Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 00:03

  Τι πραγματικά αποτιμούν οι αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κάλπη της περασμένης Κυριακής θα χαρακτηριστεί στο μέλλον, σαν μία από τις σημαντικότερες ημέρες της ελληνικής Ιστορίας. Όχι απλά επειδή εξελέγη η Νέα Δημοκρατία ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αυτό είναι πιθανότατο αλλά χρειάζονται και αποδείξεις), αλλά διότι θα θεωρηθεί μία ημέρα κατά την οποία επισημοποιήθηκε μία καινούργια πραγματικότητα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Δεν θα ήταν καθόλου παράξενο εάν η 7η Ιουλίου, στο (μακρινό) μέλλον, αποκαλείται "Ημέρα εξευρωπαϊσμού της Ελληνικής Πολιτικής"

  Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν το αποτέλεσμα της Κυριακής ως η αλλαγή να πραγματοποιήθηκε μόνο σ’ επίπεδο προσώπων, κομμάτων ή επικοινωνίας. Δηλαδή θεωρούν ότι το δίπολο "δεξιά - κεντροδεξιά" απέναντι στην "αριστερά - κεντροαριστερά", με (ελάχιστα)  διαφοροποιημένα κάποια ονόματα και τίτλους (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ αντί ΠΑΣΟΚ, Μητσοτάκης αντί Καραμανλή κ.ο.κ.), θα συνεχίσει να κυριαρχεί  και να καθορίζει τις τύχες της χώρας. Πράγμα το οποίον ισχύει όντως για τη συγκεκριμένη περίσταση, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα το ξαναδούμε στο μέλλον. Και αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ποιότητα (ή και την ποσότητα) του έργου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. 

  Είτε αποδώσει εξαιρετικά η νέα κυβέρνηση (το πιθανότερο), είτε εντελώς χάλια (κομματάκι δύσκολο, λόγω προκατόχου και μελών του κάθε σχήματος) η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα παρουσιάσει αποτελέσματα πολύ πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντς. Δυστυχώς, όπως έχει αποδείξει περίτρανα η ιστορία πρώτον, στην πολιτική η έννοια "ευγνωμοσύνη του ψηφοφόρου" ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού και δεύτερον, διαχρονικά τα πάντα στην Ελλάδα τείνουν να προσεγγίζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Συχνά, πυκνά με (μικρές ή μεγάλες) χρονικές υστερήσεις, αλλά αυτό κάνουν. Και στην ΕΕ οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πλέον κάτι σπάνιο και δακτυλοδεικτούμενο...

  Μάλιστα, το γεγονός της αυτοδυναμίας Μητσοτάκη σε συνάρτηση με το μεγαλύτερο ποσοστό κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη, δίνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό σημαντική βοήθεια για τις Ευρωπαϊκές του παρουσίες-συνομιλίες. Όχι βέβαια ικανή να δώσει κάποια "πολιτική λύση", όπως που επί τεσσεράμισι χρόνια επιζητούσε ο  Αλέξης Τσίπρας (και βρήκε μόνο υπογράφοντας τις Πρέσπες, δηλ. με "νταλαβέρι"). Εξάλλου, ο κύριος Μητσοτάκης δεν δείχνει να επιζητά οτιδήποτε σχετικό. Όμως η Ελλάδα έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα και διαθέτει εξαιρετικά μειωμένο κύρος και στάτους στην Ευρώπη τη δεδομένη στιγμή. Η ισχυρή πολιτικά θέση που προκύπτει από το αποτέλεσμα της κάλπης, παρέχει ενισχυμένες δυνατότητες στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να επανακτήσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

  Όλα τα παραπάνω συμπεράσματα, αποτελούν πολιτικές πραγματικότητες οι οποίες, με το πέρασμα του χρόνου, θα γίνονται όλο και ευρύτερα αντιληπτές και θα επηρεάζουν πολλές και σημαντικές πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. 

  Ούτε τότε όμως θα επηρεάσουν σε αξιοσημείωτο βαθμό τη συμπεριφορά των αγορών που αφορούν την Ελλάδα, ούτε, πολύ περισσότερο, την επηρεάζουν τώρα. Είτε πρόκειται για την αγορά ομολόγων, είτε αυτή των μετοχών…

  Οι κινήσεις των αγορών που παρατηρούμε από τη Δευτέρα, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από μία φυσιολογικότατη (για αγορές) συμπεριφορά αποτίμησης ενός σημαντικού γεγονότος που όλοι ήξεραν-περίμεναν να συμβεί και, απλούστατα, η προσμονή αυτή επαληθεύτηκε.

  Η στήλη έχει αναφερθεί σε αυτή την αγοραία πραγματικότητα, πάρα πολλές φορές. Είτε αρέσει, είτε όχι, οι κεφαλαιαγορές και οι αγορές χρέους, είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Ακολουθούν δε πιστά το ρητό: "Αγόρασε στην φήμη και πούλα στην είδηση".

  Αυτό έκαναν και στην περίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος. Επί πολλές εβδομάδες, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις ευρωεκλογές, προεξοφλούσαν νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία νίκη που θα έφερνε σαφώς ορθολογικότερη διακυβέρνηση της χώρας με μεγαλύτερη ελευθερία στην οικονομία. Άρα και καλύτερες προοπτικές προς προεξόφληση. Μόλις αυτή η προσμονή νίκης επαληθεύτηκε, όλοι οι βραχυπρόθεσμοι "επενδυτές" φρόντισαν να διασφαλίσουν και να καταγράψουν τα (σημαντικότατα σε ορισμένες περιπτώσεις) κέρδη τους.

  Είναι τόσο απλό και συγκεκριμένο. Θα συνεχιστεί δε πιθανότατα μέχρι και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Μετά θα έχει έρθει η ώρα ενός νέου κύκλου, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι ν’ αρχίσει ο επόμενος κ.ο.κ. 

  Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και ακούγονται, περί φόβου των ξένων επενδυτών για την πορεία της νέας κυβέρνησης, περί στελεχών της Τρόικα που ανησυχούν, για την "επίφοβη πολιτική σταθερότητα" κ.λπ., δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από θλιβερές προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης μιας συμπεριφοράς των αγορών, η οποία είναι εντελώς συνηθισμένη (γι’ αυτές).

  Με δυο λόγια, στο συγκεκριμένο παραμύθι, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν υπάρχουν ούτε φαντάσματα, ούτε δράκοι, ούτε κανενός άλλου είδους τέρατα. Εκτός των άλλων, διότι οι αγορές δεν τα χρειάζονται! Έχουν ήδη αρκετά από μόνες τους!

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων