Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιουν-2019 00:04

  Αυτοδυναμία και πραγματικότητα!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά διαφορετική από τις περισσότερες που έχει βιώσει η Ελλάδα. Υπαίτια, κατά ένα μέρος, η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών πολύ πρόσφατα και κατά το υπόλοιπο η, μάλλον παγιωμένη, αντίληψη πως ο νικητής στις 7 Ιουλίου είναι προδιαγεγραμμένος, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

  Η αλήθεια είναι πως όλα τα υπάρχοντα δεδομένα (μετρήσεις, κοινό αίσθημα κ.λπ.) συντείνουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το μοναδικό προβληματικό σημείο της όλης κατάστασης, είναι εκείνο που θέλει τη "βεβαιότητα" για το αποτέλεσμα σημαντικών γεγονότων (είτε σε ατομικό, είτε σε συνολικό επίπεδο), να διαψεύδεται μετά Βαΐων και κλάδων. 

  Βέβαια η πλημμύρα των στοιχείων που δείχνουν προς το αντίθετο είναι τεραστίων διαστάσεων, οπότε πιθανότατα θα έχουμε απλά μία εξαίρεση επιβεβαίωσης του κανόνα της πρώιμης βεβαιότητας...

  Το βασικό ζητούμενο είναι, όπως προκύπτει από την (ιδιαίτερα απελπιστική) κατάσταση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, το αποτέλεσμα της κάλπης να δημιουργεί αβίαστη πολιτική σταθερότητα. Με άλλα λόγια στις 8 Ιουλίου, θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να διαθέτει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο. Οτιδήποτε άλλο προκύψει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην περαιτέρω πορεία και τις δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας!

  Ευτυχώς, όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η αυτοδυναμία είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τον συνολικό προβλεπόμενο αριθμό βουλευτών για τη ΝΔ να κυμαίνεται από τους 152 έως και τους 156. Πρόκειται σαφέστατα για μία ισχυρή πλειοψηφία η οποία όμως, λόγω των τεράστιων αλλαγών που απαιτούνται ώστε η χώρα ν’ ανακάμψει πραγματικά, έχει σοβαρές πιθανότητες ν’ αποδειχθεί ανεπαρκής.

  Η ιστορία διδάσκει ότι, κυβερνητικές κοινοβουλευτικές αυτού του μεγέθους, δεν διαθέτουν τη δύναμη και συνοχή που απαιτούνται για να παραχθεί το αναγκαίο έργο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η περίπτωση Κατσίκη το 1993, είναι το πλέον γνωστό παράδειγμα, Αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν, ακόμη και ομάδα με σημαντικά μεγαλύτερη πλειοψηφία, να έχει αποτύχει (π.χ. κυβέρνηση Παπανδρέου 2009-2011, με περισσότερους από 160 βουλευτές να την στηρίζουν).

  Με αυτά τα δεδομένα και αν σκεφτεί κανείς πόσο πολλές και πόσο βαθιές τομές απαιτείται να θεσμοθετηθούν από την επόμενη Βουλή, ώστε η χώρα ν’ αποκτήσει ουσιαστική διεθνή ανταγωνιστικότητα, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η πιθανότητα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή να είναι εύθραυστη και ασταθής, είναι υψηλότατη. 

  Ως γνωστόν δε, ένα από τα πρώτα σημεία που ελέγχουν οι επενδυτές, κατά τη διαδικασία απόφασης για την επιλογή της χώρας όπου θα επενδύσουν, είναι η πολιτική σταθερότητα. Πρόκειται λοιπόν για ένα ζητούμενο, εκ των ουκ άνευ!

  Ο Αλέξης Τσίπρας, που εδώ και πάρα πολύ καιρό επενδύει μεθοδικά και με όποιον τρόπο μπορεί, στη δημιουργία πολιτικής αβεβαιότητας μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, ώστε να έχει λόγο στα δρώμενα και  να επανέλθει στην καρέκλα πολύ γρήγορα, δεν επεδίωξε τυχαία να γίνουν οι εκλογές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Το έπραξε σκεπτόμενος ότι όσο λιγότεροι βρεθούν μπροστά στην κάλπη, τόσο πλεονεκτικότερη θα είναι η θέση του ίδιου και του κόμματός του (μην παίρνετε όρκο ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό).

  Πάρα πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται στην αρχή της υψηλής σεζόν και μακριά από τον τόπο όπου ψηφίζουν ενώ, επίσης πάρα πολλοί Έλληνες, θα έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους στις 7 Ιουλίου! Με δεδομένη την απαξία που δίνει στην πολιτική, μεγάλο μέρος των πολιτών, όλα φαίνεται να βαδίζουν σύμφωνα με το σχέδιο του.

  Θα το επιτρέψετε αυτό; Μήπως θα ήταν καλύτερο για εσάς και τη χώρα να κάνετε όσες ρυθμίσεις απαιτούνται, ώστε να ψηφίσετε στις 7 Ιουλίου, ακόμη και αν δουλεύετε σκληρά τη συγκεκριμένη ημέρα; Μήπως θα ήταν προτιμότερο, κάποιοι άλλοι από εσάς, να χάσετε 1-2 μπάνια αλλά να κερδίσει η Ελλάδα;

  Για σκεφτείτε το! Επί της ουσίας, από αυτήν σας την απόφαση εξαρτάται εάν αυτή είναι η τελευταία σας ταλαιπωρία από μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή θ’ ακολουθήσουν και πολλές άλλες ακόμη…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων