Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 00:04

  Γλυτώσαμε ή μπλέξαμε;

  Γλυτώσαμε ή μπλέξαμε;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της FYROM, το καθιστά απολύτως άκυρο. Το γεγονός αυτό, περιπλέκει ιδιαίτερα την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βρυξελλών και Βερολίνου συμπεριλαμβανομένων) και στην Ουάσιγκτον. 

  Λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες στο γειτονικό κρατίδιο, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μόλις μετά βίας πλησίαζε το 35%, με τη Συνταγματική απαίτηση για την εγκυρότητα του αποτελέσματος, να βρίσκεται στο 50%. Τριάντα λεπτά μετά το οριστικό κλείσιμο της κάλπης είχαν ψηφίσει 590 χιλιάδες ψηφοφόροι, ενώ απαιτούνταν η προσέλευση 900 χιλιάδων. Δηλαδή χρειάζονταν να ψηφίσουν ακόμη 310 χιλιάδες ψηφοφόροι σε μισή ώρα. 

  Σενάριο επιστημονικής φαντασίας (η τελική συμμετοχή έφτασε το "ιλιγγιώδες" 34,1%)...

  Το ζητούμενο πλέον, είναι οι επιπτώσεις της πραγματικότητας που υπάρχει στα Σκόπια και την ευρύτερη Βαλκανική, από το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Επιπτώσεις οι οποίες είναι πολύπλευρες και ακουμπούν όλους όσους σχεδίασαν και διοργάνωσαν την προσπάθεια.

  Κατ’ αρχήν αυτό καθ’ αυτό το σενάριο του έργου, η Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να θεωρείται νεκρό γράμμα. Όχι βέβαια επειδή ορισμένοι θεωρούν το δημοψήφισμα της FYROM δεσμευτικό και κραυγάζουν ότι η Συμφωνία ακυρώνεται. 

  Η Συμφωνία τυπικά ισχύει ως έχει και το (όποιο) αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αλλάζει κάτι στο γράμμα της. Όμως το επόμενο βήμα που προβλέπει είναι η Συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου. Ώστε να εξαλειφθούν τα τελευταία (μετά το 1996) στοιχεία αλυτρωτισμού που περιλαμβάνονται στον καταστατικό του χάρτη.

  Αυτή για να είναι έγκυρη, πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών. Δηλαδή από 80 βουλευτές, κατ’ ελάχιστον (σύνολο Βουλής "της Δημοκρατίας της Μακεδονίας", 120 έδρες).

  Ποιος μη κυβερνητικός βουλευτής (η κυβέρνηση διαθέτει 71 έδρες, σε συνασπισμό κομμάτων) θα τολμήσει να την υπερψηφίσει, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα; Ακόμη όμως κι αν βρεθούν κάποιοι, αυτοί αποκλείεται να ανήκουν στην αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO. Η οποία, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε κατά της Συμφωνίας και υπέρ της αποχής και ελέγχει 49 έδρες! Αριθμός υπεραρκετός για να εμποδίσει την υλοποίηση της απαραίτητης αναθεώρησης. Οπότε, Συμφωνία Πρεσπών καπούτ!

  Πρώτο θύμα λοιπόν, η Συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή! 

  Δεύτερο θύμα ο άτυχος Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος βλέπει τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη πολιτική του απόφαση για το μέλλον της χώρας ν’ αποδοκιμάζεται εντονότατα και ν’ απορρίπτεται πανηγυρικά, από τον λαό. Κοινώς να γίνεται ρεζίλι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας του, απ’ άκρη σ’ άκρη.

  Μοναδική διέξοδος που του απομένει, είναι να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Φυσικά, πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει τα της αναθεώρησης, ώστε να είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη χώρα, αλλά αυτό αναμένεται να είναι το (αποτυχημένο) πολιτικό Κύκνειο Άσμα του, για το ορατό μέλλον. 

  Ελάχιστη χαραμάδα ελπίδας για παραμονή του στην εξουσία, οι διάφορες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του προηγούμενου πρωθυπουργού, Γκρουέφσκι. Η αναμονή της ολοκλήρωσής του, θα μπορούσε να διατηρήσει την παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία για κάποιους μήνες. Χωρίς καμία άλλη "παρενέργεια" όμως. 

  Επόμενο θύμα της παταγώδους αποτυχίας, ο Αλέξης Τσίπρας. Η αποδοκιμασία του λαού της FYROM προς τις Πρέσπες καταρρακώνει μία από τις κρισιμότερες πολιτικές επιλογές του (μέχρι Νόμπελ Ειρήνης ονειρεύονταν στο Μαξίμου, ορισμένοι)! Όχι τόσο  καίριο το πλήγμα, ώστε να προκαλέσει εκλογές (αυτές θα έλθουν από την περικοπή των συντάξεων), αλλά οπωσδήποτε σημαντικότατη στρατηγική ήττα του Ηγέτη. Θα το ξανασκεφτεί πολύ, για να ακολουθήσει τις συμβουλές υπουργού του περί διεθνών πρωτοβουλιών, ακτινοβολίας προσωπικότητας κ.λπ. Γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, ποιου...

  Στην ομάδα των ηττημένων, των στραπατσαρισμένων προσωπικοτήτων και "εγώ", ανήκει επίσης ένα μεγάλο πλήθος Ευρωπαίων ηγετών σε πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Μέρκελ, Μακρόν, Γιουνκέρ κ.λπ.) και η Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Όλοι έκαναν μεγαλεπήβολα σχέδια για την θέση και την ισχύ του κρατιδίου στην ευρύτερη περιοχή, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σχέδια τα οποία τώρα παίρνουν αναβολή. Μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι για αυτήν αλλά και ότι η διάρκειά της θα είναι μικρή. Τα συμφέροντα που κρίνονται, είναι τεραστίων διαστάσεων...

  Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις καταστάσεις όμως, εκτός των ηττημένων υπάρχουν και νικητές. Πρώτος εξ αυτών, πανηγυρικά και με μεγάλη διαφορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του κρατιδίου. Ο Gjorge Ivanov, επιλέγοντας ν’ αντιταχθεί στη Συμφωνία από την πρώτη στιγμή (πιθανότατα από καθαρά αντιπολιτευτικό μένος αλλά το έπραξε), βρίσκεται αυτήν τη στιγμή κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της χώρας του. Ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο πώς θα μεταχειρισθεί αυτήν την "ηγεμονία" του, θα δρέψει και  καρπούς...

  Επόμενος στη ζώνη της "ευδαιμονίας", ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που αναμένεται να διατηρήσει την επιρροή του στην χώρα για αρκετό καιρό ακόμη. Προς μεγάλη απογοήτευση των άσπονδων φίλων του Αμερικανών και Ευρωπαίων και κακή τύχη των σχεδίων τους για απεμπλοκή από την "ενεργειακή λαβή της αρκούδας"...

  Εκτός από τους δύο ηγέτες, η νικητήρια ομάδα έχει και άλλα μέλη. Πρώτος και καλύτερος ο "μικρός" Έλληνας κυβερνητικός εταίρος που βγαίνει από μία εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι στον μεγάλο "αδερφό" του, ελπίζει σε διατήρηση της εξουσίας μερικούς παραπάνω μήνες και σε βελτίωση των εκλογικών ποσοστών του. Χωρίς να έχει υπολογίσει όμως, την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων, που και ο ίδιος εψήφισε...

  Φυσικά, σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται σίγουρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι οποίοι είδαν τη στρατηγική τους στο Σκοπιανό ζήτημα να θριαμβεύει, καθώς πέτυχαν σημαντικότατο και προφανές πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ταυτόχρονα, γλύτωσαν μια από τις "καυτές πατάτες" που τόσο επίμονα προσπαθεί να τους "πασάρει" ο Αλέξης Τσίπρας!

  Εύγε! Ας το χαρούν τώρα γιατί τους περιμένουν δύσκολα στο ζήτημα και όχι μόνον...

  Το μεγάλο ζητούμενο όμως, είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της περιοχής. Για την FYROM, για την Ελλάδα, για το Κόσσοβο, για την Τουρκία κ.ο.κ. Ξεκάθαρη απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί, τώρα. Θα χρειαστεί να υπάρξουν εξελίξεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα, πριν μπορέσει κανείς να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις. 

  Το μόνο βέβαιο είναι πως, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, θα υπάρξει αβεβαιότητα στην περιοχή. Έως και αστάθεια...

  Πράγμα που δεν είναι καλό για την Ελλάδα και την παρούσα κατάστασή της. Αλλά καθόλου καλό…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων