Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 00:04

  Σταθερά, στιβαρά και με... taperάκι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χωρίς απρόοπτα και ιδιαίτερες εκπλήξεις, έγινε χθες στην Φρανκφούρτη η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής Οκτωβρίου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η προτελευταία για το 2017. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ήταν (σχεδόν) απόλυτα σύμφωνες με τις προσδοκίες των αγορών.

  Πιστή στη στρατηγική και τακτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα φρόντισε ενημερώσει για τις προθέσεις της και να καταστήσει σαφή τα σχέδια της. Είτε βραχυχρόνια, είτε μακροχρόνια.

  Σημαντικότερη από τις αποφάσεις, η ανακοίνωση επέκτασης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) για εννέα μήνες ακόμη (μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018)ή για όσο χρόνο απαιτηθεί. Με το μηνιαίο ποσό αγορών όμως, να μειώνεται στα €30 δις. Δηλαδή στο μισό του εφαρμοζόμενου τώρα (€60 δις) και περίπου στο 1/3 του αρχικού ποσού (€80 δις/μήνα).

  Σε απλά Ελληνικά, η ΕΚΤ σταματά σταδιακά το πρόγραμμα QE δηλαδή, από τον ερχόμενο Ιανουάριο ξεκινά ουσιαστικά (και) το Ευρωπαϊκό tapering. Οι λόγοι, κάτι παραπάνω από προφανείς. Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να βαδίζει με σίγουρα βήματα τον δρόμο της ανάκαμψης και ο πληθωρισμός πλησιάζει, αργά αλλά σταθερά, τα επιθυμητά επίπεδα (κοντά αλλά κάτω από το 2%).

  Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σαφώς και την Ελλάδα καθώς, η επέκταση μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο παρέχει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του QE και να επιτύχει την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα, έστω και στην τελευταία φάση του.

  Άλλο ενδιαφέρον σημείο των αποφάσεων που ελήφθησαν χτες στην Φρανκφούρτη, αποτελεί η ολοκάθαρη πρόθεση της Ε.Κ.Τ. να καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές (πιο σαφές δεν θα μπορούσε να είναι) ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια χορηγήσεων, καταθέσεων κ.λπ. για αρκετό καιρό, μετά το τέλος των αγορών ομολόγων.

  Για να το πούμε απλά, ο Mario Draghiκαι οι υπόλοιποι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρωζώνης, αν δεν υποχρεωθούν σε ριζική αλλαγή στρατηγικής λόγω ύπαρξης "ακραίων" νομισματικών συνθηκών, σκοπεύουν να διατηρήσουν το περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμη. Λογικά, μέχρι και το Α’ εξάμηνο του 2019, τουλάχιστον.

  Στο ζήτημα της διατήρησης πλεονάζουσας ρευστότητας στην Ευρωζώνη, έχει ιδιαίτερη και ειδική σημασία η κάθετη "δέσμευση" της ΕΚΤ να συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών που αποπληρώνονται από τους εκάστοτε εκδότες χρεογράφων "για εκτεταμένο χρονικό διάστημα μετά το τέλος των καθαρών νέων αγορών και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρειαστεί".

  Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν γίνονται από Κεντρικούς Τραπεζίτες, παρά μόνον εάν είναι απόλυτα βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις…

  Στον αντίποδα, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι η απόφαση να μην ορισθεί συγκεκριμένος χρόνος τερματισμού του προγράμματος δεν ήταν ομόφωνη. Πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα των γερακιών (Weidman, Liikanen, Knot κ.λπ.) εντός του Συμβουλίου διατηρεί τις αντιρρήσεις της και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να τελειώσει το πρόγραμμα νωρίτερα.

  Οι πιθανότητες βέβαια να κατορθώσουν τα γεράκια να επιβάλλουν σφιχτότερη πολιτική πριν τους προκαθορισμένους χρόνους είναι λίγες αλλά, οπωσδήποτε, όχι αμελητέες. Ειδικά από την στιγμή που, όσο περνά ο χρόνος οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνονται, δημιουργώντας όλο και εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις.

  Τέλος, είναι άξια αναφοράς δύο σημεία τα οποία προέκυψαν από σχετικές ερωτήσεις κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Πρώτον η Ε.Κ.Τ. και ο S.S.M. έχουν συγκεκριμένα σχέδια για τα NPLs της Ευρωζώνης (η απάντηση Constancio ήταν κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική) και δεύτερον η  Φρανκφούρτη δεν έχει σκοπό να σταματήσει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

  Η ηχηρότατη τοποθέτηση Ντράγκι περί ανάγκης υλοποίησης αλλαγών "και σε άλλους τομείς πολιτικής", ήταν ιδιαίτερα έντονη. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην Γερμανία (την δυσκολότερη μέχρι προχθές χώρα π.χ. στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές λόγω Schäuble) αλλάζει ο υπουργός Οικονομικών…

  Συνοψίζοντας, όσα αποφασίστηκαν εχθές στις όχθες του Μάιν, ήταν εντός του αναμενομένου πλαισίου. Έγινε δε καταφανές ότι, οι πολιτικές που ακολουθούνται, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται για όσο κρίνεται αναγκαίο. Λόγοι ανησυχίας, δεν υφίστανται…

  Γεγονός το οποίο μεταφράζεται ότι το τελευταίο meeting των Governors για το έτος 2017 στις 14 Δεκεμβρίου, θα πρέπει ν’ αναμένεται ως μία εξαιρετικά προβλέψιμη και... βαρετή συνάντηση!

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020