Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 00:01

  Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

  Είναι γνωστό πως κάποιος στην Ελλάδα από τη στιγμή που φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης και υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να περιμένει, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αρκετά χρόνια, μέχρι να αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του.

  Κανένας αρμόδιος ή αναρμόδιος δεν ασχολήθηκε ποτέ για ον τρόπο με τον οποίο βιοπορίζονται αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αρχίσει να καταβάλλεται η σύνταξή τους.

  Είναι παρήγορο που η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού κ. Χατζηδάκη προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά φαίνεται πως βρίσκει... "τοίχο" στο μέτωπο της απρόσωπης γραφειοκρατίας, της δημοσιοϋπαλληλικής αδιαφορίας και της πελατειακής διαφθοράς.

  Προκειμένου να βραχυκυκλώσει το "καρκίνωμα" της απραξίας η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δυνατότητα πιστοποιημένοι ιδιώτες (λογιστές, νομικοί) κλπ. να μπορούν να αξιολογούν τα διάφορα δικαιολογητικά και να εγκρίνουν την έκδοση συντάξεων με βάση τα κριτήρια και την επίβλεψη της Πολιτείας.

  Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο το οποίο θα μπορεί να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και σε λίγες εβδομάδες να μπορεί να δώσει εντολή να εκδοθεί η όποια σύνταξη...

  Βέβαια από ηθικής αλλά και αποδοτικής πλευράς, αφού η δημόσια γραφειοκρατία  στην περίπτωση του ΕΦΚΑ δεν μπορεί να φέρει σε πέρας  και τη στοιχειωδέστερη λειτουργία για την οποία αμείβεται πλουσιοπάροχα, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, το λογικό θα ήταν να σταματήσει να αμείβεται και  να απολυθεί...

  Στην Ελλάδα, όμως, ακόμη η απόλυση παντελώς ανεπαρκών ή αδιάφορων είναι έννοια η οποία αποτελεί  "ταμπού" για το κράτος της κομματικής πελατοκρατίας. Καμία κυβέρνηση δεν τολμά να θέσει θέμα απομάκρυνσης όσων δεν είναι σε θέση ούτε στοιχειωδώς να φέρουν σε πέρας την εργασία για την οποία πληρώνονται.

  Δεν τολμά  να το διανοηθεί ούτε η παρούσα κυβέρνηση η οποία απλά επιλέγει να "βραχυκυκλώσει" το πρόβλημα, δίνοντας λύση στους δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι πρέπει να περιμένουν χρόνια για να πάρουν σύνταξη χωρίς να πειραχτούν οι αμοιβές και οι θέσεις όσων δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.

  Τούτο σημαίνει πως το κόστος για τον φορολογούμενο και τον συνταξιούχο αυξάνεται καθώς από τη μια θα συνεχίσει να πληρώνει τον ανίκανο ή τεμπέλη που δεν κάνει τη δουλειά και από την άλλη θα πληρώνει και κάποιον ιδιώτη για να την κάνει.

  Προκειμένου να λυθεί ένα ακανθώδες πρόβλημα στην απουσία ανταποδοτικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, ας αποδεχτούμε πως τούτο συνιστά βήμα προόδου.

  Το άκρον άωτον της αυθαιρεσίας και του παραλογισμού, όμως, είναι πως οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αντιδρούν στη λύση του  προβλήματος και αν πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν οι ίδιοι...

  Ο λόγος που αντιδρούν μοιάζει να είναι προφανής. Η ανάθεση της δουλειάς σε ιδιώτες στερεί σε κάποιους από αυτούς τα "γρηγορόσημα". Κάποιοι συνταξιούχοι προκειμένου να γίνει η δουλειά τους είναι γνωστό πως έβρισκαν πλάγιους τρόπους να επιταχύνουν τη διαδικασία δια του "λαδώματος" της μηχανής.

  Οι συνδικαλιστές του Δημοσίου λοιπόν χωρίς καμία αιδώ και απολογία για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε αυτό για το οποίο πληρώνονται κινητοποιούνται εναντίον της απόφασης ανάθεσης της έκδοσης συντάξεων σε ιδιώτες.  

  Το πλέον αστείο είναι πως αιτιολογούν τη στάση τους αυτή γιατί, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, π.χ. θέλουν:

  α) Να προασπίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι μετατρέπονται σε "πελάτες" λογιστικών και δικηγορικών γραφείων...

  β) Να διαφυλάξουν το κύρος του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος

  γ) Να περισώσουν τον φορέα, από την κατασπατάληση εκατομμυρίων χρημάτων, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων μας αλλά και το υστέρημα των φορολογουμένων της χώρας

  Βλέπε: Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ κατά της εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων

  Το σκηνικό μοιάζει σαν ο Ηρώδης να διαμαρτύρεται για την απομάκρυνση της εποπτείας των παιδικών σταθμών από τον ίδιο...

  Αν δεν κάνω λάθος η απόφαση του Υπουργείου δεν αφαιρεί από τις υπηρεσίες του δημοσίου τη διαδικασία να εκδίδουν συντάξεις αφού ελέγξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να πείσουν τους υποψήφιους συνταξιούχους να προτιμήσουν αυτούς για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, προσφέροντάς τους εφάμιλλες ή και καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος.

  Κύριε Χατζηδάκη και κ. Πρωθυπουργέ, ούτε  βήμα πίσω... (ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς…)

  2) Ποτέ δεν είναι διαφορετικά...

  Ο δείκτης τιμή προς πωλήσεις είναι ένας από αυτούς που σηματοδοτούν τον βαθμό υποτίμησης ή υπερτίμησης μια αγοράς με βάση τις ιστορικές συγκρίσεις. Αυτήν την περίοδο ο δείκτης Price /Sales έχει ξεπεράσει και τα υψηλά της "φούσκας" του 2000.

  πιν

   

  Πάντα όταν βρίσκεται σε μια ακραία θέση και παραμένει εκεί για καιρό αναπτύσσεται μια επιχειρηματολογία η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τη θέση πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά ώστε να δικαιολογούν την υπερβολή.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ