Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Νοε-2022 00:02

  Το καλύτερο σενάριο, μοιάζει με "ψυχρολουσία"…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Το καλύτερο σενάριο, μοιάζει με "ψυχρολουσία"…

  Όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες ακούμε και διαβάζουμε για μια νέα περίοδο "ψυχρού πολέμου" που αναδύεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι περισσότεροι που βρίσκονται σε ηλικίες κάτω των 40 ετών και άπαντες οι κάτω των 30, δεν έχουν βιώσει τις συνθήκες του παλαιού "ψυχρού πολέμου" που συνέθετε ο ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και ΕΣΣΔ.

  Τι θα μπορούσε να σημαίνει όμως ένας νέος "ψυχρός πόλεμος" τα επόμενα χρόνια και ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις του στην καθημερινότητα των ανθρώπων στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες;

  Το καλύτερο σενάριο, λοιπόν, για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η αποφυγή μια θερμής αναμέτρησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσω της αναβίωσης μια νέας εκδοχής του "ψυχρού πολέμου".

  Πριν 15-20 χρόνια οι προοπτικές ήταν εντελώς διαφορετικές, με τις ανησυχίες να αφορούν κυρίως τις παρενέργειες της διαρκούς ευημερίας με δανεικά και το συνταξιοδοτικό έμφραγμα που προοιώνιζε και συνεχίζει να δρομολογεί η δημογραφική γήρανση…

  Η αναβίωση ενός νέου "ψυχρού πολέμου", όπου ο κόσμος θα περιχαρακωθεί σε δυο-τρία οικονομικά και στρατιωτικά μπλοκ, ανταγωνιστικά μεταξύ τους, θα αλλάξει άρδην την αποδοτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, με ανάλογες επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

  Η πρόσβαση σε φθηνά τεχνολογικά προϊόντα και άφθονες πρώτες ύλες, που εξασφάλιζαν το ελεύθερο εμπόριο και ρύθμιζαν οι χρηματιστηριακές αγορές, θα περιοριστεί.

  Οι προσπάθειες άσκησης επιρροής των ισχυρότερων δυνάμεων στις λιγότερο ισχυρές, ενίοτε και μέσω ωμών επεμβάσεων όπως η εισβολή των σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία το ’68, την Ουγγαρία το ’56 ή το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα και οι χούντες της λατινικής Αμερικής, θα επανακάμψουν.

  Οι δημοκρατικοί θεσμοί, ακόμη στις ανοιχτές δυτικές κοινωνίες, θα υποστούν πλήγματα, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ γεωπολιτικών στρατοπέδων δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγή των γεωπολιτικών προσανατολισμών, ακόμα και όταν οι πλειοψηφίες κάποιων χωρών θα το απαιτούν.

  Οι αμυντικές δαπάνες θα εκτοξευθούν στα ύψη, γεγονός που σημαίνει πως οι δαπάνες για άλλες κοινωνικές παροχές θα μειωθούν. Οι καλές μέρες στα χρηματιστήρια θα περιοριστούν σε σχέση με τις άσχημες και οι αστρονομικές αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών θα εκλογικευτούν.

  Τα επαγγέλματα που θα έχουν σχέση με τη δημόσια τάξη, τις υπηρεσίες πληροφορίων και τις ένοπλες δυνάμεις, μετά από σχεδόν μισό αιώνα απαξίωσης, θα ανακτήσουν αίγλη και ανταγωνιστικές απολαβές.

  Αντιθέτως, άλλα επαγγέλματα θα χάσουν την αίγλη τους και οι απολαβές να μειωθούν.

  Με το 70% των αποθεμάτων των "σπάνιων γαιών" να βρίσκονται στη Κίνα, τα σχέδια για τη ενεργειακή μετάβαση θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

  Οι εξελίξεις σαν αυτές, σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση, σημαίνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις ήρθαν για να μείνουν. 

  Η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων με ένα πάτημα του κουμπιού εκτός των οικονομικών και στρατιωτικών μπλοκ θα περιοριστούν, ενώ σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μέτρα όπως τα capital control, που ζήσαμε στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, θα αφορούν και μεγαλύτερες και υγιέστερες οικονομίες της Δύσης.

  Η αποπαγκοσμιοποίηση θα δρομολογήσει παραγωγικές επενδύσεις σε χώρες στην περιφέρεια των γεωπολιτικών μπλοκ, όπως ήταν η Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή η μερίδα του λέοντος ανήκει σε χώρες όπως η Τουρκία. Αν φυσικά αποφασίσει να μείνει στο δυτικό στρατόπεδο…

  Μπορεί ο νέος "ψυχρός πόλεμος" να μοιάζει με "ψυχρολουσία" σε σχέση με την περίοδο της ευημερίας με δανεικά που βίωσε η Δύση τις τελευταίες δεκαετίες μετά τη κατάρρευση της "Σοβιετίας", σε σχέση με μια θερμή αναμέτρηση της Δύσης με τη Κίνα για την ανακατανομή της ισχύος στον πλανήτη, μοιάζει με το καλύτερο σενάριο.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ