Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαρ-2022 00:01

  Ο Τσάρος βουλιάζει στη λάσπη...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Ο Τσάρος βουλιάζει στη λάσπη…

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε αυτό που πολλοί υποπτεύονταν αλλά δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν. Πως δηλαδή οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας υστερούν σε εξοπλισμό, ηθικό, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα ακόμη και έναντι σημαντικά μικρότερων στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης και της Ασίας.

  Τούτο, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ήταν αναμενόμενο και το  έχουν επισημάνει κατά καιρούς αρκετοί αμυντικοί εμπειρογνώμονες. Το μέγεθος της οικονομίας της Ρωσίας, σε επίπεδο ΑΕΠ είναι μικρότερο και από αυτό της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει το μέγεθος μιας στρατιωτικής δύναμης με σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται για μια υπερδύναμη.

  Ενδεχομένως να μην επαρκεί ούτε για μια σοβαρή περιφερειακή δύναμη με παρουσία σε πολλά στρατηγικής σημασίας γεωγραφικά σημεία. Τούτο φυσικά αποτελεί ένα μήνυμα προς την οικονομική και πολιτική ελίτ της Τουρκίας, η οποία στερείται των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ρωσίας, πέραν του φθηνού εργατικού δυναμικού.

  Το ανέκδοτο...

  Η Ρωσία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή μετά τον Β.Π.Π στην Ευρώπη και οι επικοινωνίες μεταξύ των μονάδων που συμμετέχουν δεν είναι κρυπτογραφημένες, με αποτέλεσμα ακόμη και ιδιώτες να τις παρακολουθούν.

  Μια ιδιωτική εταιρεία, η Shadowbreak, μάλιστα παρακολουθεί επαγγελματικά και καταγράφει όλες τις επικοινωνίες και στη συνέχεια πουλάει ή χαρίζει τις πληροφορίες. Προκειμένου να αποκλείσει την πιθανότητα να μεταδίδονται ψευδείς πληροφορίες τις τεστάρει με τις κινήσεις δυνάμεων που καταγράφουν οι δορυφόροι και τις πληροφορίες από το μέτωπο.

  Η γερμανική Handelsblatt πήρε συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και η εικόνα που περιγράφει σε σχέση με την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής είναι κωμικοτραγική:

  "Τι μπορείτε να ακούσετε στις ηχογραφήσεις;

  Πολύ διαφορετικά πράγματα: πώς παραπονιούνται οι στρατιώτες για την κατάστασή τους στο μέτωπο, πώς τελείωσε το ντίζελ για τα οχήματά τους, ότι δεν υπάρχει αρκετό φαγητό.

  Σε μια ηχογράφηση, Ρώσοι στρατιώτες ακούγονται να προσπαθούν να κλέψουν καύσιμα για τα τεθωρακισμένα τους από ένα ουκρανικό βενζινάδικο. Αλλά συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν καύσιμα εκεί. Θα ήταν αστείο αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή....".

  Βλέπε: Funkberichte von der Front: „Das ist ja das Verrückte – jeder kann bei den russischen Soldaten mithören"

  Αυτό μοιάζει  με ανέκδοτο...

  Ένα κρυπτογραφημένο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών μονάδων είναι το πρώτο πράγμα που αποκτά ένα στράτευμα τρίτης κατηγορίας μιας φτωχής αφρικανικής χώρας.

  Το γεγονός πως δεν το διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταδεικνύει τον τρόπο που "δουλεύει" το μοντέλο της ρωσικής κλεπτοκρατίας. Όταν η κορυφή της πυραμίδας μια τέτοιας χώρας φημίζεται μόνο για τον αμύθητο πλούτο της και καμιά καινοτομία ή άλλη δεξιότητα, όλοι οι παρακάτω διαγωνίζονται πώς θα επωφεληθούν και οι ίδιοι απ΄ όπου μπορούν όπως μπορούν.

  Αυτή ήταν ακριβώς η νοοτροπία που διάβρωσε τη Σοβιετία όπου καθώς δεν υπάρχουν κανόνες ο ένας έκλεβε τον άλλον και όλοι μαζί το παντοδύναμο κράτος.

  Το  ισχυρό χαρτί

  Επιπλέον το χαμηλό ηθικό που εμφανίζουν οι δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία εκτός της κακής εκπαίδευσης προδίδει και την αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν να πείσει τις ένοπλες δυνάμεις για το δίκαιο και τη σημασία της προσπάθειας.

  Η Ρωσία έχει κληρονομήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ και αυτό είναι το  "ισχυρό χαρτί" που μπορεί να παίξει. Το γεγονός πως αναγκάστηκε να το "παίξει" τόσο γρήγορα ενδεχομένως καταδεικνύει και τον πανικό του καθεστώτος μπροστά στην τροπή που έλαβε η εισβολή.

  Το πιθανότερο είναι πως η Δύση ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία και το καθεστώς, προβλέπεται να "τσαλακωθούν" θα επιδιώξει τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου.

  Τα αυστηρά οικονομικά μέτρα που ξεκίνησε να επιβάλει η Δύση, έχουν μεν κόστος για την Ευρώπη, αλλά αποδεικνύονται αποτελεσματικά.

  Η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να μειώσει την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες της Ρωσίας καταβάλλοντας το κόστος που θα απαιτηθεί βραχυπρόθεσμα. Το μακροπρόθεσμο κόστος της Ρωσίας όμως θα είναι συντριπτικό.

  Η Mόσχα απέχει από το Βερολίνο λιγότερο από 1.500 χλμ και από το Παρίσι περί τα 2.500 χλμ. Από το Πεκίνο απέχει πάνω από 7.500 χλμ. Τούτο δείχνει πόσο δύσκολο είναι να υποκαταστήσει τη Δύση με την  Κίνα. Επιπλέον, μια απομονωμένη από τη Δύση Ρωσία δεν μπορεί να σταθεί παρά μόνο σαν αδύναμος εταίρος μιας συμμαχίας με την Κίνα. Οι αυτοκράτορες της Ασίας πάντα φημίζονταν σαν πλέον σκληροί και βάναυσοι αυτών της Δύσης...

  Κατά τα άλλα ο δρόμος είναι ανοιχτός...

  2) Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι...

  H Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πέτυχε συγκριτικά με τις άλλες χώρες της "σοβιετίας" τη μικρότερη βελτίωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το ίδιο θα συνέβαινε σε λίγα χρόνια και με την Ουκρανία αν η τελευταία απομακρυνόταν από τη ζώνη επιρροής της. Στον πίνακα έχω συμπεριλάβει και την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία ως μέτρο σύγκρισης. Προτίμησα το ονομαστικό ΑΕΠ γιατί αποτυπώνει ευκρινέστερα την αίσθηση αγοραστικής δύναμης  που έχει ο πολίτης στην εποχή της εύκολης πρόσβασης στις  παγκόσμιες αγορές...

  πιν

   

  3) Όποιος ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει...

  Αγαπητέ κε Στούπα,

  Παρακολουθώ τις πρόσφατες, μετά τη ρωσική εισβολή παρατηρήσεις του αναγνωστικού σας κοινού. Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Δεν προτείνω λύση αλλά πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό που θα έπρεπε να συμβεί προ της τραγικής εισβολής βάσει ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων. Εύχομαι ότι η Δύση με τα μέτρα που επιτέλους πήρε να αλλάξει τη λογική της άλλης πλευράς και να επέλθει μία διατηρήσιμη λύση, μία το δυνατόν ευσταθής ισορροπία χωρίς να ρισκάρει την ύπαρξη του πολύτιμου μας πλανήτη.

  Φυσικά και όλοι οι λαοί όπως και του ουκρανικού έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας να καθορίζουν τη ζωή τους. Φυσικά και η επιλογή του πολέμου είναι αποτρόπαια και άκρως απαράδεκτη. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι ρεαλισμός αλλά ευχολόγιο, όχι τι είναι αλλά τι θα έπρεπε να είναι. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει όμως να διέπονται μόνο από ρεαλισμό, τίποτα άλλο. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, όχι ποιο είναι το σωστό ή το λάθος.

  Ποια ήταν τα δεδομένα; Ο Β.Π. εδώ και πολλά χρόνια έστειλε το μήνυμα, βλέπε Τσετσενία, Γεωργία, Κριμαία. Δε δίστασε, δεν έμεινε στα λόγια. Δοκίμασε την αντίδραση της Δύσης. Ποιο ήταν το μήνυμα της Δύσης; Ανοχή και περισσότερη ενεργειακή εξάρτηση, πιθανά και φόβος μίας γενικευμένης σύρραξης. Στραβά μάτια, χάιδεμα αυτιών. Το Νάτο τόνιζε συχνά ότι δεν θα εμπλακεί και πόνταρε ότι η άλλη πλευρά δεν θα τολμήσει λόγω ωφέλειας/κόστους, όπως λανθασμένα το διάβαζε αυτό, ξεχνώντας να μπει στα παπούτσια της άλλης πλευράς, πώς αυτή το διάβαζε. Και άφησε να ισχυροποιηθεί η άλλη πλευρά και να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με την ασιατική ανερχόμενη δύναμη, το σημερινό αντίπαλο της δέος. Τι λοιπόν περίμενε όταν για χρόνια στέλνει το τραγικό μήνυμα στην άλλη πλευρά η οποία ξεκάθαρα και πολλές φορές έχει δείξει έμπρακτα και όχι με λόγια τις διαθέσεις της. Αδυναμία, απροθυμία, μη λήψη έγκαιρων αποφάσεων, ύπνος βαθύς και μόνο business. Αυτά είδε ξεκάθαρα ο Β.Π. και τόλμησε, άσχετα ότι και αυτός τελικά λάθεψε διότι η αντίδραση της Δύσης λόγω πανικού της, ήταν η συσπείρωση και η σωστή αξιολόγηση της δικιάς της μεσομακροπρόθεσμης ωφέλειας/κόστους της. Σήμερα όμως έχουμε lose lose κατάσταση για όλους με μεγάλο θύμα την Ουκρανία που βρέθηκε στη μέση. Αυτό που κέρδισε η Δύση ήταν η αφύπνιση αλλά με αίμα και προσφυγιά αθώων ανθρώπων.

  Όποιος ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και η Δύση αφελώς την ξέχασε. Εύχομαι να μην το ξανακάνει αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για αυτό μακροπρόθεσμα. Είναι θέμα χρόνου φοβάμαι. Εύχομαι να βγω λάθος.

  Εάν κάποιος διατρέξει στο διαδίκτυο θα δει ότι ο Β.Π. αγνοούσε την Ευρώπη ανοικτά, χαρακτηριστική η συμπεριφορά του, χρόνια πριν απέναντι σε Γάλλο πρόεδρο σε τετ α τετ συνάντηση ο οποίος φανερά σοκαρίστηκε πλην όμως ανέχτηκε. Ας μην μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη το τεράστιο τραπέζι στο οποίο κάθισε τον Γάλλο και Γερμανό πρόεδρο πρόσφατα. Το μήνυμα του ξεκάθαρο και πάλι. Χαρακτηριστικές οι σκληρές του δηλώσεις απέναντι στους Τσετσένους η χώρα των οποίων τελικά ισοπεδώθηκε, ο λαός πάντα χάνει και ας μην ευθύνεται. Και πολλά  άλλα. Η ανάγνωση εύκολη για κάποιον που αρκεί να μην είναι σε ύπνωση.

  Η Δύση υποτίμησε τον Β.Π. Το ίδιο και η Ουκρανία. Ξέχασε ότι το αναμενόμενο αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η πιθανότητα να συμβεί το κακό αλλά το γινόμενο της με το αποτέλεσμα του γεγονότος εάν τελικά αυτό συμβεί. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε δυστυχώς. Χάνουν και οι δύο πλευρές, άσχετα ποιος θα χάσει μεσομακροπρόθεσμα περισσότερο, φανερό σε εμένα είναι ότι θα είναι ο ρωσικός λαός. Αυτός όμως που έχασε σίγουρα είναι η Ουκρανία και ο δυστυχής λαός της, η χώρα διαλύεται και δεν ξέρω ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη να ξαναχτιστεί και να εφημερεύσει όταν καθίσει η σκόνη, αυτό μάλλον θα πάρει χρόνια βάσει της ιστορίας.

  Στο παίγνιο chicken game δύο οδηγοί βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης και ο καθένας πιστεύει ότι ο άλλος θα στρίψει την τελευταία στιγμή για να αποφύγει τη σύγκρουση. Όταν κάποιος καλείται να παίξει αυτό το παιχνίδι πρέπει να έχει πείσει την άλλη πλευρά ότι είναι αποφασισμένος, αλλιώς έχει χάσει πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι. Ο Κέννεντι στην Κούβα έπεισε ότι δεν θα στρίψει, η άλλη πλευρά υποχρεώθηκε και έστριψε και όλοι κέρδισαν. Ο Β.Π. όμως φαίνεται ότι πείθει, η Δύση απέτυχε τόσα χρόνια να αποθαρρύνει αποτελεσματικά.!

  Εύχομαι να βρεθεί η συμβιβαστική λύση γρήγορα γιατί κάθε ώρα που χάνεται κοστίζει αθώες ανθρώπινες ζωές. Έτσι θα κερδίσουν όλοι οι λαοί συμπεριλαμβανομένου φυσικά του ρωσικού.

  Όσο για την αγαπητή αναγνώστρια της οποίας τη "φλογερή" άποψη δημοσιεύσατε προ λίγων ημερών και αυτό σας τιμά, δημοκρατία εξάλλου έχουμε, να θυμίσω ότι και ο ρωσικός λαός θα υποφέρει και για πολλά χρόνια. Και υποθέτω ότι η αναγνώστρια δεν έχασε κάποιον δικό της στην Ουκρανία. Και ταπεινά της προτείνω να σκεφτεί ψύχραιμα ποιος τελικά θα χάσει μακροπρόθεσμα περισσότερο από αυτήν την κατάσταση. Οι δυτικοί λαοί ή ο ρωσικός, εάν βέβαια ο τελευταίος την ενδιαφέρει. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε όλοι μας και δυστυχώς πολλές φορές με λάθος και σίγουρα όχι πειστικό τρόπο.

  Ένας αναγνώστης σας.

  4) Μετά την Ουκρανία έρχεται η σειρά μας.

  Καλημέρα κύριε Στούπα, καλή Σαρακοστή.

  Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι έχουμε μπλέξει με κουζουλούς, έτσι λέμε εδώ στην Κρήτη. Προσωπικά, όπως σας έχω γράψει και στο παρελθόν, σας παρακολουθώ χρόνια, στο Κεφάλαιο, Capital, Facebook. Στην αρχή δεν καταλάβαινα τίποτα απολύτως, μάλιστα πολλές φορές νεύριασα μαζί σας γιατί σας θεωρούσα υπερβολικό.

  Όμως έχετε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των γεγονότων, σιγά σιγά άρχισα να σας καταλαβαίνω, με βοηθήσατε προσωπικά πάρα πολύ.

  Όπως σας έχω ξαναγράψει είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, από τη στιγμή που αντιλήφθηκα  πώς έχουν τα πράγματα μπόρεσα και βοήθησα τον εαυτό μου να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις πιο εύκολα. Με άλλαξε στον τρόπο επένδυσης, μέχρι το πώς θα διαχειριστώ τις δουλειές μου, ακόμα και το προσωπικό μου κέρδισε από όλο αυτό γιατί οι επιχειρήσεις μου ήταν καλύτερα προετοιμασμένες.  Τέλος ήρθε και η ηρεμία στην ίδια την οικογένεια και στην προσωπική μου  ζωή. Ξέρω πλέον τι θα ψηφίσω, όπως επίσης και γιατί θα ψηφίσω κάποιο κόμμα, και όλο αυτό μπορώ και το μεταφέρω  στα παιδιά μου. Εύχομαι να μπορέσετε να συνεχίσετε  να μας μεταδίδετε τις γνώσεις σας. Σας ευχαριστώ.

  Με εκτίμηση Μ. Μ.

  Σας παρακαλώ σε περίπτωση ανάρτησης να κρατηθεί η ανωνυμία. 

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ