Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 00:03

  Ανάπτυξη… χρεών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Αν δεν υπάρξει ένας  διευθυντής ορχήστρας και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν βραδυφλεγή βόμβα για τις Τράπεζες, την οικονομία αλλά και την κοινωνία".

  Η παραπάνω φράση δεν ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη ή κάποιο από τα αρμόδια για την οικονομία στελέχη της αντιπολίτευσης.

  Η άποψη διατυπώθηκε από την πρώην υπουργό, πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, νυν καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου κυρία Λούκα Κατσέλη. Την διατύπωσε μέσω ενός tweet, από τον προσωπικό της λογαριασμό.

  Δηλαδή, η συντάκτρια του  "νόμου Κατσέλη", ο οποίος θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της γιγάντωσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, δίνει συμβουλές για την επίλυση του προβλήματος!

  Η στήλη έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το πρόβλημα και, ξεπερνώντας την μορφή του ακριβή τρόπου λύσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι η εξίσωση είναι απλή:

  Δάνεια που αποπληρώνονται στις τράπεζες με σταθερό ρυθμό=Υπαρκτή ρευστότητα ώστε να δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης νέες επενδύσεις στην οικονομία=Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας=Υγιής και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.  

  Προφανώς όμως (αυτό δείχνουν όλες οι κινήσεις, από την αντιμετώπιση που έχουν κυβερνητικά οι πλειστηριασμοί μέχρι τις κορώνες περί Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας) ορισμένοι αδυνατούν να αντιληφθούν την τεράστια σημασία της παραπάνω αλληλουχίας για την οικονομία.

  Οι δανειστές, θέλοντας να τους επιστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, πιέζουν για την δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Της οποίας, όσο και αν δεν αρέσει, μέρος είναι και η αναγκαστική είσπραξη μέσω πλειστηριασμών και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Σκληρή πραγματικότητα, αλλά πραγματικότητα...

  Με τα ζορίσματα και τις πιέσεις όμως, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κατάσταση. Όχι σε βαθμό ουσιαστικής εξυγίανσης και υγιούς επαναλειτουργίας της οικονομίας.

  Καλό είναι λοιπόν να γίνει αντιληπτό και να εμπεδωθεί από όλους τους υπεύθυνους και αρμόδιους ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική έξοδος από την κρίση, αν δεν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

  Χωρίς επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Αντί αυτής θα έχουμε μόνον εκρηκτική ανάπτυξη χρεών, φτώχειας και δυστυχίας.

  Γι’ αυτό λοιπόν, ας φροντίσει η κυβέρνηση και οι διάφοροι "ειδικοί" της, να γίνουν όλα τ’ απαραίτητα βήματα, να δοθεί μια ευρείας κλίμακας (αλλά δίκαιη) λύση. Διότι διαφορετικά, κάθε χρόνο θα μιλάμε "για συμπιεσμένο ελατήριο της οικονομίας που θα εκτιναχθεί" και κάθε χρόνο θα βιώνουμε την αναμονή μιας εκτίναξης που δεν θα έρχεται ποτέ.

  Τόσο απλά και τόσο (ας ελπίσουμε) κατανοητά…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  Σ.Σ.1 Ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι λέει, ο τελευταίος μνημονιαχαχαχαχά!!!

  Σ.Σ.2 Προς όσους αναρωτιούνται αν και πότε θα ασχοληθεί η στήλη με την μήνυση του Γιάνη κατά της ΕΚΤ, η απάντηση είναι ότι θα το σκεφθεί, μόλις κατορθώσει να σταματήσει να γελάει χωρίς σταματημό, κάθε φορά που αναλογίζεται το γεγονός.

  Σ.Σ.3 Γιατί άραγε γελούσαν οι τραπεζίτες, φεύγοντας από την συνάντηση με τον Ηγέτη; Μήπως επειδή η συντριπτική τους πλειοψηφία σκεπτόταν (και μιλούσε) για "Δον Κορλεόνε της φακής";

  Σ.Σ.4 Αλήθεια, αυτό που ζήτησε ο Αλέξης της καρδιάς μας, από τους τραπεζίτες (άσκηση πίεσης προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω των δανείων τους) πως λεγόταν τον παλιό, καλό καιρό της αντιπολίτευσης και της αυταπάτης; Πως το ‘λέγαν, να δεις, πως το ‘λέγαν;

  Αχ ναι, μωρέ…! ΔΙΑΠΛΟΚΗ, το λέγανε!

  Σ.Σ.5 Πόσες χιλιάδες είπαμε, θα ήταν τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ κύριε Λουράντε μου;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων