Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 00:01

  Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος...

  Κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου όταν η Ελλάδα βούλιαζε από τους τουρίστες, σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παρουσίασε σημαντική μείωση.

  Τούτο σημαίνει πως οι Έλληνες καταναλωτές αντέδρασαν επιθετικά στην άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση τον περασμένο Αύγουστο έφτασε τις 4.641 GWh υποχωρώντας κατά 12,92% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

  Τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης πως το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης προέρχεται από τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και τους επαγγελματικούς της χαμηλής και της μέσης τάσης.

  Στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης φέτος τον Αύγουστο ζητήθηκαν 637GWh λιγότερες, με τη μείωση να φτάνει σε ποσοστό το 13,9%.

  Στην υψηλή τάση ζητήθηκαν 17GWh λιγότερες ή αλλιώς είχαμε μείωση της τάξης του 3,2%, ενώ μειωμένη κατά 33GWh ήταν και η ζήτηση στη διασύνδεση της Κρήτης.

  Βλέπε: Σβήνουν τον διακόπτη οι Έλληνες - Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

  Από την άλλη πλευρά, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο εμφάνισε αύξηση της τάξης του 5,56% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021, φτάνοντας τα 5.002 GWh.

  Όταν η παραγωγή αυξάνεται και η κατανάλωση μειώνεται δημιουργούνται προϋποθέσεις για μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών.

  Τον Αύγουστο λοιπόν οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 328,16% (636 GWh) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,84% (275 GWh).

  Ποιος είπε λοιπόν πως η ενεργειακή κρίση έχει μόνο αρνητικά;

  Η περίπτωση της ΔΕΗ

  Ας πάμε τώρα στη ΔΕΗ την οποία η αντιπολίτευση θεωρεί εκ νέου ως ευκαιρία για λαϊκίστικη σπέκουλα.

  Η ΔΕΗ μέχρι το 2019 ήταν με τα δύο πόδια στον "τάφο". Πριν λίγους μήνες κατάφερε να βρει στρατηγικό επενδυτή για τον ΔΕΔΔΗΕ και να πραγματοποιήσει μια αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον μετασχηματισμό της...

  Οι πωλήσεις της ΔΕΗ λοιπόν  αυξήθηκαν στο α' εξάμηνο κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 100,2% κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών...

  Οι αριστεροί θα μπορούσαν αβρόχοις ποσίν από τα νερά του ποταμού της κοινής λογικής να μιλάνε για υπερκέρδη, εκμετάλλευση των αδύναμων και άλλα τινά ευτράπελα.

  Αν κοιτάξουμε στις δαπάνες όμως θα δούμε πως κι αυτές, αυξήθηκαν. Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες λοιπόν το α΄ εξάμηνο 2022, αυξήθηκαν κατά 2,241 δισ.  (ή κατά 130,1%) στα 3,963 δισ. έναντι 1,722 δισ. ευρώ.

  Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση δαπανών για την αγορά καυσίμων, ενέργειας και δικαιωμάτων επί των ρύπων, γιατί αυξήθηκε η κατανάλωση λιγνίτη.

  Βλέπε: Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση (1 Ιανουαρίου 2022 - 30 Ιουνίου 2022)

  Τουτέστιν, ακρίβυνε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και αυτό την ανάγκασε να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού, γεγονός που αύξησε τα έσοδα. Καθώς όμως τα έξοδα αυξήθηκαν περισσότερο τα κέρδη εξανεμίστηκαν...

  Αποτέλεσμα όλων αυτών των αυξήσεων ήταν τα προ φόρων κέρδη να διαμορφωθούν στα 1,9 εκατ. έναντι κερδών 13,8 εκατ. το α' εξάμηνο 2021. Καθαρά κέρδη δεν κατάφερε να εμφανίσει η εταιρεία αφού σε επίπεδο αποτελεσμάτων εμφάνισε ζημιές 11,1 εκατ. έναντι κερδών 26,9 εκατ. πέρυσι...

  Αν η εταιρεία δεν είχε αυξήσει τις τιμές στο α' εξάμηνο του ’22 δεν θα  διπλασίαζε τα έσοδα αλλά οι ζημιές θα ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ και τώρα θα βρισκόταν με το "λουκέτο στο χέρι" είτε ιδιωτική ήταν είτε κρατική, όπως βρισκόταν (με το λουκέτο στο χέρι) μέχρι το 2019.

  Το συμπέρασμα είναι πως είτε ως κρατική είτε ως ιδιωτική, αφού αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου και των άλλων πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού, θα αυξάνεται και το κόστος και θα αναγκάζεται να αυξάνει τις τιμές.

  Αν δεν την αυξήσει θα υποστεί ζημιές και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας θα επανέλθει.

  Ο κανόνας τα  έσοδα οφείλουν να είναι περισσότερα από τα έξοδα για να επιβιώνει μια εταιρεία ισχύει και για τις ιδιωτικές και τις κρατικές εταιρείες.  

  2) Περί επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών

  Αγαπητέ κ. Στούπα,

  Αναφερόμενος στο σχόλιο του χθεσινού συμπαθούς αναγνώστη σας γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια των καταθέσεων (αύξηση κόστους για τις τράπεζες) ενώ αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων τους το οποίο γίνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες λόγω αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, η απάντηση είναι απλή.

  Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει σήμερα τεράστια, σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας ρευστότητα. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες δανείζουν επιλεκτικά αξιόπιστους δανειολήπτες για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος (βλέπε περίοδο 2002-2010). Δεν θέλουν να δημιουργήσουν άλλα επισφαλή δάνεια αφού ακόμα δεν έχουν απαλλαγεί πλήρως από τα παλιά. Η προτεραιότητά τους δεν είναι η προσέλκυση νέων καταθέσεων, ήδη αυτές έχουν προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα του 2010. Εάν δείτε σήμερα τον λόγο των δανείων προς τις καταθέσεις στην Ελλάδα, αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τις τράπεζες του εξωτερικού. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια που επέστρεψαν πολλές καταθέσεις από τα σεντούκια και το εξωτερικό αλλά και τη σημαντική (πιθανά υπερβολική) στήριξη του κράτους στα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Είναι δε γνωστό με βάση παγκόσμια ιστορικά στοιχεία ότι όταν τα επιτόκια αυξάνονται, η διαφορά των επιτοκίων δανείων με τις καταθέσεις αυξάνει με αποτέλεσμα η κερδοφορία των τραπεζών να αυξάνεται. Αυτήν την αυξημένη κερδοφορία ιδιαίτερα οι ελληνικές τράπεζες την χρειάζονται για να ενισχύσουν τα απαιτούμενα ρυθμιστικά τους κεφάλαια, ειδικά σε μία περίοδο οικονομικής και μη αβεβαιότητας όπως η σημερινή. Αυτό είναι θετικό και κρίσιμο για την ελληνική οικονομία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του τραπεζικού συστήματος προς αποφυγή δυσμενών καταστάσεων που η χώρα έζησε τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια.

  Δυστυχώς συνεχίζουν να αδικούνται οι αποταμιευτές αλλά ισχύει πάντα ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και στις καταθέσεις όπως και οποιουδήποτε άλλου αγαθού σε μία ελεύθερη οικονομία.

  Φιλικά,

  Ένας αναγνώστης σας.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ