Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουλ-2022 00:01

  Δεν χάνουν τον ύπνο τους...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η απάντηση "δεν χάνουμε ούτε ένα λεπτό ύπνου..." από τη διοίκηση μιας  εισηγμένης, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καταστρατήγηση του νόμου και αθέμιτες πρακτικές έναντι των μετόχων της μειοψηφίας, ταιριάζει στην κατηγορία των ρήσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη  περίοδο.

  Βλέπε: Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Δεν θεωρώ ότι χάνουμε ένα λεπτό ύπνου με το θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς..

  Τέτοιες απαντήσεις είθισται να μένουν στην ιστορία ως δείγμα γραφής ελεγκτών και ελεγχόμενων.

  Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που οι μέτοχοι της μειοψηφίας στο ελληνικό χρηματιστήριο μένουν στα "κρύα του λουτρού" και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ελληνική κεφαλαιαγορά χαίρει χαμηλής εκτίμησης και εμπιστοσύνης.

  Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις περιπτώσεις Hellas Can, Ρόκκα, Follie Folli  κλπ.

  Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται επίσης και το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν τις μετοχές του και σε κάποια ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά το πράττουν πάραυτα.

  Η  ανταπόκριση στα αυστηρά κριτήρια και τον έλεγχο των αρχών κάποιας ευρωπαϊκής χώρας αποτελούν πιστοποίηση εύνομης και εύρυθμης  λειτουργίας  της επιχείρησης, γεγονός που έχει ευνοϊκή επίδραση στη σύναψη συμφωνιών και την πιστοληπτική της ικανότητα.

  Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται επίσης πως την περίοδο 2016-2022 που η χώρα είχε καταφέρει να αφήσει πίσω τη χρεοκοπία του 2010, το ΑΕΠ είχε αρχίσει να αυξάνεται και τα διεθνή χρηματιστήρια να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να περάσει ούτε τις 1.000 μονάδες, επίπεδο  που είχε υπερκεράσει πριν 30-40 χρόνια.

  Αν κοιτάξει κάποιος το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη μακροπρόθεσμα μοιάζει με το λατινικό  γράμμα L που χαρακτηρίζει τις αγορές που έχουν πέσει... κώμα.

  Το χαμηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, οι διάτρητες και αναποτελεσματικές υπηρεσίες ελέγχου εφαρμογής των νόμων, το ήθος και η ποιότητα των μέσων οικονομικής ενημέρωσης που αντί να ελέγχουν "λιβανίζουν" ή παριστάνουν τους "τυφλούς" δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς η οποία θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών...

  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως σε μια χώρα όπου οι τράπεζες τελούν  υπό την ομηρεία των "κόκκινων δανείων" για περισσότερο από μια δεκαετία και ουσιαστικά για πολλά χρόνια αφαιρούν από την οικονομία ρευστότητα αντί να προσφέρουν, η κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του μοχλού της ανάπτυξης.

  Όμως δεν έχει καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο.

  Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 60 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το 30% του ελληνικού ΑΕΠ όταν οι περισσότερες αγορές της Δύσης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100%. Η αποτίμηση αυτή δεν είναι τυχαία και εν μέρει αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

  Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε θεσμικός επενδυτής ο οποίος πριν λίγους μήνες είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ιντρακάτ: "Επέλεξα για συνέταιρο τον Κούτρα λόγω της εμπειρίας του στον κατασκευαστικό κλάδο και βρέθηκα με δυο εφοπλιστές και έναν δικηγόρο που μου στερούν το νόμιμο δικαίωμα να αποχωρήσω από την εταιρεία με τους όρους που αποχώρησαν οι βασικοί μέτοχοι...".

  Με παράγοντες της αγοράς που μίλησε η στήλη διατείνονται πως εξετάζουν τις νομικές δυνατότητες προσφυγής στη δικαιοσύνη ή σε αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Καθώς η καθυστερημένη και "χλιαρή" ενασχόληση της Ε.Κ. με το ζήτημα δεν πείθει για τις προθέσεις ανάδειξης τυχόν παρανομιών και επιβολής του νόμου.

  Υπενθυμίζεται, πως μετά την αρθρογραφία και τις έρευνες του Capital.gr η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή  προς τους νέους μετόχους της Intrakat ζητώντας να μάθει κατά πόσο υφίσταται συντονισμός ενεργειών μεταξύ των εφοπλιστών Μπάκου - Καϋμενάκη και Γκότση - Αγγέλου.

  Βλέπε: Έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς για συντονισμό στην εξαγορά της Intrakat μετά τα δημοσιεύματα του Capital.gr

  Το Capital.gr την περασμένη εβδομάδα είχε δημοσιεύσει πως: "Σύμφωνα με πληροφορίες τα παραπάνω συνέβησαν την περασμένη Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οπότε και ανακοινώθηκε το deal για την εξαγορά του κατασκευαστικού Ομίλου από τις δύο ομάδες εφοπλιστών, που ισχυρίζονται  ότι δεν δρουν συντονισμένα αφού σε διαφορετική  περίπτωση θα έπρεπε να προχωρήσουν στην υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από τους μετόχους.

  Βλέπε: Ο πόλεμος χαρακωμάτων και η μεγάλη σύμπτωση στο ξενοδοχείο για την Intrakat

  Το ερώτημα είναι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αρκεστεί στις απαντήσεις των νέων μετόχων ή θα ερευνήσει προκειμένου να τεκμηριώσει πληροφορίες σαν τις παραπάνω...

  Πάντως δεν αισιοδοξούμε. Στο ελληνικό χρηματιστήριο όταν κάποιος έχει εξασφαλίσει να μην χάσει τον ύπνο του, οι υπόλοιποι μένουν ξάγρυπνοι...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ