Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουλ-2022 00:01

  Παρατηρώ και προβληματίζομαι...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Παρατηρώ και προβληματίζομαι...

  Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και προβληματίζομαι για το τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για την Ευρώπη. Στην Ευρώπη αναμένεται τον επόμενο Χειμώνα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα μιας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, από αυτές που συμβαίνουν μια με δύο φορές κάθε αιώνα...

  Διαβάζω π.χ. "Μείωση των κερδών της κατά 27% παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η Citigroup υπό το βάρος της αύξησης των αποθεματικών (προβλέψεων) της για ενδεχόμενες προβλέψεις...

  Ειδικότερα, τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν στα 4,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο ή 2,19 δολ. ανά μετοχή, έναντι των 6,2 δισ. ή 2,85 δολ. ανά μετοχή κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι…"

  Βλέπε: Citigroup: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις παρά τη βουτιά 27% στα κέρδη

  Η επόμενη μεγάλη εμπορική αμερικανική τράπεζα η Wells Fargo ανακοίνωσε τα εξής: "Με σημαντική πτώση των εσόδων και των κερδών της ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο η Wells Fargo καθώς τα μεγέθη της πιέστηκαν από τη δέσμευση κεφαλαίων για "κόκκινα δάνεια", ακολουθώντας τα χνάρια των JP Morgan και Morgan Stanley που κινήθηκαν χτες επίσης κατώτερα των προσδοκιών…."

  Παρομοίως τα κέρδη ανά μετοχή της Wells Fargo ανήλθαν σε 74 σεντς, συμπεριλαμβανομένων απομειώσεων ύψους 8 σεντς/μετοχή, έχοντας υποχωρήσει κατακόρυφα στα 3,12 δισ. δολάρια από τα 6,04 δισ. κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι (1,38 δολ/μετοχή)"…

  Βλέπε: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων και η Wells Fargo στο β' τρίμηνο

  Οι αμερικανικές τράπεζες διαβλέποντας την αύξηση των πιθανοτήτων για οικονομική ύφεση στο μέλλον αυξάνουν τις προβλέψεις, γεγονός που μειώνει τα κέρδη τους.

  Οι αποφάσεις αυτές όμως θα εξασφαλίσουν την αμυντική τους ισχύ κατά την επόμενη κρίση. Όταν προκύπτει οικονομική ύφεση, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους αφήνουν λογαριασμούς και δάνεια απλήρωτα.

  Αντιθέτως με αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική, στην Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, τα πράγματα δείχνουν πως είναι πιο "χαλαρά".

  Στην Ελλάδα ειδικά όπου το πολιτικό σύστημα την περασμένη δεκαετία με νόμους όπως ο "νόμος Κατσέλη" πολλαπλασίασε το πρόβλημα των τραπεζικών επισφαλειών παρεπιδημεί ευρέως η πεποίθηση πως τα χειρότερα για την οικονομία και τις τράπεζες είναι πίσω.

  Ως μεγαλύτερος στην ηλικία πλέον, ενθυμούμαι το πάλαι ποτέ 2008 η εκτίμηση που προβαλλόταν από τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής ισχύος πως η σφοδρή διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση θα είχε μικρές αρνητικές συνέπειες στην Ελλάδα και την οικονομία της. Τούτο διότι η ελληνική οικονομία  λόγω της απομόνωσής της από το διεθνές γίγνεσθαι ήταν "θωρακισμένη".

  Τι ακολούθησε ένα-δυο χρόνια αργότερα τα θυμόμαστε όλοι και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.

  Η επόμενη ενεργειακή και οικονομική κρίση θα έχει ως επίκεντρο την Ευρώπη λόγω της μειωμένης αυτάρκειας σε ενέργεια και άλλες βασικές πρώτες ύλες.

  Τούτο είναι πασιφανές για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς τα δεδομένα. Πασιφανές είναι επίσης πως όταν υπάρχει μια διεθνής κρίση οι περιφερειακές οικονομίες όπως της Ελλάδας και άλλων χωρών του νότου που εξαρτώνται κυρίως από επιδοτήσεις και άλλες κεφαλαιακές ροές υποφέρουν περισσότερο.

  Διαβάζω λοιπόν παρατηρώ και προβληματίζομαι...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ