Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Νοε-2021 00:01

  Το 2021 από την αρχή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το 2021 από την αρχή...

  Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19"  στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

  Αν αυτό συμβαίνει σε χώρες με τα ποσοστά εμβολιασμού περί το 67% όπως π.χ. η Γερμανία και με βάση τα στοιχεία πως οι 9 στους 10 που νοσούν είναι ανεμβολίαστοι, τότε μπορεί να αντιληφθεί τι θα συνέβαινε πέρυσι, πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα του οριζόντιου "κλειδώματος".

  Αν παρατηρήσει κάποιος την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο κάθε εβδομάδα που περνά η κατάσταση είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

  Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση κλιμάκωσης...

  "Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ..." υποστήριξε  ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Νίκος Καπραβέλος στην τηλεόραση του Σκάι... Ο ίδιος προσθέτει ότι η πολιτεία έχασε το στοίχημα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί "διστακτικά" και τονίζοντας ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα μη αποκλείοντας και το κλείσιμο των σχολείων.

  Τούτα όμως αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας όπως την ξέραμε μέχρι την περασμένη Παρασκευή (Black Friday) πριν προκύψει η μετάλλαξη από την Μποτσουάνα η οποία ονομάστηκε "Όμικρον".

  Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών πιθανολογούν πως η νέα μετάλλαξη ενδέχεται να έχει ακόμη υψηλότερη μεταδοτικότητα από τις προηγούμενες.

  Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα υπάρχοντα εμβόλια να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά για την μετάλλαξη "Όμικρον".  

  Προκειμένου να υπάρχουν σαφείς επιστημονικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες σχετικών ερευνών.

  Αν υποθέσουμε πως τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη τα νέα θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες να δημιουργηθούν και επαρκείς ποσότητες στις ανεπτυγμένες χώρες δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν τα μέσα της Άνοιξης, οπότε θα είναι σαν να ζούμε εκ νέου το σκηνικό που ζήσαμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που μας πέρασε.

  Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα μπορούσε κάποιος αντικειμενικά να υποστηρίξει πριν ένα μήνα, πως το 2022 θα είναι μια χρονιά ελεύθερη από τον "Covid-19", αυτήν τη στιγμή δεν μοιάζει με ρεαλιστική εκτίμηση.

  Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις εορτές των Χριστουγέννων που είναι σε λιγότερο από ένα μήνα.

  Οι εξελίξεις αυτές ήδη αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

  2) Τα όρια του κραχ στις αγορές...

  Την Παρασκευή καθώς έγιναν γνωστά τα της νέας μετάλλαξης "Όμικρον" οι χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές των εμπορευμάτων κατέρρευσαν.

  Η Παρασκευή που πέρασε όμως καθώς ήταν μετά την αργία των Ευχαριστιών και πριν το Σαββατοκύριακο είχε μειωμένη συμμετοχή και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε την εβδομάδα που ξεκίνησε προκειμένου να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το πώς προεξοφλούν οι αγορές τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας...

  Η μεγάλη πτώση κατά 12% της τιμής του πετρελαίου μαρτυρά ανησυχίες για νέα ύφεση. Μια νέα ύφεση θα μπορούσε προσωρινά να εξαφανίσει τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά στη συνέχεια αν χρειαστούν νέα "κλειδώματα" η κατάσταση θα περιπλεχτεί περισσότερο.

  Οι επενδυτές που προβληματίζονται για το πώς θα συνεχίσουν να αντιδρούν οι αγορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να συμπεριλάβουν με αυξημένη βαρύτητα στις προβλέψεις τους τις ανακοινώσεις της επιστημονικής κοινότητας από το μέτωπο της πανδημίας.

  Η ουσία του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη μετάλλαξη της "Μποτσουάνα" την περιέγραψε σε τρεις παραγράφους στην Καθημερινή της Κυριακής ο Πίτερ Πιοτ ιολόγος ο οποίος  είναι διάσημος για τις έρευνές του για τον Εμπολα και το AIDS. Ο κ. Πιοτ που είναι  ο επιστημονικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν  ανέφερε χαρακτηριστικά:

  "Μπορεί να είναι η παραλλαγή που φοβόμασταν. Αν η παραλλαγή όντως δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

  Θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να σιγουρευτούμε. Προτιμώ να κατηγορηθούμε ότι υπερβάλλαμε παρά ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε.

  Αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, θα χρειαστούν τρεις μήνες για να είναι έτοιμα τα εμβόλια δεύτερης γενιάς που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την Β.1.1.529 .Μετά όμως υπάρχει και το ζήτημα της κλιμάκωσης της αναγκαίας παραγωγής"…

  Νομίζω πως η προσέγγιση αυτή κρύβει τα στοιχεία της καλύτερης χρηματιστηριακής και οικονομικής ανάλυσης που διάβασα το Σαββατοκύριακο...

  Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει ήδη με ένα κτήριο με ισχυρές καταπονήσεις μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν μπορεί να δεχτεί μια νέα σεισμική δόνηση έστω και μικρότερης έντασης...

  3) Το "έξυπνο χρήμα" έχει εγκαταλείψει τις αγορές...

  Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πορεία του S&P 500  και του αποκαλούμενου "έξυπνου" χρήματος που παρακολουθεί τις κινήσεις των μεγάλων ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων...

  πιν

  kostas.stoupas@capital.gr

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ