Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 00:03

  Μια διαφορετική μέρα, μια διαφορετική χώρα!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνηθίζεται να λέμε ότι η επόμενη μέρα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αποτελεί "ένα νέο ξεκίνημα", "μια νέα αρχή", "το ξημέρωμα μιας νέας εποχής" κ.ο.κ. Συνήθως, πρόκειται για όμορφα λόγια, τα οποία ελάχιστη ουσιαστική σημασία έχουν όμως. Λόγια του αέρα, όπως τα λέει ο λαός...

  Η παρούσα κατάσταση και η συγκυρία όμως, διαφέρουν. Διαφέρουν ριζικά. Ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη ή περισσότερο πραγματική η ανάγκη να φτιαχτεί μια καινούργια, μια φρέσκια και απαλλαγμένη από παλιότερα βάρη, Ελλάδα. Κάποιοι σίγουρα διαφωνούν. Δεν χρειάζεται παρά να σκεφτούν πόσες, ποιες και πόσο μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίο να γίνουν. 

  Δύο μόνο παραδείγματα από τις δεκάδες επί δεκάδων: 

  Α. Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και 
  Β. Το δημοσιονομικό κενό που προκάλεσαν οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα. 

  Η πρώτη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης (αν δεν ήταν ο πάροχος του >90% της ενέργειας της χώρας, θα είχε ήδη καταρρεύσει προ πολλού) και πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα και αποτελεσματικά, με σημαντικότατα ποσά (>€300 εκατ.). Χωρίς ταυτόχρονα ν’ αναλάβει ουσιαστικό κόστος (δεν το αντέχει) και χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις περί "κρατικών ενισχύσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού" από άλλους παρόχους ενέργειας ή/και την ΕΕ. Παράλληλα, είναι απόλυτα απαραίτητο να υποστεί μία ριζικότατη αναδιάρθρωση, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των εταιρικών της δομών. Αυτό, ενώ όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί εσωτερικά με τους συνδικαλιστές και το πόσο θετικοί και δεκτικοί είναι σε αλλαγές του καθεστώτος που επικρατεί. 

  Ειλικρινά και εκ βάθους καρδίας, καλή τύχη σε όποιον kamikaze - manager αναλάβει τη μεταρρύθμιση της επιχείρησης! Θα του-της είναι εντελώς και απόλυτα απαραίτητη! Ανεξάρτητα από το πόσο ικανό, πόσο καλό στη δουλειά του, πόσο έμπειρο, πόσο μορφωμένο, πόσο δοκιμασμένο άτομο κι αν είναι...

  Το (ανόητα δημιουργημένο και σπαταλημένο) δημοσιονομικό κενό τώρα, ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ. Νομίζετε πως το Eurogroup τοποθέτησε την Ελλάδα, πάνω-πάνω στην ατζέντα του την επομένη εκλογών, τυχαία; Λείπουν περισσότερα από €900 εκατ. για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού! Αυτό το ποσό πρέπει να βρεθεί και το έλλειμμα να καλυφθεί, οπωσδήποτε. Χωρίς να χρειαστεί η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και επιπλέον απ’ όσα έχει ήδη προβλέψει να βρει η νέα κυβέρνηση για τα σχέδιά της...

  Μάλλον ο νέος αρμόδιος για τα έσοδα υπουργός, θα χρειαστεί την συνδρομή του αλησμόνητου Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος έβρισκε €400 εκ. στην διαδρομή σπίτι-γραφείο, για πλάκα αν θυμάστε!

  Τα παραπάνω βέβαια, αφορούν μόνο δύο τεραστίου μεγέθους, άμεσα και απόλυτα απαραίτητες, συθέμελες αλλαγές, σε έναν και μόνο τομέα διακυβέρνησης της χώρας. Τον πιο σημαντικό και κρίσιμο φυσικά, την οικονομία αλλά έναν μόνο. Στον οποίο, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ότι, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιο πάνω παραδειγμάτων τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο θεωρούμε μέχρι σήμερα. 

  Θα μπορούσε π.χ., τα πραγματικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να διαφέρουν σημαντικά από τα όσα έχει αποτυπώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μέχρι τώρα. Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, έχουν αφήσει ξεκάθαρα να εννοηθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κατά τον έλεγχο για το πραγματικό κόστος των προεκλογικών παροχών...

  Εκτός από την οικονομία, δραστικότατες αλλαγές χρειάζονται επίσης στη Δικαιοσύνη, την Εκπαίδευση, τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την (γενικότερη) καθημερινότητα της χώρας κ.λπ. Υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλαγή του (νέου) Ποινικού Κώδικα για να μην κυκλοφορούν εγκληματίες ατιμώρητοι/ελεύθεροι, νέες δομές και διάρθρωση Παιδείας, νέο ασφαλιστικό, και πάει λέγοντας. Ο κατάλογος, πρακτικά, είναι ατελείωτος και το έργο που θα πρέπει να εκτελέσει η νέα κυβέρνηση, πραγματικά τιτάνιο!

  Παρ’ όλα αυτά. όλα όσα πρέπει να γίνουν είναι εφικτά και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Χρειάζεται λεπτομερής και ακριβής στρατηγικός σχεδιασμός, γρήγορη, αποτελεσματική αλλά και προσεκτική εφαρμογή, χρειάζεται βαθιά πίστη στους στόχους και πάρα, μα πάρα πολλή δουλειά, απ’ όλους. Όχι μόνο τους πολιτικούς, όχι μόνο τους πολίτες, όχι μόνο τους δεξιούς, όχι μόνο τους αριστερούς, όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους, όχι μόνο δεν ξέρω κι εγώ ποιους! ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ! Χωρίς ΚΑΜΙΑ απολύτως εξαίρεση!

  Είναι πολύ λιγότερο δύσκολο, απ’ ό,τι ακούγεται! 

  Ας ξημερώσει λοιπόν μία διαφορετική ημέρα, ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει για μία διαφορετική, μία καλύτερη χώρα! Μια σύγχρονη, ευημερούσα, περήφανη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που θα την ζηλεύουν όλοι! Φίλοι κι εχθροί! 

  Μια χώρα που δικαιούται μία (ακόμη) ευκαιρία και αξίζει να την έχει! 
  Στο χέρι μας είναι…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων