Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Νοε-2022 00:01

  Η μεγαλύτερη αποτυχία...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Η μεγαλύτερη αποτυχία...

  Η Ελλάδα ξεκινάει έρευνες για την ανεύρεση εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων  νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

  Αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν πως οι έρευνες αυτές είναι μάταιες καθώς πιστεύουν τις προβλέψεις πως σε 10-15 χρόνια η χρήση των υδρογονανθράκων θα έχει μειωθεί τόσο στον πλανήτη που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους εξόρυξης...

  Οι ενδείξεις των τριών τελευταίων ετών συγκλίνουν πως η ενεργειακή μετάβαση με τα υψηλά τέλη για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τους στόχους δραστικής μείωσής τους μεταξύ 2030 με 2050, έχει αποτύχει ολοσχερώς...

  Απλά προς το παρόν οι ειδήμονες και όσοι χαράσσουν πολιτικές αρνούνται να το παραδεχτούν.

  Κατ’ αρχήν όπως θα θυμάστε η άνοδος των τιμών για  το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είχε ξεκινήσει πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο λόγος δεν αφορούσε  μόνο τις  αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία.

  Οι εταιρείες εξερεύνησης, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς πίστεψαν τα περί δραστικής μείωσης της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων μεταξύ 2035 και 2050, σταμάτησαν να επενδύουν σε νέα κοιτάσματα και προχώρησαν σε τεράστιες επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους...

  Η στήλη δεν συμμερίζεται τις απόψεις αυτών που υποστηρίζουν πως τα περί ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι προπαγάνδα και fake news.

  Απλά, κατά τα φαινόμενα η αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών μοιάζει αναπόφευκτη και ως εκ τούτου είναι καλύτερα να ετοιμαζόμαστε και να επενδύουμε σε μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών...

  Με απλά λόγια, αν είναι να αγοράσετε π.χ. καινούργιο σπίτι φροντίστε να είναι χτισμένο αρκετά μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας, να μην πλήττεται από συχνές και μεγάλες πλημύρες και να είναι προστατευμένο από πυρκαγιές των δασών...

  Ούτε το φαινόμενο θερμοκηπίου είναι πιθανό να αποφύγουμε ούτε τις συνέπειες.

  Ο τελευταίος Εκόνομιστ είχε ένα αφιέρωμα στην κλιματική αλλαγή και υποστήριζε πως ο στόχος της αποτροπής της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα επόμενα χρόνια έχει χαθεί:

  "Η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι μια δόση ρεαλισμού. Πολλοί ακτιβιστές διστάζουν να παραδεχτούν ότι ο 1,5°C είναι μια χαμένη υπόθεση.

  Αλλά η αποτυχία να το παραδεχτούν  παρατείνει τα λάθη που έγιναν στο Παρίσι, όπου οι κυβερνήσεις του κόσμου υιοθέτησαν έναν ηράκλειο στόχο χωρίς κανένα εύλογο σχέδιο για την επίτευξή του.

  Οι εκπρόσωποι που συγκεντρώνονται στην Αίγυπτο θα πρέπει να επικριθούν για την αποτυχία, όχι να "νανουρίζονται" με  ψεύτικες ελπίδες. Πρέπει να είναι πιο πραγματιστές και να αντιμετωπίζουν κάποιες σκληρές αλήθειες..."

  Βλέπε: The world is missing its lofty climate targets. Time for some realism…

  Ακόμη και αν εμείς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ρισκάρουμε να ζήσουμε με χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου τα παιδιά μας να έχουν έναν λιγότερο θερμό πλανήτη, η συνολική κατάσταση δεν θα διορθωθεί.

  Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μοιράζονται το 22% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, από 39% πριν από 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή η Ασία και η Κίνα μοιράζονται το 60% των εκπομπών, έναντι 35% πριν από 20 χρόνια.

  πιν

  Ακόμη και να μηδενίσουμε εμείς τις εκπομπές, ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι τόσο φτωχό σε σχέση με τη Δύση που δεν φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει την ευκαιρία να πλησιάσει το επίπεδο διαβίωσης της Δύσης με οποιοδήποτε κόστος...

  "Οι φτωχές χώρες χρειάζονται 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να τις βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αίγυπτο στο COP27, την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα..." έγραφε χθες ο Εκόνομιστ.

  Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού ευελπιστούν να το λάβουν από επενδύσεις και επιχορηγήσεις από την πλούσια Δύση η οποία αθροίζει περί το  90% του παγκόσμιου χρέους  που έχει ξεπεράσει το 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

  Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, απλά δεν το έχουμε καταλάβει...

  Μην πετάξετε λοιπόν το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο ακόμη, τα ορυκτά καύσιμα θα μείνουν μαζί μας περισσότερο καιρό απ’ όσο προβλέπουν οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια.

  Απλά οι πολιτικές ηγεσίες της Δύσης "παιδιαρίζουν". H ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται στην μεγαλύτερη αποτυχία της Δύσης και ενδέχεται να της στοιχήσει την θέση ισχύος που απολάμβανε στον πλανήτη.

  Καλώς λοιπόν η Ελλάδα ξεκίνησε την αναζήτηση υδρογονανθράκων οι οποίοι αν βρεθούν και είναι εκμεταλλεύσιμοι θα χρησιμοποιηθούν μετά από 10-15 χρόνια...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ