Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιαν-2023 00:01

  Τα ίδια με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή κάτι αλλάζει;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Τα ίδια με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή κάτι αλλάζει;

  Λένε πως μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις πραγματοποιήσει τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης όταν η λαϊκή εντολή είναι "νωπή" και ο ενθουσιασμός υπερτερεί των προβληματισμών και των αναστολών.

  Υπό το πρίσμα αυτό, η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρά τις όποιες επιτυχίες, σε δύο τουλάχιστον στρατηγικούς τομείς απέτυχε. Οι "μεγάλοι ασθενείς" της χώρας, που είναι το αναξιολόγητο ελληνικό δημόσιο και η αργοπορούσα μέχρι αρνησιδικίας ελληνική δικαιοσύνη, παραμένουν στην ίδια και χειρότερη κατάσταση…

  Εκεί δε, που η αποτυχία λαμβάνει κωμικοτραγικά χαρακτηριστικά είναι η ίδρυση και ο παροπλισμός της περίφημης "πανεπιστημιακής αστυνομίας".

  Το πλέον τραγικό είναι πως στα καίρια αυτά ζητήματα του αναξιολόγητου της απόδοσης του Δημοσίου, της ανυπαρξίας της Δικαιοσύνης και του μεγάλου και αναποτελεσματικού κράτους, άπασες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ και τον Βελόπουλο, ομονοούν…  

  Τούτο σημαίνει πως δεν υπάρχει το ανάλογο ικανό έρεισμα στο κοινωνικό σώμα για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση η οποία θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για τη βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό πλούτου και ισχύος.

  Όμως, οποιαδήποτε εξομοίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αυτήν του κ. Τσίπρα θα ήταν άδικη. Επί προηγούμενης κυβέρνησης, πλην των δημοσιονομικών που ελέγχονταν αυστηρά από την "Τρόικα", έγιναν σοβαρές οπισθοδρομήσεις. Επιπλέον, την τελευταία τριετία υπάρχουν πεδία που έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

  Ελληνοτουρκικά

  Ο χειρισμός της ελληνοτουρκικής κρίσης, τόσο κατά την επιχείρηση της υβριδικής εισβολής στο Έβρο όσο και στις κινήσεις της Τουρκίας στη ΝΑ. Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης, ήταν επιτυχής. Κανένας δεν θέλει να φανταστεί πως θα είχε χειριστεί τις δύσκολες αυτές καταστάσεις μια κυβέρνηση σαν εκείνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… Οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και το ριζοσπαστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελούν εξελίξεις που ενισχύουν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στην περιοχή.

  Ψηφιακή επανάσταση

  Η ψηφιακή επανάσταση του κ. Πιερρακάκη στο ελληνικό δημόσιο προηγείται πολλών ανεπτυγμένων και πλούσιων χωρών. Όποιος έχει χρειαστεί να περιμένει ώρες ολόκληρες στις ουρές του ελληνικού Δημοσίου για μια βεβαίωση πως δεν είναι "ελέφαντας" αντιλαμβάνεται τη σημασία… Επιπλέον, η ψηφιακή παράκαμψη πολλών άχρηστων υπηρεσιών επιτρέπει στο μέλλον, αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, τη συρρίκνωση άχρηστων υπηρεσιών.

  Έκτακτες καταστάσεις

  Η διαχείριση της πανδημίας, παρά τα αρκετά αντιθέτως υποστηριζόμενα, ήταν επιτυχής. Σε πολλές περιπτώσεις η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών ανεπτυγμένων χωρών στη λήψη μέτρων και την υλοποίηση ενδεδειγμένων στρατηγικών. Επιτυχής, τηρουμένων των αναλογιών", μπορεί να θεωρηθεί και η αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών αφού ελαχιστοποιήθηκε η ύπαρξη θυμάτων…

  Οικονομικές επιδόσεις…

  Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει κάποιες ιδιαίτερα ελπιδοφόρες εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Η εκτόξευση των εξαγωγών, οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ (πάνω από 25% του ΑΕΠ), και των επενδύσεων αποτελούν εξελίξεις που επιβεβαιώνουν πως κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία. Η μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ είναι θετική εξέλιξη αλλά έχει να κάνει με τον διψήφιο πληθωρισμό και το μνημονιακό επιτόκιο περί το 1,5% του χρέους. Αντιθέτως, αν δεν σταματήσουν οι επιδοματικές αναδιανομές, η χώρα εύκολα μπορεί πάλι να κατρακυλήσει…

  Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις όμως, θα αποδειχτούν μετέωρες αν δεν υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη.  Φοβάμαι πως οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων, όπως τους καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε πως θα υπάρξουν εκπλήξεις την επόμενη τετραετία.

  Αναφέραμε στην αρχή πως οι μεταρρυθμίσεις συνήθως γίνονται κατά τον πρώτο χρόνο μιας μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της διακυβέρνησης από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απογείωσαν το Η.Β. για τις επόμενες δεκαετίες έλαβαν χώρα κατά τη δεύτερη τετραετία.

  Τούτο χάρη στην αίγλη και το πολιτικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η νίκη επί της Αργεντινής στα Φώκλαντ…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ