Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 00:04

  Σαντουιτσάκι, καφεδάκι και... φεσάκι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ έχει πρόβλημα. Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα των πληροφοριών και "πληροφοριών" που, εδώ και κάποιες ημέρες, κυκλοφορούν στην αγορά και τη σκιάζουν σαν βαριά, μαύρα σύννεφα.

  Δυστυχώς, όπως δείχνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η φημολογία δεν απέχει από την πραγματικότητα. Και αν απέχει, η απόσταση θα είναι εξαιρετικά μικρή.

  Για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική επιχείρηση, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Προβλήματα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ ένα απλό πρόβλημα ρευστότητας €200 ή €300 εκατομμυρίων (σχετικά μικρό ποσό για τα μεγέθη της ΔΕΗ) ή μια συγκυριακή δυσχέρεια αποπληρωμής κάποιων υποχρεώσεων. Ακόμη και όταν βρεθεί το αναγκαίο ρευστό, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβολή της ανάγκης επίλυσης του τεράστιου προβλήματος και όχι μία ουσιαστική λύση.

  Οι εταιρείες κοινής ωφελείας (utilities), ακολουθούν απαρέγκλιτα την πορεία των οικονομιών τις οποίες εξυπηρετούν. Συνήθως με μικρότερα και σχετικά καθυστερημένα βήματα. Αυτό το τελευταίο, τις καθιστά επενδυτικά καταφύγια-παραδείσους. Διότι π.χ. σε καιρούς ύφεσης οι ζημίες των εταιρειών utilities είναι λελογισμένες και σαφώς μικρότερες από αυτές των υπολοίπων κλάδων μιας οικονομίας. Μικρά ρίσκα σημαίνουν μικρές ζημίες ή μικρά κέρδη...

  Για να επιβεβαιωθεί όμως ο παραπάνω κανόνας, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Με κυριότερη την αντικειμενικά αποτελεσματική διοίκηση. Εκεί βρίσκεται και το πραγματικό πρόβλημα του ψαριού, στο κεφάλι. Η διοίκηση της εταιρείας εδώ και 4 χρόνια, κινείται ωσάν να διοικεί συνδικαλιστικό φορέα ενώ η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ξεκάθαρα μόνο σαν εργαλείο διαχείρισης-υλοποίησης των "εμπορικών" (sic) σχέσεων με τους πελάτες-ψηφοφόρους της.

  Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία  λειτουργεί επί πολλά χρόνια μέσα σε μία οικονομία σε ύφεση, έχουν οδηγήσει τη ΔΕΗ στη σημερινή κατάντια.

  Με τις επισφαλείς απαιτήσεις να έχουν  φτάσει τα €2,5 δισ., εκ των οποίων τα €1,6 δισ. προέρχονται από πελάτες λιανικής (δηλ. οικιακούς καταναλωτές και μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), η περαιτέρω πορεία είναι τουλάχιστον αδιευκρίνιστη. Ας όψονται εκείνοι που, σαν πρώτη τους ενέργεια σαν κυβέρνηση-μέτοχος της ΔΕΗ, επέλεξαν να φορτώσουν τις δαπάνες κατά €150 εκατομμύρια/έτος, δίνοντας "ένα σαντουϊτσάκι και ένα καφεδάκι" σε κάθε εργαζόμενο. Ο κούκος αηδόνι πήγε "το κολατσιό", αλλά έτσι είναι αυτά. Ό,τι ψηφίζεις, παίρνεις...

  "Δηλαδή η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει; Θα μείνουμε χωρίς ρεύμα; Θα έχουμε γενικό black out και θα παραλύσει η χώρα;"

  Όχι! Κατηγορηματικά, όχι! Η εταιρεία, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να τεθεί υπό εκκαθάριση, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της παραγωγής και τη διανομή ενέργειας. 

  Μετά τις εκλογές και ενώ θα έχουν δημοσιευτεί τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου (η 28η Ιουνίου έχει ανακοινωθεί ως επίσημη ημερομηνία) θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης, ως προς τον τρόπο επίλυσης του καυτού (πολιτικά και όχι μόνο) προβλήματος.

  Πάντως περίπτωση να μείνει η χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει. Η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας είναι τέτοιας σημασίας για την επιβίωση μιας χώρας, ώστε όποιες λύσεις πρέπει να δοθούν, θα δοθούν. No matter what, που λένε και στο χωριό μου...

  Φυσικά αυτή η βεβαιότητα ισχύει στον βαθμό και μόνο για τις περιπτώσεις που η ροή ενέργειας εξαρτάται από ελεγχόμενους παράγοντες (χρήματα, προμήθειες κ.λπ.) και όχι από αστάθμητους και μη ελεγχόμενους (ατύχημα, καίρια βλάβη κ.λπ.). Για μια τέτοια συγκυρία, ελάχιστα (έως τίποτα) μπορούν να γίνουν άμεσα. Δεν μπορείς ν’ ανανεώσεις ένα ενεργειακό δίκτυο που βρίσκεται... στα μέσα του περασμένου αιώνα, εντός λίγων ημερών ή ακόμη και εβδομάδων!

  Ευτυχώς, τα συνεργεία βλαβών της επιχείρησης, έχουν αποδείξει στη διάρκεια του χρόνου πως διαθέτουν την ικανότητα ν’ ανταποκρίνονται σε κρίσιμες καταστάσεις.

  Από εκεί και πέρα, δύο πράγματα απομένουν. Πρώτον, να ελπίζουμε ότι τίποτα δεν θα πάει πολύ στραβά και δεύτερον, ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα...

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων