Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 00:01

  Θα τα πληρώσουμε ακριβά…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Θα τα πληρώσουμε ακριβά...

  Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως κατά την περίοδο της χρεοκοπίας του 2010 κάποιες περιοχές της Ελλάδας είχαν καταφέρει να διακριθούν σαν αυτές με τα περισσότερα κατά κεφαλήν πολυτελή μοντέλα της "Πόρσε" στον κόσμο...

  Ο οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου,  κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης μάλιστα  είχε γράψει και ένα άρθρο όπου υποστήριζε πως: "Η Λάρισα, με περίπου 250.000 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα της αγροτικής περιφέρειας της Θεσσαλίας στην κεντρική Ελλάδα.

  Πρόκειται για μια μάλλον απρόσωπη τοποθεσία, αλλά είναι το talk of the town στη Στουτγάρδη, το λίκνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και, ιδιαίτερα, στα κεντρικά γραφεία της Porsche που βρίσκονται εκεί. Ο λόγος;

  Η Λάρισα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, παγκοσμίως, για την κατά κεφαλήν ιδιοκτησία του μοντέλου της  Porsche  Cayennes, του πλέον ακριβού SUV..."

  Βλέπε: Credit and crocodile hearts

  Την είδηση αυτή τη θυμήθηκα πριν λίγες μέρες όταν διάβασα για την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην ελληνική αγορά για τα ρολόγια της Rolex όπου η αδυναμία της μητρικής ελβετικής  εταιρείας να ανταποκριθεί εγκαίρως έχει εκτινάξει τις τιμές των μεταχειρισμένων υψηλότερα από αυτές των καινούργιων.

  Ιδου πως περιγράφει την κατάσταση το ρεπορτάζ του Capital.gr: "Επί του παρόντος μεγάλη ένταση παρατηρείται σε αυξήσεις τιμών στα μεταχειρισμένα ρολόγια της Rolex, όπου κατά περίπτωση μπορεί να συναντήσει κανείς λιανικές τιμές αυξημένες έως και κατά 30% ή και περισσότερο σε σχέση με τα καινούργια ρολόγια.

  Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που εκ των πραγμάτων για να καλυφθεί η ζήτηση δουλεύει η παράλληλη αγορά των μεταχειρισμένων.

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ζήτηση για τη μάρκα κατά την διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύθηκε παγκοσμίως…."

  Βλέπε: Mεγάλες ελλείψεις στα Rolex - Στα ύψη οι τιμές των μεταχειρισμένων

  Οι υπερβολές με τα είδη πολυτελείας όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά μάλλον δείγμα μιας κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως.

  Μια άλλη εταιρεία αυτοκινήτων πολυτελείας η Rolls-Royce το 2021 σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

  "Το 2021, η Rolls-Royce Motor Cars σημείωσε τα υψηλότερα αποτελέσματα ετήσιων πωλήσεων από ποτέ στην 117χρονη ιστορία της μάρκας.

  "Η εταιρεία παρέδωσε 5.586 αυτοκίνητα σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με το 2020. Αυτός ο αριθμός αντανακλά πωλήσεις ρεκόρ όλων των εποχών στις περισσότερες μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού και αλλού..."

  Βλέπε: Ποια κρίση; Η Rolls-Royce πούλησε το 2021 τα περισσότερα αυτοκίνητα στην ιστορία της!

  Είναι φανερό πως τα επιδόματα που διένειμαν αφειδώς οι κυβερνήσεις σε όλο το ανεπτυγμένο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κόσμο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεισφέρουν στο "Wealth Effect" που έχουν δημιουργήσει οι "φούσκες" στα χρηματιστήρια και τα ακίνητα.

  Αρκετές μετοχές όμως λόγω της αύξησης της κερδοφορίας και των πωλήσεων για λόγους σαν αυτούς που αναφέραμε παραπάνω δεν μοιάζουν με "φούσκες".

  Πλούτος, πωλήσεις και κέρδη όμως που δημιουργούνται με χρέος είναι δανεικά και είναι θέμα χρόνου να επιστραφούν πίσω με τόκους και "πόνο".

  Οι υπερβολές που παρατηρούνται σε σχέση με τη ζήτηση πολυτελών προϊόντων δεν αποτελούν καλό σημάδια για το σημείο που βρίσκεται ο οικονομικός και χρηματιστηριακός κύκλος παγκοσμίως.

  pin

  2) Βανδαλισμοί...

  Κε Στούπα καλημέρα,

  Καθημερινός αναγνώστης της στήλης σας όντας, θεωρώ ότι εδώ είναι ο καλύτερος χώρος για να εκθέσω έναν προβληματισμό μου.

  Επειδή έχω αγανακτήσει από τη συνεχή καταστροφή δημόσιας περιουσίας –αλλά και ιδιωτικής- από διάφορους τύπους και για διάφορους λόγους, θεωρώ ότι ήρθε επιτέλους η ώρα γι’ αυτήν την κυβέρνηση να ψηφίσει ένα νόμο, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο τις ζημίες στην περιουσία του Δημοσίου –και όχι μόνο- και κατ’ επέκταση την αυθαιρεσία και τους βανδαλισμούς που τις προκαλούν, επιβαρύνοντας απλώς με τα έξοδα της αποκατάστασης των ζημιών αυτούς οι οποίοι τις προκαλούν.

  Για παράδειγμα, έχουμε κατάληψη δημόσιου χώρου και επακόλουθες ζημίες. Όσοι συλλαμβάνονται στον χώρο, με βάση το νόμο αυτόν επιβαρύνονται με το κόστος των ζημιών ως χρέος προς την Εφορία και χωρίς παραγραφή, οπότε το κράτος έχει το δικαίωμα ανοίγματος λογαριασμών για την αποπληρωμή του χρέους, τη σταδιακή απόσβεση με παρακράτηση από οιαδήποτε αμοιβή λαμβάνει σαν εργαζόμενος ή από τα κέρδη εάν είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

  Το σκεπτικό αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και για ζημίες σε περιουσία ιδιωτών. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση η "Αριστερά" θα μιλήσει για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, φασισμό κλπ. κατά την προσφιλή της τακτική, αποκαλύπτοντας αναπόφευκτα στα μάτια του κόσμου τις ηθικές της ευθύνες. Θεωρώ ότι μόνον αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λάβει μία τέτοια πρωτοβουλία, η οποία και θα την αναβαθμίσει στην κοινή γνώμη, διότι η χώρα μας θα επιτελέσει κανονικό άλμα πολιτισμού.

  Θεωρώ επίσης ότι, η πρόταση είναι απολύτως λογική και ρεαλιστική και απορώ πως ακόμη κανείς από την κυβέρνηση δεν το έψαξε προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού εκτός από την χώρα και αυτή ή ίδια θα έχει όφελος, με βάση το ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, βρίσκεται στον μεσαίο (κεντροδεξιό-κεντρώο) χώρο. Εκτός και αν ανεξαρτήτως κυβέρνησης, τον τόπο κυβερνά τελικά η λογική ότι, "η νομιμότητα είναι φασισμός”.

  Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

  ΖΓ

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ