Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Νοε-2022 00:01

  Πώς την "πάτησε" ο Ερντογάν...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Πώς την "πάτησε" ο Ερντογάν...

  Πολλοί είναι αυτοί που πρόσφατα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ σε σχέση με τη συνέχιση της υποστήριξης της υπερδύναμης στις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας.

  Το αποτέλεσμα τελικά προέκυψε καλύτερο του αναμενομένου αλλά οι ανησυχίες αυτές μάλλον είναι  υπερβολικές.

  Η Ελλάδα σήμερα εξαρτάται λιγότερο, σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, από τις εσωτερικές εξελίξεις των ΗΠΑ σε ότι αφορά τα εθνικά της θέματα και τις διαφορές με την Τουρκία.

  Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην καλύτερη οργάνωση της ελληνικής επιρροής στα κέντρα ισχύος στις ΗΠΑ.

  Κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός πως έχει αναδειχτεί σε χώρα-κλειδί για την επιρροή της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή.

  Η απομάκρυνση μετά το πραξικόπημα του 2016 της Τουρκίας από το δυτικό στρατόπεδο και η προσπάθεια ανάδειξής της σε μια περιφερειακή δύναμη που θα συνομιλεί ισότιμα με τις μεγάλες δυνάμεις και είναι  ικανή να προβάλει οικονομική και στρατιωτική ισχύ από την Αφρική μέχρι την Κεντρική Ασία αντανακλαστικά  έχει αναβαθμίσει τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας στρατιωτικά και οικονομικά.

  Όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει οι σχέσεις μεταξύ των χωρών καθορίζονται πρωτίστως από τη σύμπτωση ή την αντίθεση των συμφερόντων τους και δευτερευόντως από ηθικές και πολιτικές αξίες και το διεθνές δίκαιο...

  Μετά τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ακόμη και εάν χάσει τις εκλογές ο συνασπισμός των Ερντογάν-Μπαχτσελί και κερδίσουν οι φιλοδυτικοί κεμαλιστές, η Δύση θα υποδεχτεί μεν με ανοιχτές αγκάλες την Τουρκία, αλλά θα παραμείνει πάντα επιφυλακτική...

  Θα είναι ζημιά για τα συμφέροντα της Δύσης στα πλαίσια της υποδοχής του ασώτου, να "τσαλακώσει" την Ελλάδα, τη χώρα με την οποία στην περιοχή καταφέρνει να κρατά την Τουρκία πειθήνια και τη Ρωσία μακριά από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη...

  Στην Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της Κοινωνίας που πολιτισμικά νιώθει αντίπαλο της Δύσης και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει στην εξουσία.

  Στην Ελλάδα αντίθετα, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την "κωλοτούμπα" που ακολούθησε, πάνω από τα 2/3 της κοινωνίας στηρίζει σταθερά το δυτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Όποιο από τα τρία μεγάλα κόμματα και να είναι στην κυβέρνηση οι βασικές κατευθύνσεις της χώρας θα παραμείνουν ίδιες.

  Οποιαδήποτε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ή και καταπάτηση αμφισβητούμενων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, χωρίς απάντηση από την Ελλάδα και υποστήριξη από τη Δύση, θα επέφερε πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και εκτόξευση των αντιδυτικών αισθημάτων.

  Μια αποσταθεροποιημένη Ελλάδα με αντιδυτικά αισθήματα θα φαλκιδεύσει την επιρροή της Δύσης στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Μεσόγειο και θα αποχαλινώσει την Τουρκία.

  Τούτο σήμερα είναι κατανοητό στη Δύση περισσότερο από ποτέ και αυτός είναι ένας λόγος που ασχέτως ποιο ςθα βρίσκεται στην προεδρία  ή καίριες θέσεις στις ΗΠΑ ή την Ε.Ε., δεν θα λάβει εύκολα αποφάσεις που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα…

  Θα ήταν λάθος βέβαια μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα όσο απαραίτητη στους συμμάχους και να θεωρεί την θέση της, να μην φροντίζει και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων της δυνάμεων.

  Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα τα κάνει αμφότερα καλά.

  Η Τουρκία από την πλευρά της είναι καταδικασμένη να βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο. Η οικονομία της σαν μια οικονομία φθηνής παραγωγής, "κουμπώνει" μόνο με τις μεγάλες οικονομίες κατανάλωσης της Δύσης. Η Τουρκία αν απομακρυνθεί οικονομικά από τη Δύση, σε ποιον θα πουλάει αυτά που κατασκευάζουν τα εργοστάσιά της; Το Πακιστάν  ονειρεύεται  τη θέση της Τουρκίας για τον εαυτό του και η Κίνα την κατέχει ήδη.

  Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, από τις πλέον ισχυρές του ΝΑΤΟ, είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία εξοπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό. Απομάκρυνση από τη Δύση σημαίνει πως όλος αυτός ο εξοπλισμός θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάτι που χρειάζεται πολλά χρόνια και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

  Ενώ η Τουρκία δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη Δύση και η Δύση την έχει ανάγκη, ο Ερντογάν την τελευταία δεκαετία κατάφερε  να καταστήσει τη Δύση ιδιαίτερα επιφυλακτική έναντι της Τουρκίας.

  Ακόμη και αν αρθούν κάποια στιγμή τα εμπόδια για τα F-16, αυτά δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν τον εκσυγχρονισμό πριν περάσουν μερικά χρόνια. Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται ένα βήμα μπροστά τόσο στον αέρα όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

  Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να "απονευρώσει" και να αποδυναμώσει  την Τουρκία κατά την περίοδο που δημογραφικά και οικονομικά θα έπρεπε να είναι στη μεγαλύτερη ισχύ της...

  2) Έκρηξη ακινήτων...

  Καλησπέρα σας,

  Αναφορικά με το άρθρο σας για την επικείμενη έκρηξη στα ακίνητα, θα σταθώ στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, που προτείνετε στο τέλος του άρθρου σας. Κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά επισημαίνετε ότι ένα από τα μέτρα για ν' αυξηθεί η προσφορά ακινήτων είναι η διευθέτηση των προβλημάτων ιδιοκτησίας ακινήτων, που έχουν κληρονομηθεί από πολλούς ιδιοκτήτες. Θα ήθελα να επισημάνω περαιτέρω τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την αποδοχή κληρονομιάς με το Κτηματολόγιο.

  Το Κτηματολόγιο καθυστερεί παρά πολύ να εκδώσει τις αποφάσεις διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και επιπλέον χρειάζεται να πληρώσει κανείς και δικηγόρο και μηχανικό για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στις αρχικές καταχωρήσεις. Και όλα αυτά τα έξοδα σε εποχές δύσκολες, οπότε πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την προσπάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των ακινήτων (μένουν αναξιοποίητα, ρημάζουν, γίνονται καταφύγιο για άστεγους, ειδικά αν οι ιδιοκτήτες μένουν μακριά και δεν μπορούν να τα ελέγχουν).

  Α να μην ξεχάσω, το  ΕΝΦΙΑ πληρώνεται, συνήθως, οπότε το κράτος κάτι παίρνει...

  ΣΛ

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ