Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2015 07:56

  Όχι άλλο σώσιμο, παιδιά! Φτάνει!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το γεγονός της Δευτέρας αναμενόταν να είναι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ή, τουλάχιστον, το συγκεκριμένο ανέμεναν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το ελληνικό οικονομικό (και όχι μόνο) γίγνεσθαι. Η πραγματικότητα όμως έμελλε να αποδειχτεί διαφορετική, δυστυχώς. Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

  Το άνοιγμα της Λεωφόρου Αθηνών ήταν, κατά κάποιο τρόπο, αυτό που όλοι περίμεναν. Μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, λίγο "παραπάνω κακό" από ό,τι το περίμεναν οι πιο πολλοί. Πάει να πει, αρκετά χειρότερο των "προσδοκιών". Άνοιγμα στο -15%, μέσα στα δύο πρώτα λεπτά στο -22,80%. Όχι μία μετοχή, όχι ένας αριθμός από μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης! Τράπεζες "κλειδωμένες" στο limit down (περίπου -30%) και το ταμπλό κατακόκκινο. Σοκ και δέος. Αίμα και άμμος. Σφαγή. Κλείσιμο στο -16,23% με πτώση μεγαλύτερη των 129 μονάδων. WOW που θα έλεγε και κάποια ψυχή!

  Άρχισα να παρακολουθώ την Σοφοκλέους το 1990. Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια, τέτοια συνεδρίαση δεν έχω ξαναδεί. Κι έχω ζήσει "πάνω στα monitor" όλη την άνοδο και την πτώση της περιόδου 1999-2000, τον σεισμό της Αθήνας εκείνον τον τρομερό και φοβερό Σεπτέμβριο του 1999 και το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center στις 9/11/2001. Για να αναφέρω μερικά μόνο από όσα έχω βιώσει (και) μέσα από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Κανένα δεν ήταν σαν την χθεσινή μέρα. Κάποιοι με πιο μακρόχρονη ενασχόληση λένε και τα αρχεία δείχνουν πως είχε ξανασυμβεί το 1987. Αλλά, σαν προσωπική εμπειρία, τέτοια ολοκληρωτική καταστροφή κεφαλαίων, εμπιστοσύνης και οικονομικών μεγεθών δεν έχω ξαναζήσει! Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς (και μόνο, διότι δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη) θα αναφέρω ότι οι σημερινές απώλειες από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών φθάνουν σε λίγο περισσότερα από €2,5 δισ. Δηλαδή σχεδόν όσο η προσδοκώμενη από το κράτος είσπραξη (€2,65 δισ.) του ΕΝΦΙΑ, για το 2015! Μέσα σε λίγες ώρες!

  Λογικά, με τέτοια συνταρακτική καταστροφή αξίας, θα θεωρούσε κάποιος πως θα ήταν το οικονομικό συμβάν της ημέρας. Αν όχι της εβδομάδας. Μακράν. Κι όμως, αποδείχθηκε πως δεν ήταν. Στις 11 π.μ. δημοσιοποιήθηκε ο Δείκτης Μεταποίησης του Markit (Markit Purchasing Managers’ Index), για τον Ιούλιο. Πρόκειται για δείκτη που, λόγω του τρόπου που διαμορφώνεται(1), καταδεικνύει την πορεία των μεγεθών που θα παρουσιάσει η οικονομία μιας χώρας τους επόμενους μήνες. Με απλά λόγια, πρόκειται για μία (κατά το ανθρώπινα δυνατό) αντικειμενική "κρυστάλλινη σφαίρα" για την οικονομία. Δείκτης πάνω από το 50 σημαίνει ότι η οικονομία έχει θετικές προοπτικές, κάτω από αυτό το όριο, αρνητικές. Ο δείκτης για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ήταν σταθερά σε αρνητική πρόβλεψη. Με "φωτεινή" εξαίρεση ένα σημαντικό μέρος του 2014, που εμφανίστηκαν αποτελέσματα μεγαλύτερα του 50, για μερικούς μήνες. Ο φετινός Ιούνιος είχε "εγγράψει" 46. Δηλαδή σημαντικά αρνητικές προοπτικές με καθαρή τάση επιδείνωσης. Το αποτέλεσμα Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε 30! Ναι, σωστά διαβάσατε! Τριάντα! Μια (πρωτοφανής) πτώση 16 μονάδων ή 35%. Και τελικό αποτέλεσμα κατά πολύ χειρότερο των ιστορικών χαμηλών στις (εξαιρετικά άσχημες) χρονιές 2009 (~ 37)  και 2012(~ 36)...

  Πίνακας 1. Συγκριτικό Α.Ε.Π./ Markit PMI

  Τι σημαίνει αυτό;. Σε απλά Ελληνικά, ξεχάστε τις προβλέψεις για ύφεση 4-6%. Τα πραγματικά νούμερα, θα είναι δραματικά χειρότερα. Πραγματικά απεχθάνομαι το να γίνομαι Κασσάνδρα αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ελληνική οικονομία θα ζήσει μία (τουλάχιστον) από τις χειρότερες χρονιές της, εδώ και πολλές δεκαετίες.

  "Και η κυβέρνηση τι κάνει για όλα αυτά;" θα αναρωτηθεί, πολύ λογικά, κάποιος. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται "σε ολιγοήμερες διακοπές". Προφανώς θεωρεί πως έχει κάνει το χρέος και το καθήκον του. Αφού έχει επανειλημμένα δηλώσει πως, παρά τα λάθη, είναι ικανοποιημένος με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης και την μείωση χρέους που θα γίνει, στο μέλλον. Επειδή, όσο προχωρά ο χρόνος, διαφαίνεται όλο και περισσότερο ότι το κόστος της όποιας μείωσης θα είναι πολλαπλάσιο του οφέλους, τεράστιο και δυσβάσταχτο, θα ήθελα να τον παρακαλέσω: "Κύριε Πρόεδρε, σας εκλιπαρώ, μην προσπαθήστε να μας σώσετε άλλο. Φτάνει τόσο! Ήδη το μέχρι εδώ σώσιμο, πονάει πολύ. Πάρα πολύ……."

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  (1) Έρευνα γνώμης των Διευθυντών Προμηθειών των μεγαλύτερων μεταποιητικών βιομηχανιών κάθε χώρας. Γίνεται με ερωτηματολόγιο για συγκεκριμένα στοιχεία (απασχόληση στις συγκεκριμένες εταιρείες, σύνολο παραγωγής, παραγγελίες πρώτων υλών κ.ά.)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ