Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2015 00:11

  Απόλυτος άρχων αλλά και τοκογλύφος;

  Απόλυτος άρχων αλλά και τοκογλύφος;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η γριά Σοφό χθες το πρωί "διοργάνωσε" μία, μάλλον εντυπωσιακή, γιορτή για τον τραπεζικό κλάδο. Τα λογικά αποτελέσματα των stress tests που καθόρισαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε χαμηλά (σχετικά) επίπεδα, δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Μάλιστα οι σημαντικοί όγκοι που πραγματοποιήθηκαν, προϊδεάζουν για την ύπαρξη συνέχειας.

  Η καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι σηματοδοτεί την αποδοχή της αγοράς για τα αποτελέσματα των stress tests. Και, σε μεγάλο βαθμό, προεξοφλεί την κάλυψη των απαιτήσεων σε ιδιωτικά κεφάλαια.

  Επίσης, θα μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί κανείς, πως η αγορά επιδοκιμάζει και επιβραβεύει τις αλλαγές που επέρχονται γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο, με την αναδιαμόρφωση της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το οποίο Ταμείο, με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε το Σάββατο, γίνεται ο απόλυτος άρχοντας της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με εξαίρεση τον εποπτικό έλεγχο. Ο οποίος φυσικά παραμένει στην Ε.Κ.Τ. (και την Τράπεζα της Ελλάδος για τα μη συστημικά ιδρύματα).

  Η βασικότερη και σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται στο Τ.Χ.Σ., αφορά τον τρόπο Διοίκησής του. Με βάση τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος (4340/2015), τόσο η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου, όσο και της Εκτελεστικής Επιτροπής, επιλέγονται από την (νέα) Επιτροπή Επιλογής. Μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Αξιοσημείωτο είναι πως τα έξι μέλη της Επιτροπής αυτής, ορίζονται ως εξής:

  Α. Τρία από Ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε.Κ.Τ. και E.S.M.)

  Β. Δύο από το υπουργείο Οικονομικών και

  Γ. Ένα από την Τ.τ.Ε.

  Την τελική επιλογή κάνει ο υπουργός μέσα από μία λίστα προτάσεων της Επιτροπής.

  Αν συνυπολογίσει κανείς κάποιες άλλες προβλέψεις του νόμου (διεθνή τραπεζική εμπειρία, αμοιβές ανταγωνιστικές και με βάση τις διεθνείς πρακτικές κ.ά.), γίνεται αντιληπτό πως το Τ.Χ.Σ. θα διοικηθεί από τραπεζίτες διεθνούς εμβέλειας. Στελέχη με εμπειρία και ικανότητες που ο τραπεζικός κλάδος έχει απόλυτη ανάγκη την δεδομένη στιγμή.

  Ξέρω πως σε πολλούς φαίνεται άσχημο, άδικο, άτοπο (και πολλά άλλα, όχι τόσο κολακευτικά επίθετα) να αμείβεται κάποιος π.χ. με €300.00 ετησίως (εντελώς τυχαίο νούμερο), για "εργασία γραφείου". Ειδικά μάλιστα στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και ύφεσης. Δεν είναι όμως.

  Όταν ζητάς από την ελεύθερη αγορά στελέχη τα οποία να έχουν τις ικανότητες και την εμπειρία να επαναφέρουν το πολύπαθο τραπεζικό μας σύστημα σε κανονική λειτουργία, θα πρέπει και να τα αμείψεις αντίστοιχα. Διότι διαφορετικά, δεν θα έρθουν. Επειδή ο διεθνής ανταγωνισμός πληρώνει αυτές τις αμοιβές. Ακόμη, γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη, χωρίς την αντίστοιχη ανταμοιβή. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη μερικών (πολλών) δις ευρώ, για "ένα μεροκάματο". Είναι τόσο απλό...

  Υπάρχουν και άλλα περισσότερο τεχνικά ζητήματα με την "νέα" λειτουργία του Τ.Χ.Σ. Σχεδόν όλα, ελπιδοφόρα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Θα δούμε ορισμένα από αυτά, τις προσεχείς ημέρες, στα πλαίσια της εξέτασης των σημαντικών σημείων της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

  Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν μόνο καλά νέα για το Τ.Χ.Σ. Το Ταμείο δανείζεται από τον E.S.M. με επιτόκιο περί το 2% (και αν…). Οι πληροφορίες επιμένουν, αφενός πως το επιτόκιο των CoCos (Contingent Convertible Bonds - Securities) θα βρίσκεται στο 8%, αφετέρου δε ότι αν οι τόκοι δεν πληρωθούν επί δύο συνεχόμενες χρονιές, ενεργοποιείται η μετατροπή τους σε μετοχές. Το τελευταίο θα μπορούσε να σημαίνει αυτόματη κρατικοποίηση των τραπεζών...

  Σε απλά ελληνικά, εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν στην απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, το Ταμείο θα εισπράττει ένα "ληστρικό" επιτόκιο. Σε βαθμό αισχροκέρδειας. Μιας και περιθώριο κέρδους της τάξης του 300% είναι, ασφαλώς και οπωσδήποτε, πέρα από κάθε φυσιολογική επιχειρηματική πρακτική. Και μάλιστα αυτό το επιτόκιο θα συνοδεύεται από "απειλή κατάσχεσης" της περιουσίας των ιδιωτών μετόχων. Δηλαδή το Τ.Χ.Σ., σε αυτή την περίπτωση, θα λειτουργεί σαν κανονικός τοκογλύφος!!!!

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ