Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 00:04

  Πόσο μας κάνει -0,2 και 2,4;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι μοναδικοί κάτοικοι αυτής της χώρας, οι οποίοι ένιωσαν έκπληξη με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Ελληνικής οικονομίας για το 2016, ήταν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Όλοι οι υπόλοιποι, απλά αισθάνθηκαν ανακούφιση.

  Ανακούφιση που η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ήρθε για να επιβεβαιώσει επίσημα όλα όσα ζουν και βιώνουν καθημερινά. Ανακούφιση διότι, επιτέλους, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τρελοί, όταν σκέφτονταν (ή έλεγαν) ότι η οικονομία ακολουθούσε συνεχώς στάσιμη έως και καθοδική πορεία. Σε αντίθεση με όλα όσα προσπαθούσαν να τους πείσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης.

  Πέρα όμως από τα όποια συναισθήματα δημιούργησε, η οριστική αναθεώρηση των στοιχείων της οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι εξαιρετικά σημαντική. Για δύο λόγους:

  Α. Επειδή καθιστά αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το 2014 ήταν χρονιά ανάπτυξης, με σοβαρές προοπτικές για τα επόμενα έτη. Δηλαδή καταρρίπτει όλους εκείνους τους μύθους και τις λαϊκίστικες δοξασίες, που οδήγησαν στα ακραία και εξαιρετικά κοστοβόρα λάθη του 2015.

  Β. Δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για παρόν και το μέλλον της οικονομίας. Η οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μοιάζει ιδιαίτερα ευοίωνη. Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από το Μαξίμου.

  Διότι, το μεν τρέχον έτος μοιάζει αδύνατον να εμφανίσει ανάπτυξη της τάξης του 3% επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα (αυτού του ύψους η ανάπτυξη απαιτείται για την επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου του 1,8%), τα δε επόμενα χρόνια, με τον βραχνά των επιπλέον μέτρων και την δαμόκλειο σπάθη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3.5% να κρέμονται αμείλικτοι κριτές της πορείας τους και να μην επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα.

  Σε αυτό το περιβάλλον και με αυτές τις προοπτικές λοιπόν, θα περίμενε κανείς ν’ ακολουθούνται πολιτικές χαμηλών τόνων, με στόχους ικανούς ν’ αναστρέψουν και ν’ αλλάξουν την κατάσταση.

  Ή, έστω, κάτω από τις επικοινωνιακές φανφάρες και τα γνωστά επικοινωνιακά τεχνάσματα περί ελατηρίων, επιστροφής κ.λπ., να γίνεται δουλειά ουσίας. Διότι υπάρχει μία κρισιμότατη αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί, διότι το καλοκαίρι του 2018 δεν είναι μακριά και πρέπει μέχρι τότε να έχουν υλοποιηθεί "πράματα και θάματα" για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, διότι το "δύσκολο" 2019 απέχει μόλις 14 μήνες και όταν έρθει θα απαιτήσει περί τα €21 δις σε πληρωμές τόκων και χρέους κ.ο.κ.

  Μάταια η αναμονή…

  Αντί για τα παραπάνω ορθολογικά, οι λογικοί αυτού του τόπου, άκουσαν χτες  έκπληκτοι ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συμφώνησαν με την Αμερικανική ηγεσία για την αναβάθμιση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου αεροσκαφών F-16 που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορία!

  Έναντι $2,4 δις! Από τα ταμεία μίας χώρας με λόγο χρέους προς Α.Ε.Π., μεγαλύτερο του 170%, η οποία βρίσκεται υπό εποπτεία και ειδικό καθεστώς δανειοδότησης από τους εταίρους της. Χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως οι δανειστές της! Είναι ποτέ δυνατόν; Και όμως είναι…

  "Γιατί φωνάζεις; Δεν χρειαζόταν η αναβάθμιση; Δεν είπε ο ΥΠΕΘΑ ότι μόνο το €1,1 θα πληρωθεί σε χρήμα και αυτό μακροπρόθεσμα; Δεν πρέπει να είναι αξιόμαχες οι ένοπλες δυνάμεις απέναντι στην εξ ανατολής απειλή;"

  Κατ’ αρχήν το αν ήταν αναγκαία ή ενδεδειγμένη η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι απολύτως άγνωστο. Για να πάρετε μια αίσθηση του πόσο καλή ή κακή απόφαση μπορεί ν’ αποδειχθεί, θυμηθείτε ότι θεωρήθηκε η πρέπουσα λύση… το 2008! ΕΝΝΕΑ χρόνια νωρίτερα!

  Ειδικός δεν είμαι αλλά, λόγω προόδου της τεχνολογίας, θεωρώ τουλάχιστον ανεύθυνο το να μην εξεταστεί διεξοδικά και σε βάθος το θέμα από την αρχή. Αλλά απλά, να υλοποιηθεί μια απόφαση που είχε ληφθεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

  Όσον δεν αφορά το (πραγματικό) κόστος, αυτό που είναι γνωστό και το οποίο βαίνει προς έγκριση από το Κογκρέσο φθάνει τα $2,4 δις! Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την εταιρεία-παραγωγό (Lockheed-Martin). Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή…

  Το χειρότερο όλων στην συγκεκριμένη υπόθεση όμως, δεν είναι κανένα από τα παραπάνω σημεία. Για να το ανακαλύψετε χρειάζεται να σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελληνική πλευρά, κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, εκλεγμένοι με δημοκρατικές διαδικασίες…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  Σ.Σ. Ευχαριστώ όλους, θερμά για τις ευχές επανόδου. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην σας απογοητεύσω. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020