Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 00:03

  Τώρα τι κάνουμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς περνά ο χρόνος από την ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, γίνεται ορατό πόσο μεγάλο λάθος υπήρξε αυτή η υπογραφή και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες της. Συνέπειες σοβαρότατες και με ελάχιστες ουσιαστικές δυνατότητες αντίδρασης, για την ελληνική πλευρά.

  Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προτείνουν (για να το πούμε ευγενικά) να μην γίνει σεβαστή η συνθήκη από την επόμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, στα 2019 και σε ευρωπαϊκή χώρα, αυτά δεν γίνονται. Πολύ σωστά πράττοντας, ο Κυριακός Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους,  ότι θα σεβαστεί τις Πρέσπες. Διότι ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να έχει και συνέχεια και συνέπεια. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθεί ακραία και τρομερά λάθη εκλεγμένων εκπροσώπων του, στο διηνεκές.

  Από τη στιγμή που η Συμφωνία επικυρώθηκε από τη Βουλή, δεν υπάρχει πισωγύρισμα στα όσα περιλαμβάνει. Εκτός και προτιμά κανείς να υποστεί η χώρα ένα ακόμη διεθνές ρεζίλεμα και να καταντήσει ακόμη χαμηλότερα από πλευράς κύρους, απ’ ό,τι σήμερα (κοινώς να ξεφτιλιστεί πέρα από κάθε μέτρο)...

  Το ζητούμενο επομένως, είναι  να γίνει από εδώ και πέρα σωστή και αποτελεσματική διαχείριση ζημιών (damage control). 

  Κάτι τέτοιο όμως, απαιτεί την ανάμειξη ειδικών, την ανάπτυξη ευφυούς στρατηγικού σχεδίου και την προσεκτική, λεπτομερή και αυστηρή εφαρμογή του. Δυστυχώς, βλέποντας τις κυβερνητικές κινήσεις, δεν υλοποιείται κανένα από τα παραπάνω βήματα. Απλά, όπως συμβαίνει σχεδόν με τα πάντα τα τελευταία τέσσερα και μισό χρόνια, υπάρχει μια υποτυπώδης επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και τίποτα περισσότερο...

  Αρκεί να δει κανείς πως αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Μακεδονίας (δεν μ’ αρέσει καθόλου να το αποκαλώ έτσι, πιστέψτε με, αλλά δεν μπορείς ν’ απαιτείς μόνο από την μία πλευρά ν’ εφαρμόζει τους όρους μιας συμφωνίας, που έχεις κι εσύ υπογράψει), παρά τις τόσες παραβιάσεις στα συμφωνηθέντα των Πρεσπών. 

  Αντί να συντονίσει την εφαρμογή ενός εκτεταμένου και στοχευμένου σχεδίου αντίδρασης στις προκλητικές παραβιάσεις της Συμφωνίας από τους "Μακεδόνες", προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς φορείς και οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ και ΝΑΤΟ), θα επισκεφτεί τη χώρα με τη συνοδεία μιας κουστωδίας υπουργών, για να βγάλει 1-2 δεκάρικους και μερικές φωτογραφίες με τον "φίλο Ζόραν". Δηλαδή πρόκειται για μία κλασική "παράσταση Τσίπρα"...

  Ας μην τολμήσει δε κανένα κυβερνητικό στέλεχος να υποστηρίξει ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται για να προωθηθούν επενδύσεις στη γειτονική χώρα, διότι:

  Α. Οι αρμόδιοι ελληνικοί επιχειρηματικοί φορείς (ΣΕΒΕ, επιμελητήρια κ.λπ.), δεν συμμετέχουν. Επίσημα ή ανεπίσημα. Άρα ρυθμίσεις και διαδικασίες για κανάλια επικοινωνίας κ.λπ. δεν πρόκειται να συμφωνηθούν.

  Β. Τα μεγέθη επενδύσεων τα οποία υλοποιούν συνήθως οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν την αποστολή, ταιριάζουν πολύ περισσότερο και είναι σαφώς πιο αναγκαία στην καταχτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, παρά στη "Βόρεια Μακεδονία". Η οποία, ας σημειωθεί, είναι μία από τις φιλικότερες στο επιχειρείν και το επενδύειν, χώρες του πλανήτη. 

  Ας πάρει λοιπόν ο κύριος Τσίπρας τεχνογνωσία από τον "σύντροφο Ζόραν" και ας δημιουργήσει τα εχέγγυα για να επενδύσουν (ακόμη περισσότερο) στη χώρα οι επιχειρηματίες.

  Το πρόβλημα εξάλλου, δεν είναι να γίνουν ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα. Η Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1990 ακόμη, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στο κρατίδιο. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που αυτές οι επενδύσεις αντιμετωπίζονται από τους ντόπιους, οι τομείς της τοπικής οικονομίας στους οποίους κατευθύνονται και η στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην θέση της Ελλάδας για το κρατίδιο.

  Το πρόβλημα δηλαδή, είναι ολοκάθαρα  η στρατηγική με την οποία προσεγγίζεται το πρόβλημα. Ας αφήσει το Μαξίμου λοιπόν τα διάφορα φανφαρονικά και επικοινωνιακά τερτίπια κι ας φτιάξει ένα σχέδιο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην κατάσταση που το ίδιο διαμόρφωσε.

  Διότι διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βγαίνουμε από το σπίτι μας και να διαβάζουμε επιγραφές στο κυριλλικό αλφάβητο...

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων