Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 00:01

    H επιστροφή του Οδυσσέα...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Κώστα Στούπα 

    1) H επιστροφή του Οδυσσέα...

    Το 41% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία και κυρίως το 20% στο οποίο κατρακύλησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, οφείλεται κυρίως στην τεκτονική μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας μετά μια δεκαετία κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων.

    Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τι συνέβαινε πριν μια δεκαετία και ιδίως μετά τις εκλογές του 2012 που θεωρούνταν ο προάγγελος των εκλογών του 2015.

    Στις πρώτες εκλογές του 2012 λοιπόν, η Ν.Δ. είχε λάβει 18,85% και το ΠΑΣΟΚ 13,18%. Αμφότερα τα δυο σταθερά φιλοευρωπαϊκά και αστικοδημοκρατικά κόμματα άθροιζαν περί το 32%.

    Πρωταγωνιστές της περασμένης δεκαετίας ήταν οι ηγέτες του αντισυστημικού αντιευρωπαϊκού και αντιδημοκρατικού, εθνικολαϊκιστικού ρεύματος. Επιφανέστεροι αυτών,  ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Μιχαλολιάκος που εκτοξεύθηκαν στο προσκήνιο με βάσιμες ελπίδες να κυβερνήσουν.

    Στις εκλογές του 2015 οι Τσίπρας, Καμμένος συγκυβέρνησαν ενώ η Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου εδραίωσε τη θέση της στο κοινοβούλιο σαν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα...

    Οι περισσότεροι εκ των λαϊκιστών που πρωταγωνίστησαν κατά τη δεκαετία της χρεοκοπίας, σήμερα έχουν εξαφανιστεί από το κοινοβούλιο. Τα κόμματα του Καμμένου και του Μιχαλολιάκου έχουν πλέον διαλυθεί.

    Στις πρώτες εκλογές του 2023, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση από τους άλλους, κατέρρευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα από το 31% στο 20%, ακολουθώντας τη μετεωρική πορεία των υπόλοιπων μνηστήρων της εξουσίας κατά την περίοδο της οργής...

    Η οργή και ο θυμός πλέον έχουν δώσει τη θέση τους στη σύνεση, τη μετριοπάθεια και τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να λαμβάνουν αποφάσεις με ορθολογικά κριτήρια.

    Στο άρθρο της 1ης Ιουνίου του 2012 διαβλέποντας πως τα χειρότερα με τη χρεοκοπία και το ρεύμα του "λαϊκισμού" έπονται, σκιαγραφήσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν στο μέλλον να εκμηδενιστούν οι τότε θορυβώδεις  "μνηστήρες" της εξουσίας. Τούτο με τον τρόπο που συμβουλεύει ο Όμηρος στην Οδύσσεια.

    Όπως θα θυμάστε, έστω και μόνο από το σχολείο, όταν ο Οδυσσέας, επέστρεψε στην Ιθάκη βρήκε μια ντουζίνα μνηστήρες να πολιορκούν την Πηνελόπη.

    Παρεμπιπτόντως, ο Οδυσσέας στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια είναι ο χαρακτήρας που πορεύεται και κερδίζει χρησιμοποιώντας το μυαλό του. Είναι όπως θα λέγαμε σήμερα ο σοφός άνθρωπος...

    Γράφαμε λοιπόν το Καλοκαίρι του 2012, εν μέσω θυέλλης και απειλών:

    "Τι συμβουλεύει ο Όμηρος...

    Όσοι φιλοδοξούν να σαρώσουν το σκωληκόβρωτο κράτος των πελατών, των παρασίτων, θα πρέπει να θυμηθούν τον τρόπο που συμβουλεύει ο τυφλός μας ποιητής, μέσα από την παραβολική εξιστόρηση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

    Για να αντιμετωπίσει το παρασιτικό καθεστώς που είχαν δημιουργήσει οι μνηστήρες στην Ιθάκη, σπαταλώντας το βιός, ο Οδυσσέας δεν προσχώρησε κατευθείαν σε μετωπική σύγκρουση μόλις έφτασε.

    Ο Οδυσσέας στην αρχή ντύθηκε ζητιάνος, δημιούργησε το απαραίτητο δίκτυο συνεργατών και κατόπτευσε το πεδίο. Φρόντισε να αφαιρεθούν τα όπλα από τους τοίχους στην αίθουσα της μνηστηροφονίας.

    Ενδιαφέρον έχει να μελετήσει κάποιος τα εμπόδια της ανάκτησης της εξουσίας από τον Οδυσσέα όπως αυτά περιγράφονται μεταφορικά από τον Όμηρο με βάση την ετυμολογία των ονομάτων των μνηστήρων.

    Από τον κύκλο των μνηστήρων ξεχωρίζουν ο Αντίνοος, ο Αμφίνομος, ο Ευρύμαχος και ο Αγέλαος.

    Ο Αντίνοος συμβολίζει αυτόν που μάχεται τον νου (Αντί-Νους). Αυτός δηλαδή που μάχεται την κοινή λογική.  Ο παρασιτικός λαϊκισμός μάχεται την κοινή λογική και υπόσχεται ευρώ χωρίς μεταρρύθμιση, υψηλές συντάξεις και μισθούς χωρίς ανταγωνιστική οικονομία. Και άλλους διορισμούς στο δημόσιο την ώρα που είναι θέμα χρόνου να μην μπορεί να καταβληθούν οι μισθοί στους ήδη υπάρχοντες.  Ο Αντίνοος είναι ο πρώτος που πέφτει νεκρός από ένα βέλος του Οδυσσέα που τον βρήκε στο λαιμό, το σημείο δηλαδή που βγαίνει η φωνή, το μέσο με το οποίο πείθουμε. Ο Αντίνοος ήταν γιος του Ευπείθη.

    Ο Αμφίνομος (Αμφι-Νόμος) συμβολίζει αυτόν που ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν. Αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής τάξης που χρεοκόπησε την χώρα να έχει μια ερμηνεία για όλα.

    Ο Ευρύμαχος (Εύρος-Μάχη) είναι αυτός που παλεύει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Στη σκηνή της μνηστηροφονίας όταν έχουν πέσει ήδη νεκροί ο Αντίνοος και ο Αμφίνομος, ο Ευρύμαχος προτείνει στον Οδυσσέα να του επιστρέψουν οι ζωντανοί μνηστήρες από δέκα βόδια σαν αποζημίωση και να τους αφήσει να φύγουν. Προφανώς, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο να τον κάνει να χαλαρώσει για να τον σκοτώσουν. Ευτυχώς, δεν τους πείθει όμως...

    Ο Αγέλαος (Αγω-Λαόν) προσπαθεί να ειδοποιήσει το πλήθος και να το παρακινήσει μέσα στη σύγχυση και την οργή να λιντσάρει τον Οδυσσέα. Σας θυμίζει μήπως το πλήθος των αγανακτισμένων μεταξύ των οποίων συνεχίζουν να παρεπιδημούν πολλοί μέτοχοι των άδικων προνομίων που έχει μοιράσει στους πελάτες της η κομματοκρατία;"

    Βλέπε: Η εργασία είναι σκλαβιά και ο παρασιτισμός, ελευθερία;...

    Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε μια για πάντα την Αριστερά, αφήστε την να κυβερνήσει τρεις-τέσσερις μήνες, έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

    Μάλλον, δικαιώνεται όπως και ο Όμηρος και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  από το 2016 αποδομεί τον λαϊκισμό χαμηλώνοντας την ένταση της αντιπαράθεσης και λαμβάνοντας αποφάσεις με γνώμονα την κοινή λογική…

    Η επιστροφή του Οδυσσέα λοιπόν είναι η επιστροφή της κοινής λογικής και της συναίνεσης...

    2) Τι σχέση έχουν αυτά με το φιλελευθερισμό...

    Κύριε Στούπα, σας διαβάζω καθημερινά, είμαι ένας τακτικός αναγνώστης της στήλης και έχω επικοινωνήσει και στο παρελθόν μέσω email όπως και σήμερα.

    Διάβασα το χθεσινό σας άρθρο που ήταν και απάντηση σε άλλον αναγνώστη και φίλο της στήλης που εξέφρασε την απορία του σχετικά με την εμπάθειά σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Επικαλεστήκατε ως αιτία τη φιλελεύθερη και φιλοδυτική άποψη της στήλης σας, η οποία είναι γεγονός και τη γνωρίζουμε όλοι οι φίλοι της στήλης. Επίσης, εγώ προσωπικά, αλλά υποθέτω και πολλοί άλλοι αναγνώστες, συμφωνούν με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει φιλελεύθερες και παρόμοιες απόψεις, παρά την κωλοτούμπα και τη στροφή που έκανε μετά τα λυπηρά γεγονότα με το δημοψήφισμα κλπ.

    Εγώ όμως θα ήθελα να εκφράσω μία άλλη απορία διαβάζοντας το χθεσινό σας άρθρο. Η φιλελεύθερη άποψη της στήλης σας, τι σχέση έχει με τη διακυβέρνηση της τελευταίας 4ετίας  από τη Ν.Δ εν έτη πλέον 2023 ?

    Και εξηγούμαι, όχι σε σχέση με τη σύγκριση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μόνη της και ίσως σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος, δεδομένου της εποχής εκείνης.

    Η διακυβέρνηση της τελευταίας 4ετίας την οποία εξυμνείτε συνεχώς, πλην του έργου του κου Πιερακκάκη και κάποιων άλλων αναλαμπών, χαρακτηρίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών από τον ‘’ανηψιό’’, όπου το γραφείο του πρωθυπουργού, χρησιμοποίησε την ΕΥΠ για να παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους και λοιπούς και βέβαια πλέον μιλάμε για χοντρή συγκάλυψη. Σκάνδαλα επί σκανδάλων τα οποία εξαφανίζονται από τα ΜΜΕ, τεράστια διαφθορά, ρουσφέτια που έχουν φτάσει έως το ταβάνι και τα οποία οργανώθηκαν ακόμα και από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Είναι γνωστό στους φυσιολογικούς ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη χώρα ‘’χωρίς άκρες’’ ότι ακόμα και η τοποθέτηση κλητήρων σε όλους τους δημόσιους φορείς, μεθοδεύτηκε σε πολλές περιπτώσεις από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Φυσικά, η τραγωδία των Τεμπών όπου ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ένα μήνα πριν το ατύχημα, και ο σταθμάρχης ήταν ακραίο ρουσφέτι βουλευτίνας του κυβερνόντος κόμματος, διότι τα ακραία ρουσφέτια ήταν ο κανόνας της παρελθούσης κυβέρνησης, συνιστούν επίσης χαρακτηριστικά της παρελθούσης διακυβέρνησης.

    Το έναυσμα για τον διεφθαρμένο αυτόν τρόπο λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας μας, δεν τον δίνουν οι ‘’κακοί δημόσιοι υπάλληλοι’’ ή οι κακοί πολίτες, όπως αναφέρεστε συχνά. Το έναυσμα για την ακραία αυτήν διαφθορά τον δίνουν, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί κλπ με τις πράξεις τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι υπόλοιποι Γρούεζες από κάτω απλώς ‘’ακολουθούν’, όταν βλέπουν τους από πάνω να δίνουν το σήμα.

    Όλα τα παραπάνω τi σχέση έχουν με τον φιλελευθερισμό??

    Εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν καμία σχέση.

    Με εκτίμηση,

    ΓΓ

    Απ: Δεν θα διαφωνήσω για τις περισσότερες από τις επισημάνσεις που κάνετε. Όμως το δίλημμα του Έλληνα φιλελεύθερου ψηφοφόρου είναι  αν την επόμενη τετραετία θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη ή ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, με ολίγον Βαρουφάκη ή Κωνσταντοπούλου.

    kostas.stoupas@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ