Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 00:04

  Ήρθε η ώρα των βλημάτων κλάσης "Boulis";

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το εμπόριο όπλων θεωρείται (και είναι) μία δραστηριότητα επικίνδυνη, σκ​οτεινή, με πολλαπλές προεκτάσεις και επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν. Όχι άδικα, βέβαια. Το προσωνύμιο "εμπόριο θανάτου", λέει πολλά.

  Επομένως, δεν πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός ότι η περίεργη υπόθεση πώλησης πλεονάσματος πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, έχει αναστατώσει την πολιτική σκηνή και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αυτά τα θέματα έχουν πάντα "ζουμί", για την κοινή γνώμη.

  Η μεγάλη κινητικότητα βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα σε παρόμοιες περιπτώσεις, έχει προκαλέσει ένα απέραντο κομφούζιο, γύρω από την υπόθεση.

  Οι διακρατικές συμφωνίες και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ κρατών, είναι θέματα ιδιαίτερα εξειδικευμένα, τα οποία απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και των οποίων η κατανόηση απαιτεί ειδικές τεχνικές γνώσεις. Από γνώση όλων των διαδικασιών πρωτοκόλλου, μέχρι γνωριμία και επαφή με συγκεκριμένα και κατ’ ουσία αρμόδια πρόσωπα.

  Η απαίτηση βαθιάς τεχνικής εξειδίκευσης όμως, δεν σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο απ’ οποιονδήποτε έλεγχο. Είναι δε αναμφισβήτητο, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γεγονότων της υπόθεσης προκαλεί έντονες απορίες. Για να μην πούμε σοβαρές υποψίες. Τουλάχιστον εκείνα που έχουν γίνει γνωστά.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα "προκλητικού" κενού λογικής εξήγησης, η διαφορά στην ποσότητα υλικού το οποίο θ’ άλλαζε χέρια. Είναι εξαιρετικά περίεργο (αν όχι ύποπτο) να δεσμεύεται η μεν χώρα-πελάτης για αγορά 100.000 βλημάτων, η δε χώρα-πωλητής να δηλώνει ΕΠΙΣΗΜΑ ότι θα πωλήσει 300.000! Δηλαδή την τριπλάσια ποσότητα!

  Την οποία μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ούτε διέθετε, ούτε διαθέτει. Από που θα βρίσκονταν  και που θα κατέληγαν τα επιπλέον πυρομαχικά, λοιπόν; Ερώτημα καίριο και καυτό, στο οποίο κανείς δεν απαντά.

  Ενώ πρόκειται για κρισιμότατη σημείο. Διότι, όπως μπορεί να σας βεβαιώσει ο οποιοσδήποτε έχει μελετήσει στοιχειωδώς τις μεθόδους λαθρεμπορίου όπλων προς κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων (π.χ. χώρες Κεντρικής Αφρικής), αυτό συμβαίνει ακριβώς με τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις. Φορτία φουσκώνουν ή μικραίνουν, όπλα που επίσημα δεν υπάρχουν εμφανίζονται, μετά εξαφανίζονται κ.ο.κ. Κατά το δοκούν των λαθρεμπόρων…

  Μιας και περί λαθρεμπόρων ο λόγος όμως, χρειάζεται να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ακόμη σημείο που προκαλεί απορία και οδηγεί την σκέψη σε πονηρά μονοπάτια. Πρόκειται για την επιχειρηματική υπόσταση και το ποιόν του ανθρώπου που επέλεξε ο υπουργός ΥΕΘΑ κύριος Καμμένος, για να συνεργαστεί.

  Ο κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος φέρεται ως ιδιοκτήτης μιας βιομηχανικής εταιρείας κατασκευής πυρομαχικών, η οποία πραγματοποιεί μεγάλους τζίρους… μερικών χιλιάδων ευρώ ετησίως. Έχει δε καταδικαστεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο… όπλων! Ναι, ναι, σωστά διαβάζετε! Λαθρεμπόριο όπλων!

  Άψογο και άμεμπτο δείγμα, ακέραιου συνεργάτη μιας Ευρωπαϊκής κυβέρνησης που θέλει να πουλήσει πλεονάζον (και κομμάτι απηρχαιωμένο) πολεμικό υλικό!

  Καλύτερα δε, μην βρεθεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι επιλογή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπως δοκίμασε να κάνει ο ΥΕΘΑ, διότι ΔΕΝ είναι! Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται από τον Έλληνα, τοπικό πρόξενο!

  Πραγματικά δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με την ανικανότητα και την ανοργανωσιά αυτών που ελέγχουν τις τύχες της Ελλάδας, την συγκεκριμένη περίοδο. Διότι το κλου αυτής της κωμικοτραγικής ιστορίας, είναι ότι όλο αυτό το μπάχαλο, φέρει την ανώτατη δυνατή κυβερνητική έγκριση, αυτήν του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας).

  Δηλαδή, όλα αυτά τα ευτράπελα και ύποπτα που μαθαίνουμε τις τελευταίες εβδομάδες, συνέβησαν με υπογραφή και έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού και του ανώτατου, για τα συγκεκριμένα θέματα, κυβερνητικού οργάνου!

  Δύσκολο να βρει κανείς περιστατικό με μεγαλύτερη διεθνή ξεφτίλα για την χώρα και την κυβέρνηση.

  Μήπως άραγε, έφτασε η ώρα να "πουλήσει" ο Αλέξης Τσίπρας μερικά βλήματα τύπου "Boulis" που έχει κοντά του; Διότι, έτσι όπως πάει το πράγμα, δεν είναι καθόλου μακριά η ώρα που αυτά  θα αυτοαναφλεγούν και θα κατακάψουν ότι και όποιον βρίσκεται γύρω τους…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων