Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 00:01

  Το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αιτίες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αιτίες...

  Πολλοί αναρωτιούνται ακόμη γιατί κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και "έσβησε" το άστρο του Αλέξη Τσίπρα. Η πτώση από το 30 στο 20% δεν αφορά τη φυσιολογική φθορά που εισπράττουν οι πολιτικοί όταν διαχειρίζονται την εξουσία, αλλά  αποτελεί ένδειξη εσωτερικής κατάρρευσης του μετώπου που τον ανέδειξε.

  Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια απ' όταν κάποιοι τηλεαστέρες δεν δίσταζαν να τον παρομοιάσουν ακόμη και με τον μεταπολεμικό αναμορφωτή και θεμελιωτή της σύγχρονης Γαλλίας, τον Ντε Γκωλ...

  Τότε ή τώρα κάνουν λάθος;...

  Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυπαραγοντική. Δηλαδή, έχει πολλές αιτίες. Εξέχουσα θέση μεταξύ των αιτιών κατέχει ο πολιτικός "αυτισμός" που χαρακτηρίζει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Σαν αυτισμός, από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται μια διαταραχή μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με το περιβάλλον, με στοιχεία περιορισμένης, επαναλαμβανόμενης και στερεότυπης συμπεριφοράς... Π.χ. η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση αντικειμένων σε σειρά είναι μια συμπεριφορά που συχνά παρατηρείται σε αυτιστικά παιδιά...

  Όπως όλοι θυμόμαστε ο  ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο ανέδειξε σε έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ κλπ.

  Όπως είχαμε αναλύσει σε αυτή τη στήλη τούτο ήταν δύσκολο να συμβεί γιατί θα στοίχιζε πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολόγιζαν και γιατί θα συναντούσαν εμπόδια από την Ε.Ε. και τους δανειστές στους οποίους άλλωστε οι ίδιοι έχουν εκχωρήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για έναn αιώνα περίπου...

  Προφανώς, η υπόσχεση της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, αποτελούσε άλλη μια απόπειρα να εξαπατήσουν κάποιες ομάδες συμφερόντων προκειμένου να τους αποσπάσουν την ψήφο.

  Από τη μια πλευρά στόχευε σε διάφορους αριστερούς που πιστεύουν στον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και από την άλλη στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

  Οι  χιλιάδες εργαζόμενοι της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας αποτελούσαν πάντα πυλώνα της κομματοκρατίας και γι’ αυτό, στόχο των "λαϊκίστικων" κομμάτων.

  Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχουν προσέξει πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και τα σχέδια κρατικοποίησης προσκρούουν πλέον στα συμφέροντα των ίδιων των εργαζόμενων της εταιρείας.  Έχουν μείνει στην εποχή του Μπιρδιμήρη...

  Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν έδωσαν τη διοίκηση στους συνδικαλιστές,  η ΔΕΗ κινδύνευσε να χρεοκοπήσει. Με δυσκολία κατάφερνε να καταβάλει τους μισθούς και να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι το αντελήφθησαν τότε αυτό, αλλά ήταν αργά.

  Μετά το 2019, χωρίς να υπάρξουν απολύσεις, η εταιρεία αναδιαρθρώθηκε και εξυγιάνθηκε, γεγονός που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν ασφάλεια καθώς ούτε απολύσεις έγιναν ούτε περικοπές... Ακολουθείται κάποιο σχέδιο ήπιας προσαρμογής όπου το προσωπικό μειώνεται λόγω της συνταξιοδότησης.  

  Η ΔΕΗ από εκεί που οριακά κάλυπτε τις υποχρεώσεις της τώρα έχει γεμάτα ταμεία και πραγματοποιεί εξαγορές στα Βαλκάνια.

  Επιπλέον, με μια αύξηση κεφαλαίου που έκανε στα 9 ευρώ, μια τιμή σχεδόν δεκαπλάσια από αυτή που είχε η μετοχή επί ΣΥΡΙΖΑ, γέμισε τα ταμεία και μείωσε τη συμμετοχή του κράτους από 51% σε 34%. Επί της ουσίας η εταιρεία πέρασε στον ιδιωτικό τομέα αφού οι αποφάσεις για τη διοίκηση και το μέλλον της λαμβάνονται από το 51% των μετόχων...

  Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είχε πολλές θετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Κατ’ αρχήν οι ιδιωτικές εταιρείες καταβάλλουν δώρα για το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το Καλοκαίρι. Τουτέστιν, οι εργαζόμενοι αντί για 12 μισθούς τον χρόνο εισπράττουν 14. Κατά δεύτερο καταργήθηκε το πλαφόν στους μισθούς που ισχύει για όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να προσλαμβάνει από την αγορά όποιον θεωρεί πως της είναι χρήσιμος με απολαβές αγοράς...

  Το πλαφόν υπάρχει γιατί στις κρατικές εταιρείες υπάρχει ο κίνδυνος να προσλαμβάνονται τα "δικά μας παιδιά" χωρίς να έχουν τα ανάλογα προσόντα.

  Σε μια ιδιωτική εταιρεία τον έλεγχο στη διοίκηση, αν κάνει καλά τη δουλειά της, τον ασκούν οι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων είναι μεγάλα διεθνή funds με μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση της απόδοσης του management.

  Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους των εργαζόμενων, επί της ουσίας τους ζητάει να συναινέσουν στο κόψιμο των δυο επιπλέον μισθών και στην επάνοδο της σκιάς της χρεοκοπίας πάνω από την εταιρεία...

  Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν μίλησε με τους εργαζόμενους ούτε παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κοινωνία. Πορεύεται με ιδεολογικές προκαταλήψεις και αντιλαμβάνεται τον κόσμο με έναν τρόπο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

  Παρουσιάζει μια επαναλαμβανόμενη στερεότυπη συμπεριφορά με αποτέλεσμα ακόμη και όταν επιδιώκει με οπορτουνιστικές μεθόδους πρόσκαιρα οφέλη να "αυτοτραυματίζεται"...

  Αν αυτό το κάνουν για όλα, και το κάνουν, τότε είναι επικίνδυνοι τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τη χώρα...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ