Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 00:04

  Αυτό δεν είναι η κανονικότητα!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι πρόσφατα, οποιοσδήποτε ζει στην Ελλάδα για περισσότερο από μερικές ημέρες, είναι αδύνατον να μην έχει σκεφτεί πως αυτή η χώρα οφείλει την ύπαρξή της σε καθαρή τύχη και μόνον. Έστω για μία φορά. Τουλάχιστον στον βαθμό που αυτή θεωρείται μέλος του ανεπτυγμένου κόσμου, της Ευρωζώνης κ.ο.κ. 

  Τόσο μεγάλη (και ακόμη περισσότερο) είναι η έλλειψη στρατηγικής, προσήλωσης στον στόχο, οργανωμένων και αποτελεσματικών υλοποιήσεων ταυτόχρονα που όλοι έχουμε δει στο ελληνικό κράτος, τις τελευταίες δεκαετίες. Αν σε αυτά προσθέσουμε το υπερπλεόνασμα ανικανότητας και την αφθονία πολιτικαντισμού που συνήθως διέπουν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του δημοσίου (εκλεγμένων κοινοβουλευτικών ή/και "απλών" στελεχών καριέρας, με καίριες θέσεις στην λειτουργική αλυσίδα της Πολιτείας), κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο κυρίαρχος παράγοντας σε μια πορεία δεκαετιών, είναι η τύχη. Απλή, καθαρή και ευνοϊκότατη τύχη...

  Όμως, από την προηγούμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου, κάτι δείχνει ν’ αλλάζει. Η νέα κυβέρνηση βρίθει από τεχνοκράτες. Τεχνοκράτες κανονικούς, μ’ εμπειρία από την πραγματική αγορά και οικονομία, ανθρώπους με αντικειμενικά πολλές και σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στο αντικείμενο που δέχτηκαν ν’ αναλάβουν. 

  Και όχι μόνο. Βλέπουμε πλέον, όχι κάποιο ξάφνιασμα είναι η αλήθεια, μια κυβέρνηση που λειτουργεί με συγκεκριμένη λογική, προσανατολισμένη σε συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Στόχους και αποτελέσματα τα οποία όχι μόνο είναι ουσιαστικά, αλλά έχουν ακόμη σαν (καθοριστικό) γνώμονα το ευρύτερο καλό και όχι την προσωπική κομματική και γενικότερη πολιτική επιτυχία των μελών της. Στόχους μελετημένους και προσχεδιασμένους, κατανεμημένους ανά τομέα δράσης και αρμόδιο υλοποίησης, σε μια πραγματική διάταξη διοίκησης matrix. 

  Βλέπουμε τους υπουργούς να έχουν σφιχτές, συγκεκριμένες ευθύνες και να είναι ενήμεροι για τα milestones που οφείλουν να επιτύχουν εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ γνωρίζουν το πώς και πότε θ’ αξιολογούνται αυτοί και το έργο τους και ότι οι δράσεις τους παρακολουθούνται ταυτόχρονα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και το "κέντρο ελέγχου", με άμεσο και ηλεκτρονικό τρόπο.

  Βλέπουμε υπουργούς να δίνουν απλές και λογικές λύσεις σε δεδομένα, "εύκολα" προβλήματα και, για να το πούμε απλά και να μην ζαλίζω κανέναν με άχρηστο (και απεχθές) λιβάνισμα και "γλείψιμο", αντικρίζουμε  μια σειρά πρωτόγνωρες καταστάσεις για Ελληνική κυβέρνηση...

  Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, όλα αλλάξαν μονομιάς και η Ελλάδα ξαφνικά, μέσα σε μια εβδομάδα, μεταβλήθηκε σε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ίσα, ίσα σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο!

  Ο απώτερος στόχος οφείλει και πρέπει να είναι η μετατροπή σε μία πλήρως και άκρως ανταγωνιστική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, ας μην γελιόμαστε. Άλλος δρόμος επιτυχίας δεν υπάρχει. Αλλά, όσα έχουμε δει μετά την κάλπη από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, σημαίνουν ότι πολύ σύντομα θα εμφανιστεί το βουνό των δυσκολιών που υπάρχουν για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, σε όλο το μέγεθος και μεγαλείο του.

  Διότι, με την εφαρμοζόμενη τακτική, αργά ή γρήγορα, θα παρουσιαστούν όλες οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο απέραντο χάος που λέγεται ελληνικό δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Γιατί είναι αναγκαίο να έρθουν στην επιφάνεια όλα εκείνα που φρενάρουν τη δόλια χώρα, επί δεκαετίες. Και εκείνα που γνωρίζουμε όλοι και εκείνα που γνωρίζουν λίγοι και εκείνα που δεν γνωρίζει κανείς. Υπάρχουν απ’ όλα τα είδη και μεγέθη, πιστέψτε με...

  Τότε και από την αντίδραση που θα παρουσιάσει η κυβερνητική ομάδα, θα κριθούν τα πάντα. Τόσο η νέα κυβέρνηση, όσο και το μέλλον της χώρας στις επόμενες δεκαετίες.

  Τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά ευοίωνα και προδιαθέτουν για θετικότατα αποτελέσματα. Όμως δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από πρώτα βήματα προς μια (σχετική) ομαλοποίηση. Εάν αυτή, όπως όλα δείχνουν, επιτευχθεί, θα έχει γίνει η αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα!

  Μια κανονικότητα η οποία όμως, απέχει πολύ. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων