Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Οκτ-2018 00:04

  Άραγε ακούνε ο Matteo και ο Luigi;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εχθές Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, είχαμε στην Φρανκφούρτη, την προτελευταία συνεδρίαση του Governing Council της ΕΚΤ, για το 2018. Συνεδρίαση η οποία μας επιφύλασσε κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές, εκπλήξεις.

  Η πρώτη και σημαντικότερη από αυτές, η διαπίστωση της Κεντρικής Τράπεζας πως διαβλέπει μία αδυναμία στην τάση (momentum) βελτίωσης των μεγεθών των οικονομιών της Ευρωζώνης. Προσοχή όμως! Αυτή η αδυναμία δεν δείχνει διαθέσεις αναστροφής της τάσης και επομένως δεν λαμβάνονται ούτε θα πρέπει ν’ αναμένεται να ληφθούν προς το παρόν, νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής άμεσα. 

  Βεβαίως θα υπάρξει σχετική επανεξέταση τον Δεκέμβριο (επόμενη συνεδρίαση 13/12), όταν θα είναι διαθέσιμα τα δεδομένα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε απλά ελληνικά, η ΕΚΤ δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει την μέχρι τώρα πολιτική της και τις αποφάσεις για τέλος της Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο, αφήνοντας ταυτόχρονα μία μικρή "χαραμάδα πιθανότητας" να επανεξετάσει τα μεγέθη (αλλαγές στα capital keys) με τα οποία θα επανεπενδυθούν τα χρήματα του QE από την πρώτη του νέου χρόνου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πιθανότητα, με πολλές περιπλοκές εάν συμβεί. Πιθανές και απίθανες περιπλοκές...

  Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, δύο Διοικητές έθεσαν θέμα TLTRO (Targeted Longer-Term Refinancing Operations). Ζήτησαν δηλαδή είτε να συζητηθεί απλά, είτε να διερευνηθεί από το Συμβούλιο ουσιαστικά (δεν διευκρινίστηκε ακριβώς) η πιθανότητα ενός νέου κύκλου μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την κυκλοφορία  και μετάδοση χρήματος στην πραγματική οικονομία (Transmission Mechanism problems). Εξαιρετικά σημαντικό, με σημαντικές "ουρές" αλλαγής της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο, εάν και εφόσον...

  Η δεύτερη έκπληξη προέκυψε από την "κρυστάλλινη" στάση της Φρανκφούρτης όσον αφορά τα βασικά επιτόκια του ευρώ. Την πορεία των οποίων, για πρώτη φορά, καθόρισε τόσο συγκεκριμένα η ΕΚΤ. Με τον Super Mario να δηλώνει απερίφραστα πως θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019. Προσθέτοντας πως η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκή (accommodative) για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα φτάσει και θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω αλλά πολύ κοντά στο 2%, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

  Τώρα πλέον ξέρουμε λοιπόν πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν ως έχουν, έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Ίσως και για αρκετά περισσότερο χρόνο.  Γεγονός που βοηθά όλες τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (πλην των Ελληνικών βεβαίως, βεβαίως, ας είναι καλά ο Γιουκλίντ και ο Αλέξης), να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν (σχετικά) ασφαλή χρηματοδοτικά πλάνα επενδύσεων. Κάτι μάλλον σπάνιο στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας…

  Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε επίσης, στους κινδύνους εκείνους οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας Ευρωζώνης. Και δεν δίστασε να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους. 

  Αφού αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη μεγαλύτερης, ταχύτερης και ευρύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και τους μεγάλους κινδύνους που δημιουργούνται με κάθε καθυστέρηση προς αυτόν τον στόχο, ο Mario Draghi παρουσίασε τους κινδύνους εκείνους τους οποίους το Συμβούλιο θεωρεί ως απειλές για την Ευρωζώνη. 

  Ξεκαθαρίζοντας πως θεωρούνται "ισορροπημένοι" μεν, υπαρκτοί όμως και σημαντικοί δε. Πρόκειται για την αβεβαιότητα που δημιουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι πιέσεις "εμπορικού πολέμου" των ΗΠΑ με την ΕΕ, την Κίνα και τους άλλους μεγάλους παίκτες του διεθνούς εμπορίου, την στάση της νέας Ιταλικής Κυβέρνησης απέναντι στους δημοσιονομικούς κανόνες και την πολύ κακή πορεία των διαπραγματεύσεων Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη μιας συμφωνία για την υλοποίηση του Brexit. 

  Απλά και σταράτα λόγια από τον Super Mario, χωρίς περικοκλάδες!

  Όσον αφορά την πρώτη απειλή, είπε το αυτονόητο. Είναι αδύνατον για μία Κεντρική Τράπεζα να σχεδιάσει ή να ασκήσει εμπορική πολιτική. Δεν είναι αρμοδιότητά της, ούτε μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ εμπορικού πολέμου και της εντολής που έχει λάβει η ΕΚΤ (σταθερότητα τιμών).

  Στο (ευαίσθητο και λεπτό, τόσο πολιτικά γενικώς όσο και προσωπικά για τον ίδιο) θέμα της Ιταλίας και της "δημοσιονομικής ανυπακοής" της παρούσας κυβέρνησης της χώρας, ο Ντράγκι παρέδωσε μαθήματα ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, για μία ακόμη φορά. Απαντώντας σ’ έναν βομβαρδισμό ερωτήσεων για το θέμα (οκτώ, αν όχι εννέα, στις δέκα ερωτήσεις που του έγιναν στην συνέντευξη Τύπου, αναφέρονταν στην Ιταλία), έστειλε πεντακάθαρα μηνύματα στην Ρώμη. 
  Υπενθυμίζοντας:

  Α. Ότι αν μία χώρα χρειάζεται την βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να ενταχθεί στην διαδικασία των ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions), η οποία όμως μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για χώρες σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλ. σε Μνημόνιο) και

  Β. Ότι εάν μία χώρα δεν επιθυμεί να βλέπει τα επιτόκια δανεισμού της να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, οφείλει να τηρεί χαμηλούς τόνους, να μην απειλεί την ύπαρξη του ευρώ και να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν σε πτώση και όχι σε άνοδο τα επιτόκια και τα spreads.

  Για να προσθέσει ότι είναι "πεπεισμένος" (confident) πως θα υπάρξει κοινό σημείο επαφής, διάλογος και λύση, μεταξύ της Ρώμης και της Κομισιόν. Όποιος δεν κατάλαβε και περιμένει ακόμη χατίρια ή να υποκύψει σε εκβιασμούς η ΕΚΤ…
  Πάντως, δεν αναρωτήθηκε (τουλάχιστον όχι εμφανώς) εάν λαμβάνουν το μήνυμα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Ιταλική πρωτεύουσα! Αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τον στόχο του ο Super Mario, τον πέτυχε. Όταν έγιναν γνωστές στον Matteo Salvini και τον Luigi di Maio αυτές οι δηλώσεις, και οι δύο ένοιωσαν μια εντονότατη παγωνιά στην ραχοκοκαλιά τους!

  Για το Brexit τέλος, ο Κεντρικός Τραπεζίτης δήλωσε πως δεν ανησυχεί. Για να συμπληρώσει ωστόσο πως, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του άρθρου 50 και δεν διαφαίνεται συμφωνία, ο ιδιωτικός τομέας τόσο της ΕΕ, όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα "σκληρό Brexit". Δηλαδή μία διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας, "χωρίς κανόνες". Δηλαδή την διαδικασία που αναμένεται να έχει τις μεγαλύτερες και χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις (κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι μόνο)…

  Αυτές είναι οι σημαντικότερες επισημάνσεις από την επίσημη ανακοίνωση της συνεδρίασης του Governing Council και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και βαίνουν γενικά καλώς, για την ΕΚΤ! Όμως υπάρχει μία αναμονή, που πλανάται στον αέρα της Φρανκφούρτης. Η 13η Δεκεμβρίου, αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων