Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 00:01

  Το σύντομο Καλοκαίρι της "ανοσίας"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το σύντομο Καλοκαίρι της "ανοσίας"...

  Μετά από δυο χρόνια μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και ανησυχίας λόγω πανδημίας, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν από αυτό το Καλοκαίρι να πάρουν ένα μέρος από τον χαμένο χρόνο πίσω...

  Τα στοιχεία παντού, πλην Κίνας δείχνουν υποχώρηση κρουσμάτων, νοσήσεων και θανάτων. Στην Ελλάδα προχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22 απώλειες και 198 διασωληνωμένους ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχαμε 55 απώλειες και 683 διασωληνωμένους.

  Τα εμβόλια, η ανοσία και ο ερχομός του Καλοκαιριού οδηγούν την επιδημία προς οριακές απώλειες και διασωληνώσεις κατά τους επόμενους μήνες.

  Το φυσικό επακόλουθο είναι πως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι την προσεχή περίοδο θα προσπαθήσουν να ταξιδέψουν και να διασκεδάσουν με τρόπους που στερήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

  Η εξέλιξη αυτή κατ’ αρχήν είναι θετική για οικονομίες όπως η ελληνική για την οποία η ψυχαγωγία αποτελεί τον βασικότερο οικονομικό πόρο.  

  Η διετής στέρηση θα ωθήσει πολλούς να υπερβούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δαπανών, οι συνέπειες του οποίου θα φανούν από τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου όταν μετά την επιστροφή από τις διακοπές στο σπίτι περιμένουν στοιβαγμένοι οι λογαριασμοί.

  Τούτο ενδεχομένως να σημαίνει πως οι πιθανότητες ύφεσης μειώνονται κατά τη θερινή περίοδο αλλά θα αρχίσουν να αυξάνονται από το Φθινόπωρο.

  Βέβαια η αύξηση της ζήτησης για ταξίδια και ψυχαγωγία θα ωθήσει τις ήδη πληθωρισμένες τιμές ακόμη υψηλότερα.

  Τούτο ενδεχομένως "πανικοβάλει" τις ήδη νευρικές κεντρικές τράπεζες και τις ωθήσει να προχωρήσουν σε  απρόσμενες κινήσεις.

  Η αλήθεια είναι πως οι  Κεντρικές Τράπεζες όμως φρόντισαν να βρεθούν σε αδιέξοδο.

  Αν αυξήσουν τα επιτόκια, το υψηλό χρέος θα προκαλέσει  κύμα χρεοκοπιών κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αν κατεβάσουν τα επιτόκια ή τα αφήσουν στο μηδέν, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές εκρήξεις.

  Τα χρηματιστήρια βρίσκονται ήδη στην καθοδική φάση του κύκλου. Το καλό σενάριο είναι  αυτή (η καθοδική φάση), μετά από διάφορες διακυμάνσεις να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Φθινοπώρου σε αποτιμήσεις που σήμερα μοιάζουν εξωπραγματικές...

  Το Φθινόπωρο, η επιδημία θα επανέλθει και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν έχουμε τελειώσει οριστικά ή θα προκύψει κάποια μετάλλαξη που θα επιβάλλει ξανά τη λήψη μέτρων...

  Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η επάνοδος θα είναι ηπιότερη των δυο τελευταίων ετών.

  Αυτό που δεν αναμένεται να είναι ηπιότερο είναι η γεωπολιτική ένταση που δρομολόγησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα αυξηθεί από το Φθινόπωρο και οι τιμές θα προκαλέσουν ασφυξία σε νοικοκυριά και οικονομίες.

  Το μοναδικό σενάριο η Δύση να αποσύρει τις κυρώσεις στη Ρωσία θα ήταν στην περίπτωση που η τελευταία αποσυρθεί από την Ουκρανία και καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Κάτι τέτοιο υπό το καθεστώς Πούτιν μοιάζει αδιανόητο. Αν λάβει κάποιος υπόψη την εσωτερική στήριξη που απολαμβάνει το καθεστώς μάλλον και αν φύγει ο Πούτιν, οι επόμενοι δεν αναμένεται να αποκλίνουν από τη τροχιά του ευρασιατισμού...

  Ο επόμενος Χειμώνας λοιπόν ενδέχεται να κρύβει πολλές αρνητικές εκπλήξεις...

  Δέστε τις ζώνες και απολαύστε το Καλοκαίρι λοιπόν...

  2) Αθεράπευτα αισιόδοξοι...

  Μετά από 12 και πλέον χρόνια ανόδου οι επενδυτές έχουν εθιστεί να αγοράζουν σε κάθε γύρισμα της αγοράς. Αυτό κάνουν και τώρα. Τον Μάρτιο οι ιδιώτες επενδυτές διοχέτευσαν ρευστότητα 28 δισ. δολ. σε αμερικάνικες μετοχές και ETF’s, το υψηλότερο ποσό όλων των εποχών...

  Βέβαια μετά την απότομη πτώση των τελευταίων ημερών οι αγορές μπορεί να χρωστούν ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ξέσπασμα. Το πιθανότερο όμως είναι αυτό να λάβει χώρα εντός των ορίων του πτωτικού καναλιού που έχει δρομολογηθεί...

  πιν

   

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ