Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 00:01

    Η κατάσταση δεν είναι για θριαμβολογίες, αλλά...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Κώστα Στούπα

    1) Η κατάσταση δεν είναι για θριαμβολογίες, αλλά...

    Η Ελλάδα πριν λίγες μέρες βγήκε στις αγορές και δανείστηκε μέσω έκδοσης δεκαετούς ομολόγου περί τα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,4%. Πριν ένα χρόνο είχαμε δανειστεί περί τα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%.

    Με βάση τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στόχος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις αγορές και σε περίπτωση έκδοσης πράσινου ομολόγου το ποσό θα αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ.

    Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκειμένου να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ "ράπισε" την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως ο δανεισμός με 4,4% "δεν συνιστά λόγο θριαμβολογίας".

    "Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ότι δανείστηκε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα το παράθυρο ευκαιρίας, που της δόθηκε με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και τις ευμενείς για τη χώρα μας αποφάσεις της ΕΚΤ" κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

    Ο τομέας οικονομικών του τρίτου κόμματος φαίνεται πως έχει ξεχάσει την περίοδο του πρώτου τριμήνου του 2010 όταν η Ελλάδα δεν είχε τεθεί ακόμη εκτός αγορών και δανειζόταν με σχετικά χαμηλά επιτόκια.

    Κάποιοι, λίγους μήνες αργότερα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πως έπρεπε να είχε δανειστεί τότε πολύ μεγαλύτερα ποσά. Οι αγορές όμως δεν είναι ηλίθιες... Αν αντιλαμβανόντουσαν πως η κυβέρνηση προσπαθούσε να σηκώσει μεγαλύτερα ποσά δεν θα της έδιναν ούτε τα μικρότερα φθηνά. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα.

    Αλλού ήταν το λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

    Αν τότε είχε λάβει το 1/5  των μέτρων που ελήφθησαν τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα ίσως είχε καταφέρει να αποφύγει τα μνημόνια, τη Χρυσή Αυγή, τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας.

    Η διαφορά  των επιτοκίων του τελευταίου δανεισμού μπορεί να είναι ιλιγγιώδης αλλά εν τω μεταξύ ιλιγγιώδεις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα είναι και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομία.

    Την κατάσταση μιας οικονομίας σε σχέση με τους όρους του δημόσιου δανεισμού την εξετάζουμε πάντα σε σύγκριση με τα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    Ένα σταθερό σημείο αναφοράς είναι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, το οποίο είναι αυτό της πλέον αξιόχρεης χώρας της ζώνης του ευρώ.

    To spread λοιπόν του ελληνικού 10ετούς έγραψε το χαμηλότερο επίπεδο στα μέσα του 2021 στις 101,3 μονάδες βάσης και τώρα έχει αυξηθεί στις 256,4 μονάδες βάσης. Το αντίστοιχο ιταλικό την ίδια περίοδο έχει κυμανθεί μεταξύ 103 και 200 μονάδες βάσεις.  Συγκριτικά λοιπόν η Ελλάδα, όταν δανείζεται κατά μισή μονάδα ακριβότερα από την Ιταλία, δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερα αρνητική μεταβολή των συνθηκών...

    Να υπενθυμίζουμε πως στα μέσα της περασμένης δεκαετίας το spread είχε ξεπεράσει τις 16.000 μονάδες βάσεις... Τότε όμως ήταν η εποχή της περήφανης διαπραγμάτευσης, των capital controls και των κλειστών τραπεζών...

    Η κατάσταση βέβαια δεν είναι για θριαμβολογίες αλλά δεν αποτυπώνει κάποια επιδείνωση της ελληνικής κατάστασης σε σχέση με τη διεθνή.

    2) Συνέχεια του άρθρου 'Άμυνα made in Greece'

    Καλημέρα κ. Στούπα,

    Διάβασα με ενδιαφέρον το σημερινό σας άρθρο στο capital για την ανάπτυξη του μη επανδρωμένου Lotus από την IDE και τη βούληση της εταιρείας να ξεκινήσει τη διαδικασία για να πιστοποιηθεί ως οργανισμός σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα διαβάζοντας το άρθρο σας είναι η αποχώρηση της ONEX και της THEON Sensors από τον σύνδεσμο Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού (ΣΕΚΠΥ). Οι παραπάνω ειδήσεις κυκλοφόρησαν στον σχετικό τύπο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, και πέρασαν επίσης στα μονόστηλα.  Στις σχετικές τους ανακοινώσεις οι εταιρείες αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ΣΕΚΠΥ δεν επιθυμεί να υπηρετήσει την πραγματική του αποστολή που είναι κομβικής σημασίας για την εθνική άμυνα. Αναρωτιέμαι α) εάν στον σχετικό τύπο θα ακολουθήσουν και άλλα δημοσιεύματα με περαιτέρω λεπτομέρειες για τις παθογένειες του ΣΕΚΠΥ που καταγγέλλουν η ONEX και η THEON sensors και β) εάν η IDE θα παραμείνει στον ΣΕΚΠΥ και γ) εάν η πολιτεία έχει κάποιο σχέδιο αρωγής για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ή θα συνεχίσουμε την ακολουθία το ρισκάρουμε για 10 χρόνια και μετά ψωνίζουμε ό,τι είναι ετοιμοπαράδοτο χωρίς να παράγουμε βίδα.

    Παρακαλώ σε περίπτωση δημοσιοποίησης του email να αναφερθούν μόνο τα αρχικά μου.

    Με εκτίμηση,

    Μ. Σ.

    kostas.stoupas@capital.gr

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ