Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 00:04

  Ευτυχείτε!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την προκαταρκτική ενημέρωση του ΟΔΔΗΧ  προς το Χρηματιστήριο Αθηνών (η οριστική ενημέρωση αναμένεται στις 5/12), η ανταλλαγή των ομολόγων PSI με νέες εκδόσεις, λήξεων με ορθολογικότερη κατανομή.

  Η συμμετοχή των ομολογιούχων PSI έφθασε στα υψηλότατα επίπεδα του 86%, παρά τη διαμορφωμένη πεποίθηση των αναλυτών  (και τη σύμφωνη "γνώμη" της δευτερογενούς αγοράς τίτλων) ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν θα έχουν να επιδείξουν θεαματική βελτίωση, τα επόμενα χρόνια.

  Παραβλέποντας την (κατ' ελάχιστο αγωνιώδη) προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να πείσει ότι "μία ανταλλαγή θεωρείται επιτυχημένη, όταν η συμμετοχή φθάνει το 30%" (γελούσαν επί μέρες ακόμη και τα πληκτρολόγια, στα dealing rooms σε όλο τον πλανήτη, στο άκουσμα της διαρροής), αυτά τα επίπεδα θεωρούνται εξαιρετικά υψηλά.

  Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, σημαντικό μέρος των ομολογιούχων οι οποίοι δεν συμμετείχαν (κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας, λίγο μεγαλύτερης από €4 δισ.), δεν το έπραξαν εξ αιτίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και όχι από μη διάθεση συμμετοχής. Π.χ. η Τράπεζα της Ελλάδας κατέχει περί το €1 δισ. ομολόγων PSI. Αλλά μία πιθανή συμμετοχή της στην ανταλλαγή, θα μπορούσε να εκληφθεί σαν χρηματοδότηση μέλους του Ευρωσυστήματος προς κράτος-μέλος. Κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από τις Συνθήκες που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία της Ευρωζώνης...

  Ομολογουμένως λοιπόν, πρόκειται για μία επιτυχημένη προσπάθεια και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσες και όσους, οργάνωσαν και συμμετείχαν στο εγχείρημα.

  Η μεγάλη "διάθεση" συμμετοχής που επέδειξαν οι επενδυτές, οφείλεται κυρίως (κάποιες κατηγορίες επενδυτών θα έχουν στο μέλλον και φορολογικά οφέλη) σε έναν παράγοντα: τα σημαντικότατα κίνητρα που προσφέρθηκαν. Όταν δε αναφερόμαστε σε κίνητρα, εννοούμε βέβαια βελτιωμένους οικονομικούς όρους, για τις νέες εκδόσεις.

  Πιο συγκεκριμένα, προεξοφλήθηκαν δεδουλευμένοι τόκοι ύψους μεγαλύτερου των €570 εκατομμυρίων, δόθηκε premium 1,12% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που προσφέρθηκαν ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο εκτινάχθηκε, από το 3% (εκείνο ντε, το τοκογλυφικό... που "είχαν δώσει στον Παπαδήμο οι τραπεζίτες-τοκογλύφοι") στο 3,9%!

  Δηλαδή το κόστος του συγκεκριμένου τμήματος του χρέους, αυξήθηκε κατά 30%! Για να το θέσουμε με απόλυτους αριθμούς και ενταγμένο στη γενικότερη εικόνα του χρέους, η συνολική αξία του μεγεθύνθηκε κατά €280 εκατομμύρια ενώ οι ετήσιες καταβολές τόκων αυξήθηκαν κατά €230 εκατομμύρια!

  Επομένως η Ελλάδα (δηλ. εμείς οι φορολογούμενοι, μην μπερδευτεί κανείς) θα πληρώνει τόκους αυξημένους κατά περισσότερα από €900.000 ανά εργάσιμη ημέρα, επί 25 συναπτά έτη! Ούτε μια μηνιαία κλήρωση της ΑΑΔΕ! Με τις υγείες μας!

  "Μα αφού η ανταλλαγή έπρεπε να γίνει; Αναγκαστικά δεν έπρεπε να πληρωθεί αυτό το κόστος; Για ελεύθερες αγορές δεν μιλάμε;"

  Πολύ σωστά! Η ανταλλαγή ήταν απαραίτητο να γίνει και θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στους κατόχους των ομολόγων, για να υπάρξει αξιόλογη συμμετοχή.

  Ποιος όμως (και, σημαντικότερο, γιατί) αποφάνθηκε ότι η ανταλλαγή έπρεπε να γίνει τώρα;

  Με την παρούσα συγκυρία της μη σταθερής πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία; Γεγονός το οποίο, αυτόματα, μεταθέτει χρονικά την όποια ευρωπαϊκή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους; Ενώ ταυτόχρονα, θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, δημιουργεί αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της Ελλάδας; 

  Δεν θα διαμορφώνονταν καλύτερες συνθήκες για τον ΟΔΔΗΧ εάν η ανταλλαγή γινόταν π.χ. μετά από μία απόφαση ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους κατά κάποια δισεκατομμύρια; Δεν θα άλλαζαν προς το καλύτερο οι τιμολογήσεις στη δευτερογενή αγορά τίτλων μετά από μία τέτοια απόφαση; Ούτως ώστε π.χ. να έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή στις (αυξημένες) αγοραίες αξίες;

  Και επομένως να χρειάζεται πολύ μικρότερη παροχή κινήτρου προς τους ομολογιούχους; Με σημαντικά μειωμένο το τελικό κόστος για τον βλάκα που πληρώνει, τον φορολογούμενο;

  Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, είναι κάτι παραπάνω από προφανείς.

  Η απόφαση δεν ελήφθη στην οδό Νίκης ή την Ομήρου, αλλά στην οδό Ηρώδου Αττικού! Η δε επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης της ανταλλαγής τίτλων δεν έγινε με τεχνοκρατικά ή χρηματοοικονομικά κριτήρια. Τουλάχιστον, όχι αποκλειστικά ή κυρίως με αυτά!

  Την πρωτοκαθεδρία στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, είχαν οι πολιτικές παράμετροι. Οι οποίες, ως γνωστόν, επιφέρουν πάντα κάποιο κόστος. Τις περισσότερες φορές σημαντικό…

  Στην Ψωροκώσταινα, αυτό το κόστος, συνήθως πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια, οι ραγιάδες - φορολογούμενοι, δηλαδή ΕΜΕΙΣ! Αυτό ακριβώς, συμβαίνει και τώρα!  Τα υποζύγια θα πληρώσουν τις πολιτικές μανούβρες και την διανομή σανού, του μεγάρου Μαξίμου.

  Μην απορείτε! Ευτυχείτε!

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων