00:01 24/03
Ο επόμενος πόλεμος ίσως έχει ξεκινήσει…
Ξαφνικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται εκτός των διεθνών εξελίξεων με έναν τρόπο που δεν είχαν βρεθεί ποτέ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ειδήσεις, η οποία μάλιστα πέρασε στα μονόστηλα, πριν από λίγες μέρες αφορούσε την έναρξη της διαδικασίας από μια ελληνική εταιρεία να αποκτήσει άδεια σχεδίασης και ανάπτυξης αεροναυτικών προϊόντων.
Για την ακρίβεια όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: "Στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense (IDE) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της εταιρείας με την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), για την έναρξη της διαδικασίας έγκρισής της ως οργανισμού σχεδίασης στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων (Military Design Organisation Approval – MDOA), σύμφωνα με τις στρατιωτικές ευρωπαϊκές απαιτήσεις αξιοπλοΐας (EMAR Part 21).
Ταυτόχρονα, η IDE εκκινεί τη διαδικασία πιστοποίησης από την ΕΣΑΑ, του Χαμηλής Παρατηρησιμότητας Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους "LOTUS", για την απόκτηση Στρατιωτικού Πιστοποιητικού Τύπου (Military Type Certificate - MTC), σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά κριτήρια πιστοποίησης (STANAG 4671), στο πλαίσιο υλοποίησης του ομώνυμου ευρωπαϊκού προγράμματος…"
Με απλά λόγια η είδηση αυτή μας λέει πως μια ελληνική εταιρεία αναπτύσσει ένα drone για στρατιωτική χρήση και βρίσκεται στη φάση της εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών προκειμένου να αρχίσει τις δοκιμές.
Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένα πανευρωπαϊκό "πρότζεκτ" στο οποίο ηγείται η ελληνική εταιρεία.
Πριν από δυο χρόνια περίπου, στα τέλη του 2020, η ελληνική εταιρεία είχε ανακοινώσει την υπογραφή σύμβασης ύψους 9,7 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned System).
Το LOTUS ήταν ένα από τα 16 ευρωπαϊκά προγράμματα που επιλέχθηκαν, κατόπιν αξιολόγησης από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα έργα αυτά εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defense Industrial Development Programme – EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Το σχέδιο Lotus λοιπόν υλοποιείται από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική IDE και εταίρους από την Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του ΓΕΑ), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία και την Ολλανδία.
Για μια χώρα που σταμάτησε να συναρμολογεί αυτοκίνητα πριν από μισό αιώνα περίπου η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία.
Το LOTUS θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό, αξιόπλοο και διαλειτουργικό drone με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας, σχεδιασμένο για εφαρμογές επιτήρησης και αναγνώρισης. Το drone αυτό θα αποτελείται από ένα μητρικό σκάφος με πολλαπλούς αισθητήρες το οποίο θα μεταφέρει άλλα τέσσερα μικρότερα drones. Αυτά μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να εκτελούν σύνθετες αποστολές αναγνώρισης, ενώ το μητρικό σκάφος παραμένει σε απόσταση ασφαλείας.
Από όσο γνωρίζω δεν είναι το μοναδικό ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, η εμπλοκή της συγκεκριμένης επιχείρησης και σε άλλα αμυντικά προγράμματα τα οποία αφορούν από επικοινωνίες αρμάτων μέχρι ηλεκτρονικά υποσυστήματα της οικογένειας του πυραυλικού συστήματος IRIS-T, καταδεικνύει πως στη χώρα μας δημιουργείται ένας ιστός αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.
Σχέδια σαν το παραπάνω είναι θετικά γιατί μπορούν να στηρίξουν τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας ο οποίος κατά κύριο λόγο είναι εισαγόμενος.
Είναι θετικά όμως γιατί συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας και για το εμπορικό ισοζύγιο.
Επίσης, η παρουσία και δραστηριοποίηση ενός οικοσυστήματος εταιρειών τεχνολογίας στη χώρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση και άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων που στην αρχή λειτουργούν συμπληρωματικά και στη συνέχεια και παραπληρωματικά.
Μπορεί ειδήσεις σαν την παραπάνω να μην τυγχάνουν της δημοσιότητας που αξίζουν, αλλά η σημασία τους τόσο για την αμυντική θωράκιση όσο και για την οικονομία της χώρας είναι σημαντική.
Κ. Στούπα καλημέρα σας,
Αναφέρατε στο άρθρο κάτι για θεσμούς Ουγκάντας.
Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με την Ουγκάντα και δυσάρεστα με την Ελλάδα, αν δείτε τους θεσμούς και την οργάνωση της αγγλική αποικίας.
Έχει καθιερωθεί το ξέρω στην καθομιλουμένη.
Με εκτίμηση
Άγης Μάντζιαρης