Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουν-2019 00:05

  Εσείς αποφασίζετε...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μερικές ημέρες πριν, ο χαρακτήρας της κυβέρνησης άλλαξε. Από δημοκρατικά εκλεγμένη, μεταβλήθηκε σε προσωρινή και υπηρεσιακή, με συγκεκριμένη λήξη θητείας. Χαρακτηριστικό εξάλλου αυτής της αλλαγής του κυβερνητικού χαρακτήρα, το γεγονός ότι η διαδικασία μεταβολής περιελάμβανε επίσης έναν ανασχηματισμό σε κρίσιμα υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης κ.λπ.), ώστε να διασφαλίζεται το άψογο της διαδικασίας διεξαγωγής των εκλογών.

  Ο ρόλος μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, είναι καθαρά διεκπεραιωτικός. Τα μέλη της δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, καθώς δεν διαθέτουν ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά την λαϊκή εντολή που είναι απαραίτητη στις Δημοκρατίες για την λήψη σημαντικών αποφάσεων.

  Η Ελλάδα λοιπόν, την δεδομένη στιγμή και μέχρι τα μέσα Ιουλίου (περίπου), διαθέτει κυβέρνηση διεκπεραιωτών και όχι εκλεγμένων ηγετών. Ανεξάρτητα και απολύτως άσχετα από το όνομα, το παρελθόν ή την θέση τους.

  Η γειτονική Τουρκία κυβερνάται από μία αυταρχική κυβέρνηση, με τον ίδιο ηγέτη επί 15 (σχεδόν) χρόνια! Αυτή η όχι υγιής πολιτικά κατάσταση, έχει οδηγήσει την γείτονα σε πάρα πολλά προβλήματα, εδώ και αρκετό καιρό. Προβλήματα πολιτικά, κοινωνικά και, το σημαντικότερο, οικονομικά. Πρόκειται για προχωρημένη οικονομική (και όχι μόνο) κρίση. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (δεν θα ήταν δα και η πρώτη της φορά).

  Αυτά τα προβλήματα, η τουρκική κυβέρνηση, προσπαθεί να τα συγκαλύψει εμφανίζοντας στο εσωτερικό της χώρας μια εικόνα πανίσχυρης περιφερειακής (και όχι μόνο) υπερδύναμης.  Για να το "αποδείξει" δε στον τουρκικό λαό, κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μέσα στα περιθώρια που αφήνουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και οι διαμορφωμένες ισορροπίες στην περιοχή.

  Δυστυχώς για τον Σουλτάνο και ευτυχώς για Ελλάδα και Κύπρο, τα πρώτα φθάνουν στα όρια του ανυπέρβλητου και οι δεύτερες, ως έχουν, εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ. Ως γνωστόν δε. η υπερδύναμη υπό την ηγεσία (θου Κύριε…) Trump, δεν δείχνει ιδιαίτερα φιλικές διαθέσεις προς όποιον αγνοεί τις επιθυμίες της. Αντίθετα, δείχνει με κάθε τρόπο, πως είναι προετοιμασμένη να πράξει ότι θεωρεί αναγκαίο, ώστε αυτές να γίνουν σεβαστές.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στόχευση, ακολουθώντας μια πεπατημένη δεκαετιών, η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει, για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων και άρα για την ίδια, "συνιδιοκτησία" των δικαιωμάτων εξόρυξης στα (πολύ πιθανά) κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου. 

  Βέβαια, λόγω των παραπάνω αλλά και της εξαιρετικής στρατηγικής που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, οι πιθανότητες επιτυχίας του εκβιαστικού εγχειρήματος, είναι μηδενικές. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, διαφορετική συζήτηση…

  Όπως είναι φυσιολογικό, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί εντάσεις, που η γείτων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κατάλληλα. Ξέρει ότι εξυπηρετούν ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της και βλέπει τα προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά χειρίζεται το ζήτημα. 

  Όταν κυκλοφόρησαν φήμες πως ένα από τα Τουρκικά ερευνητικά σκάφη, πραγματοποίησε γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). 

  Χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσει, ως είχε καθήκον σαν υπηρεσιακός, με τους πολιτικούς αρχηγούς ή τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη! Με τον δεύτερο μόνο, εδέησε να επικοινωνήσει ο κύριος Τσίπρας, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου. 

  Η εικόνα δείχνει σουρεαλιστική και απίστευτη, αλλά δυστυχώς πρόκειται μόνο για τα γεγονότα!

  Το ΚΥΣΕΑ κατέληξε σε δυο συμπεράσματα:
  Α. Ότι δεν ήξερε αν είχε πραγματοποιηθεί γεώτρηση ή όχι και
  Β. Ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής επειδή υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών!

  Όπως το διαβάζετε! Δεν ήξεραν ούτε εάν έγινε γεώτρηση! Και το δήλωσαν δημόσια! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας! Ο υπηρεσιακός και άρα αμερόληπτος και αποκλειστικά διεκπεραιωτικός πρωθυπουργός!

  Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση μίας εξόχως τουριστικής χώρας, στην μέση της τουριστικής περιόδου, βροντοφωνάζει την πιθανότητα να υπάρξει πολεμική σύρραξη με τον επιθετικότερο γείτονά της! Και ξεκινά όλη αυτή την διαδικασία μείωσης και ευτελισμού του κυριότερου προϊόντος της (καταταλαιπωρημένης οικονομικά) χώρας, στηριγμένη σε απλές φήμες! Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επιβεβαίωση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ γεγονότων!

  Αν όλα αυτά αποτελούν νόμιμη και αρμόζουσα διακυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας σε προεκλογική περίοδο ή παράσταση περιοδεύοντος θιάσου παλιάτσων που παριστάνουν τους πολιτικούς και δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα για λίγα ψηφαλάκια, αφήνεται στην κρίση καθεμίας και καθενός από εσάς… 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων