς ή κακώς η παγκόσμια οικονομία στηρίζει τη λειτουργία και παραγωγικότητά της στα ορυκτά καύσιμα. Η τιμή του αργού και της βενζίνης παγκόσμια, καθορίζουν την τιμή και τη ζήτηση όλων (σχεδόν) των υπολοίπων αγαθών. 

  Με δεδομένο λοιπόν ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου σήμερα, ενώ διαθέτει και τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα αργού, είναι προφανές πως η επίθεση των Χούθι (επίσημα) θα μπορούσε, αναλόγως του μεγέθους και του τελικού της αποτελέσματος,  να αλλάξει την οικονομική μοίρα του πλανήτη, για το ορατό μέλλον.

  Τα σενάρια της τελικής έκβασης είναι πολλά και οι αναλυτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσδιορίσουν τι μέλλει γενέσθαι. Η στήλη όμως θεωρεί πως η προσπάθεια να επιμερίσει κάποιος πιθανότητες, τόσο νωρίς μετά το συμβάν, θα ήταν και ανεύθυνη και άστοχη. Εξάλλου, αφενός η διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας πως θα χρησιμοποιήσει τα (τεράστια) αποθέματά της για να καλύψει την άμεση ζήτηση και αφετέρου η επίσημη δέσμευση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου ότι θ’ απελευθερώσουν όποιες ποσότητες χρειαστούν από τα (επίσης πολύ μεγάλα) στρατηγικά τους αποθέματα, διασφαλίζουν πως άμεσο πρόβλημα έλλειψης δεν θ’ αντιμετωπίσουμε.

  Αυτές οι διαβεβαιώσεις όμως, δεν πρέπει να παρασύρουν. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει πως το συμβάν δεν θα έχει αξιόλογο αντίκτυπο στην οικονομία όλων των χωρών. Οι αυξημένες τιμές που βλέπουμε στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων τις τελευταίες ώρες είναι καθαρά προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων και, εξ ορισμού, βραχύβιες. Εάν όμως τα γεγονότα που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες, επαληθεύσουν τα συναισθήματα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες και εξαιρετικά σημαντικές. 

  Σε αυτήν την περίπτωση, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα διλήμματα/ερωτήματα, τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά/γεωστρατηγικά. Με απρόβλεπτες πιθανές απαντήσεις. Π.χ. μια διατηρήσιμη άνοδος των τιμών των πετρελαϊκών προϊόντων παγκόσμια, σίγουρα θ’ άλλαζε τις ισορροπίες και τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Θ’ αναγκαζόταν η Ευρώπη να μειώσει/εξαλείψει τις κυρώσεις προς την Αρκούδα (λόγω Κριμαίας/Ουκρανίας); Αν ναι, σε ποιον βαθμό; Ποια θα ήταν η στάση της Ουάσιγκτον σε μία τέτοια περίπτωση; Θα ενέτεινε τον εμπορικό "πόλεμο" με τις Βρυξέλλες ή, αντίθετα, θα γινόταν περισσότερο συνεργάσιμη με τους παραδοσιακούς της συμμάχους, ώστε να στριμώξει τη Ρωσία;

  Ακόμη, η εμπλοκή του Ιράν στην υπόθεση, μοιάζει δεδομένη. Και ενώ, λόγω Αμερικανικών κυρώσεων, θεωρητικά δεν εξάγει ιδιαίτερες ποσότητες αργού, στην πράξη το λαθρεμπόριο διακινεί σημαντικούς όγκους. Πόσο θα επηρεαστεί; Ποιες ποσότητες θα "φύγουν" πραγματικά από την προσφορά προς κατανάλωση; Ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και πάλι; Πόσο μακριά θα τραβήξει ο Trump την κόντρα, με τους μουλάδες του Ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης; Θα μπορούσε να φτάσει μέχρι μια κατάσταση Ιράκ και Αφγανιστάν;

  Όλα τα παραπάνω, δεν είναι παρά ελάχιστα από τα εκατοντάδες ερωτήματα τα οποία θα προκληθούν εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν και που θα πρέπει να βρουν ξεκάθαρη απάντηση, τις επόμενες εβδομάδες. Και όλες οι απαντήσεις, άλλη λίγο, άλλη πολύ, θα έχουν επιπτώσεις.

  Δυστυχώς, μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί εάν η αναστάτωση διαρκέσει παραπάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, θα έχει ιδιαίτερα άσχημες επιπτώσεις στην προσπάθεια της Ελλάδας να επανέλθει σε πραγματικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και να δημιουργήσει μια "κανονικότητα" (κατά το λεξιλόγιο της εποχής).

  Αυτό σημαίνει ότι, τώρα πολύ περισσότερο από πριν, οι υπεύθυνοι, οφείλουν να έχουν έτοιμα σχέδια μέτρων έκτακτης ανάγκης για τέτοιου τύπου κρίσεις και να παρακολουθούν την κατάσταση όσο πιο στενά είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Ώστε να μπορούν να δράσουν άμεσα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά.

  Σε διαφορετική περίπτωση, η ανάκαμψη θα συναντήσει τεράστια εμπόδια και θα μεταφερθεί για τις ελληνικές καλένδες. Με όλα όσα αυτό θα σημαίνει για την χώρα...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ