Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2015 00:05

  Σταματήστε τα λάθη επιτέλους!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, γίνεται η συλλογή και καταχώρηση στοιχείων ώστε να "βγουν" οι προκαταρκτικές προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Στοιχεία από όλα τα πιθανά επενδυτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό "σύμπαν" (investing universe) που παρακολουθώ ανελλιπώς από το 1997 (με μικρές αλλαγές).

  Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αφενός το θέμα είναι ιδιαίτερα τεχνικό, αφετέρου δεν έχω συναντήσει, μέχρι σήμερα, δύο επενδυτές που, ενώ ακολουθούν αυτές τις πρακτικές, να χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία ή όμοια μεθοδολογία. Πολλά στοιχεία μπορεί να είναι ίδια ή παρόμοια αλλά ο καθένας τα τοποθετεί στις απαραίτητες "διατάξεις" με διαφορετικό τρόπο. Για να το θέσω απλοϊκά, είναι και θέμα προσωπικού στυλ, ο τρόπος που υλοποιείται αυτή η διαδικασία.

  Σε κάθε περίπτωση είναι μια δουλειά κοπιαστική, που απαιτεί πολύ χρόνο, βαθιά συγκέντρωση και μεγάλη προσοχή. Διότι, καθώς πολλά τμήματα των "μοντέλων" που "παράγουν" τις εκτιμήσεις είναι αλληλοσυνδεόμενα (π.χ. η πρόβλεψη για το Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης περιέχει τα βασικά δεδομένα όλων των χωρών), ένα και μόνο λάθος μπορεί να καταλήξει σε σειρά από λάθος αποτελέσματα.

  Παράλληλα όμως είναι μια σειρά ενεργειών που, κάθε trader που σέβεται αυτό που κάνει, οφείλει να ακολουθήσει. Εφόσον χρησιμοποιεί θεμελιώδη στοιχεία στην διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Αλλά ακόμη και αν δεν ακολουθεί μια τέτοια μεθοδολογία, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον ασχολείται με αγορές, μιας κάποιας μορφής "παραγωγή εκτιμήσεων". Όχι στον βαθμό και το βάθος που το πράττουν οι "πιστοί" της θεμελιώδους ανάλυσης βέβαια. Θα ήταν υπερβολή. Αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο. Π.χ. ένας φίλος, παρότι δεν ασχολείται προσωπικά με επενδύσεις, συλλέγει τις εκτιμήσεις έγκυρων οργανισμών (Δ.Ν.Τ., Ο.Ο.Σ.Α., Παγκόσμια Τράπεζα κ.λ.π.) και υπολογίζει μέσους όρους στα πιο σημαντικά δεδομένα (Α.Ε.Π., ανεργία, πληθωρισμός κ.λ.π.). Και έτσι έχει πάντα μια γενική εικόνα τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι ποτέ κακό να έχει κάποιος μια γενικότερη αντίληψη των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

  Η διαδικασία, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει και σύγκριση των παλαιότερων αποτελεσμάτων, ώστε να γίνουν όλες οι πιθανές αναγκαίες προσαρμογές και διορθώσεις, στα "μοντέλα". Ανάλογα την προηγούμενη "ευστοχία" και τις αλλαγές συνθηκών που έχουν προκύψει.

  Φέτος, αυτή η προκαταρκτική φάση, αποδείχθηκε η δυσκολότερη σε όλα τα δεκαεννέα χρόνια που την εφαρμόζω. Διότι, φθάνοντας στην φάση των συγκρίσεων, των διορθώσεων και των "βαθμονομήσεων", αναπόφευκτα αντίκρυσα τους αριθμούς των περυσινών προβλέψεων για το 2015. Και, αυθόρμητα, τους συνέκρινα με τα τρέχοντα,  πραγματικά δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας.

  Η πλήρης κατάθλιψη. Έχει συμβεί η απόλυτη αντιστροφή. Η χώρα, από εκεί που πλησίαζε στο τέλος της πενταετούς Οδύσσειάς της, έχει πάρει ξανά τον κατήφορο. Άσχημο κατήφορο. Πολύ πιο άσχημο απ’ ότι φαινόταν αρχικά. Δυστυχώς…

  Δεν θα προχωρήσω σε αριθμούς και συγκρίσεις. Πρώτον διότι οι εκτιμήσεις είναι πρώιμες και καλό είναι να  οριστικοποιηθούν, πριν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Και δεύτερον διότι, ειλικρινά, η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη που πονάει. Με κάθε πάτημα πλήκτρου…

  Ξεκίνησα να γράφω το σημερινό κείμενο με σκοπό ένα (ακόμη) "κατηγορητήριο" για την ανικανότητα και τα λάθη της κυβέρνησης. Όσο όμως οι λέξεις "κυλούσαν" στην οθόνη, σκέφθηκα πως ίσως ήταν χρησιμότερο, απλά να καταγράψω το πρόβλημα. Έτσι υπάρχει μια ελπίδα κάποιος να το διαβάσει και να αναρωτηθεί που είναι τα λάθη. Και έτσι να ξεκινήσει μια διαδικασία διόρθωσής τους…

  Ακούγεται και είναι υπερβολικό και, σίγουρα, εγωιστικό. Ειλικρινά όμως δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Εκτός από το να αρχίσω να ετοιμάζω βαλίτσες...

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ