Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 00:03

  Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και Οικονομία…

  Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και Οικονομία…
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πλήρης ασέβεια και η απόλυτη αδιαφορία για την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, κοστίζουν στη χώρα πολύ ακριβότερα απ’ όσο νομίζουν πολλοί. Αποτελούν δε μία από τις βασικότερες αιτίες, που αυτή βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται.

  Η παρέμβαση (και η σε δεύτερο χρόνο αλλαγή της) από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, για το καυτό θέμα των ευθυνών της πυρκαγιάς στο Μάτι, ήταν τουλάχιστον περίεργη. Προκάλεσε δε έντονες αντιδράσεις και υψηλότατους τόνους, από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

  Από του σημείου αυτού όμως, μέχρι του σημείου που έφτασε γνωστός πολιτευτής, να την χαρακτηρίσει δημόσια "υπότροπη", υπονοώντας ξεκάθαρα τόσο την ύπαρξη αδικήματος, όσο και επανάληψή του, εκ μέρους της ανώτατης δικαστικής λειτουργού, υπάρχει τεράστια απόσταση. Απόσταση η οποία είναι σε βάρος της Δημοκρατίας…

  Ο εκάστοτε ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, προΐσταται της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, δίνοντας γενικές παραγγελίες, οδηγίες ή συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους. Φυσικά οι αποδέκτες αυτών των οδηγιών και συστάσεων, δεν δεσμεύονται από αυτές, για τον σχηματισμό και την έκφραση της γνώμης τους.

  Έχει το δικαίωμα να ασκεί αναίρεση εναντίον κάθε δικαστικής απόφασης, όπου θεωρεί πως πρέπει να το κάνει για την ορθή ερμηνεία του νόμου και (επομένως) την λειτουργία της Δημοκρατίας. 

  Υπόκειται δε σε πειθαρχικό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά μπορεί να ξεκινήσει μόνο από ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης!

  Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η θέση αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και σημείο ελέγχου στην λειτουργία της δικαστικής εξουσίας και αντιπροσωπεύει ένα θεσμό για την ύπαρξη της Δημοκρατίας.

  Επιπλέον, σε επίπεδο προσώπου, αν και πολλές θέσεις της κυρίας Δημητρίου συζητούνται εντονότατα στους νομικούς κύκλους, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν την έχει παρατηρήσει να περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα σε κάθε προσφερόμενο podium και να μιλά για Μινώταυρους και άλλα μυθικά… τέρατα! Ή να γίνεται παγκόσμιος περίγελος, στις οθόνες του πλανήτη! Αν μ’ εννοείτε...

  Όταν λοιπόν ο συγκεκριμένος (ή όποιος άλλος αντίστοιχος) θεσμός της Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται με ασέβεια, λαϊκισμό και δολιότητα από εκείνους που φιλοδοξούν να "βοηθήσουν την χώρα να βγει από την κρίση", είναι φυσικό επακόλουθο οι απλοί πολίτες να θεωρούν τον θεσμό ευτελισμένο και ν’ αδιαφορούν.

  Λίγο πριν ή/και λίγο μετά, με παρόμοιο τρόπο, έχουν αντιμετωπισθεί χωρίς σεβασμό και τιμή, άλλα "γρανάζια" της Δικαιοσύνης, με τελικό αποτέλεσμα οι πολίτες να μην την υπολογίζουν, συνολικά.

  Αυτό όμως, οδηγεί σε περιστατικά σαν αυτό που συνέβη κατά την ληστεία στην Ομόνοια, σαν αυτό της δίκης της Χρυσής Αυγής (τέσσερα χρόνια και ούτε στην μέση δεν έχει φτάσει), σαν εκείνο της πυρκαγιάς στην MARFIN, με τους τέσσερις νεκρούς χωρίς δράστη και πάει λέγοντας.

  Αργά αλλά σταθερά η Δικαιοσύνη ξευτιλίζεται, μικραίνει, υπολογίζεται όλο και λιγότερο και, στο τέλος, παύει να υπάρχει!

  Είναι πολλοί εκείνοι που θα ισχυριστούν ότι αυτές οι συμπεριφορές, προέρχονται από την πολύχρονη κρίση και πως χρειάζεται να βγούμε από αυτήν για να αλλάξουν, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα…

  Αφενός διότι αυτός ο κατήφορος είχε ολοκάθαρα ξεκινήσει από τα χρόνια της ευδαιμονίας και απλά, καθώς οι πολλοί ήσαν χαμένοι στο μεθύσι της απόλαυσης, ελάχιστοι έδιναν σημασία, αφετέρου επειδή είναι απολύτως απαραίτητο να αναστραφεί η κατάσταση, εάν θέλουμε να υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση.

  Διότι, ένα από τα πράγματα που κοιτούν οι διεθνείς επενδυτές πριν αποφασίσουν που θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, είναι πόσο γρήγορα, πόσο αμερόληπτα και πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η Δικαιοσύνη μιας υποψήφιας για επένδυση χώρας. 

  Αν η εικόνα που σχηματίζουν είναι αυτή που υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη σήμερα για την Ελληνική Δικαιοσύνη, σε συνάρτηση με τις παγκόσμιες λίστες διαφθοράς (χαμηλότερα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης) και τους παγκόσμιους δείκτες οικονομικής ελευθερίας (η Ελλάδα είναι εφάμιλλη της… Σουαζιλάνδης και του κομμουνιστικού… καπιταλισμού της Κίνας), παίρνουν δρόμο, φεύγουν και δεν κοιτούν πίσω ούτε για αστείο. 

  Βλέπετε, όλοι επενδύουν για να βγάλουν κέρδος. Όχι για να θησαυρίζει από τα χρήματά τους ο κάθε μετακλητός "εκδότης γρηγορόσημου" ή να τους πλακώνει στις φάπες όποιος έχει όρεξη να το κάνει. Επειδή "έτσι γουστάρει" και μπορεί!

  Όποιος περιμένει ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες, καλύτερα ας βγάλει εισιτήριο κι ας πάρει, σιγά-σιγά το δρόμο για το αεροδρόμιο. Άλλη ελπίδα να την δει να γίνεται πραγματικότητα, δεν έχει...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων