Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 00:01

  Η "φούσκα" των ακινήτων και οι... Φιλελεύθεροι "Ψεκασμένοι"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Οι "Φιλελεύθεροι" και οι "Ψεκασμένοι"...

  Αντιλαμβάνομαι τα δικαιώματα  ενός καπνιστή ή κάποιου που σκαρφαλώνει σε απόκρημνες πλαγιές ή κολυμπάει ανάμεσα σε καρχαρίες... Το ρίσκο που αναλαμβάνουν όλοι οι παραπάνω αφορά πρωτίστως τη δική τους υγεία, τη δική τους σωματική ακεραιότητα και σε τελική ανάλυση τη διάρκεια και την ποιότητα της δικής τους ζωής.

  Από την πλευρά τους βέβαια, πολύ ορθά και οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν το κόστος των ασφαλίστρων των ανθρώπων που επιλέγουν δραστηριότητες με αυξημένο ρίσκο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν ίσως τα δημόσια συστήματα υγείας. 

  Κάποιος που αυξάνει τις πιθανότητες να ασθενήσει ή να τραυματιστεί, αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί ιατρική και νοσοκομειακή υποστήριξη. Είναι άδικο το κόστος αυτό να το επιμερίζεται  και κάποιος που φροντίζει την υγεία του και αποφεύγει δραστηριότητες με υψηλό ρίσκο.

  Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποιος που καπνίζει ή κάνει έστω... ενέσεις χοληστερίνης θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δική του υγεία και τη δική του ζωή.

  Κάποιος που ρισκάρει να γίνει φορέας ή να επωάσει μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια, εκτός από το κόστος με το οποίο  φορτώνει το σύστημα υγείας,  βάζει σε κίνδυνο και όσους έρθουν σε επαφή μαζί του και δεν γνωρίζουν πως αναλαμβάνουν το ρίσκο να κολλήσουν κάποια ασθένεια την οποία χωρίς να γνωρίζουν επίσης θα  τη μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους που θα συναντήσουν ή και να ασθενήσουν οι ίδιοι...

  Η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, είναι η κεντρική ιδέα της υποτυπώδους Πολιτικής Αγωγής που ελάμβαναν παλαιότερα όσοι περνούσαν από τα θρανία της υποχρεωτικής δημόσιας παιδείας των δυτικών φιλελεύθερων Δημοκρατιών. Σήμερα βέβαια καθώς η Δημόσια Παιδεία έχει καταντήσει  το ισχυρότερο  οχυρό των οπαδών του αποβιώσαντος μαρξισμού, τη δημοκρατική αγωγή έχει υποκαταστήσει η "θολή" ανυπακοή σε οτιδήποτε άλλο πλην της υποταγής στον συρμό της  ανούσιας και αναίτιας "ανυπακοής"...

  Η επιλογή κάποιου να αυξήσει το ρίσκο να γίνει φορέας μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας δεν είναι μια επιλογή οι συνέπειες της οποίας αφορούν μόνο τον ίδιο προσωπικά.

  Είναι μια επιλογή που αφορά και τον διπλανό του και την κοινότητα στην οποία διαβιεί ως κοινωνικό ον. Το δικαίωμα να διαβιούμε ως πολιτισμένα όντα σε μια κοινότητα και να απολαμβάνουμε τα υλικά, πνευματικά και ψυχολογικά της προνόμια συνεπάγεται και υποχρεώσεις...

  Με την ίδια έννοια που κάποιος δεν μπορεί να βιάζει όποιον βρει μπροστά του επειδή έχει το δικαίωμα να ικανοποιεί τις σεξουαλικές τους ορμές ή δεν μπορεί να ληστεύει και δολοφονεί προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην ή το πλουτίζειν... κάποιος δεν δικαιούται να αυξάνει τον κίνδυνο αυτών που διαβιούν στην ίδια κοινότητα ή τον ίδιο πλανήτη να τους μεταδώσει κάποιο θανατηφόρο ιό ή ακόμη να τους καθιστά παθητικούς καπνιστές.

  Κατά συνέπεια είναι παντελώς ανόητοι όσοι υποστηρίζουν πως ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολισμού παραβιάζει τον πυρήνα των ορίων της ατομικής ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής. Η αδιάφορη έκθεση σε μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια όπως ο "Covid-19" παραβιάζει το δικαίωμα της επιλογής των άλλων να μην ρισκάρουν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό ή να ασθενήσουν...

  Κάποιοι υποστηρίζουν πως "ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί μια προσβλητική επιβολή τύπου Βόρειας Κορέας που εξευτελίζει την ατομική επιλογή...".

  Εκτός αν "ψαρεύουν στα θολά νερά", δεν ξέρουν τι τους γίνεται...

  Σε καθεστώτα τύπου Βορείου Κορέας ή ναζιστικής Γερμανίας τους κανόνες της κοινωνικής και πολιτικής συμβίωσης δεν τους ορίζουν κάποια όργανα και θεσμοί με διαφανή δημοκρατική νομιμοποίηση από την πλειοψηφία αλλά άλλοι...

  Επιπλέον στα ολοκληρωτικά καθεστώτα κανένας δεν διανοείται να δημοσιεύει το "μακρύ του και το κοντό του" περί επικινδυνότητας των εμβολίων και καταστολής της ελεύθερης βούλησης μέσω αεροψεκασμών...

  Κάποιος που έχει εμβολιαστεί έναντι του "Covid-19" μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να ασθενήσει ο ίδιος αλλά και να μεταδώσει τον ιό, αφού η αντίδραση του προετοιμασμένου από τον εμβολιασμό ανοσοποιητικού συστήματος δεν επιτρέπει την επώαση και αύξηση του ιϊκού φορτίου στον οργανισμό του.

  Η παρεμπόδιση της επώασης εντός ενός εμβολιασμένου οργανισμού μειώνει δραστικά και τις πιθανότητες μετάλλαξης.

  Ένας ανεμβολίαστος οργανισμός με αθωράκιστο ανοσοποιητικό σύστημα που έρθει σε επαφή με τον ιό έχει περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσει αλλά και να επωάσει τον ιό, αυξάνοντας το ιϊκό φορτίο, άρα και την ικανότητα μετάδοσης. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες μετάλλαξης του ιού σε κάποια  εκδοχή που δεν αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

  Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων λοιπόν τόσο μικρότερες και οι πιθανότητες να προκύψουν μεταλλάξεις που θα μηδενίσουν το κοντέρ όσων έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.

  Αναμφίβολα τα εμβόλια συνεπάγονται κάποιο ρίσκο. Ακόμη και αν το ρίσκο αποδειχτεί μεγαλύτερο μακροχρόνια δεν αναιρεί τη χρησιμότητά τους στον ενεστώτα χρόνο να μειώσουμε το ρίσκο της ανεξέλεγκτης επιδημίας.

  Τέλος, αποτελεί  υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να ενημερώνει με όλα τα μέσα για τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού όπως το ίδιο ισχύει και για τους υπεύθυνους πολίτες και ιδίως όσους λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης...

  Το ίδιο ισχύει για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο εμβολισμός όπως και η χρήση κάθε φαρμάκου τις πιθανές παρενέργειες του οποίου οι παρασκευαστές έχουν υποχρέωση να αναφέρουν σε κάθε μια από τις συσκευασίες που πωλείται οπουδήποτε στο κατοικημένο σύμπαν...

  2) Ελεύθεροι πλειστηριασμοί τώρα!!!

  Καλησπέρα σας κ. Στούπα,

  Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα το οποίο αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία.

  Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης (2011-), όλες οι προσπάθειες των κυβερνήσεων, έγιναν συντριπτικά, στην κατεύθυνση να μην γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη και να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και ΟΧΙ να επιβραβευθούν οι ΣΥΝΕΠΕΙΣ!

  'Ολος ο μηχανισμός, τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους, σπατάλησαν απίστευτα ποσά και εργατοώρες για να βοηθήσουν ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο δεν μπορούσε (ή ΚΥΡΙΩΣ δεν ήθελε) να αποπληρώσει τα δάνειά του.

  Παράλληλα, λόγω της κρίσης της περασμένης δεκαετίας, ελάχιστοι κατασκευαστές προχώρησαν σε ανεγέρσεις νέων κατοικιών ενώ παράλληλα οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AIRBNB περιόρισαν σε εξωφρενικό βαθμό την προσφορά ακινήτων, τόσο προς ενοικίαση όσο και προς πώληση.

  Να σημειώσω εδώ, ότι οι περισσότεροι από όσους λάμβαναν/λαμβάνουν χρήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν τα δηλώνουν (τα αποκρύπτουν), προκειμένου να αποφύγουν την οποιαδήποτε φορολόγηση.

  Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την GOLDEN VISA, που τόσο πολύ ήθελαν και θέλουν  να προωθήσουν.

  Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα, ήταν η πώληση πακέτων ακινήτων των τραπεζών σε funds, σε εξευτελιστικές τιμές (10%-15% της αρχικής ονομαστικής αξίας του δανείου). 

  Φτάνοντας στην κρίση του κορονοϊού και στα συνεχόμενα lockdown, "προφανώς", το κράτος ΞΑΝΑ, κατευθύνει όλες του τις δυνάμεις στο να βοηθήσει όσους δεν μπορούν (ή κυρίως δεν θέλουν) να πληρώνουν.

  Η  διαμορφούμενη κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής:

  α)Ελάχιστη προσφορά ακινήτων προς μίσθωση

  β)Ελάχιστη προσφορά ακινήτων προς πώληση

  γ)Παγωμένοι πλειστηριασμοί

  γ)Σχεδιασμός για δευτερογενή αγορά ακινήτων

  Αποτέλεσμα

  α)Ζητούμενη τιμή ενοικίου 90τμ (π.χ στο ΧΑΛΑΝΔΡΙ 800€/900€/μήνα)

  β)Ζητούμενη τιμή πώλησης 90τμ (π.χ ΜΑΡΟΥΣΙ 250.000€)

  Καταλαβαίνουν τι ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος χρειάζεται ένα ζευγάρι για να ανταποκριθεί στα παραπάνω νούμερα;

  Έχουν αντίληψη της κατάστασης; Μπορούν να κάνουν απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς;

  Για να αγοράσει κάποιος ακίνητο, ας πούμε στην τιμή των 250.000 € χρειάζεται να δώσει προκαταβολή 70.000 €-100.000 € και υπόλοιπο δανείου 150.000 -180.000 € και δόση δανείου 800 -1100 € τον μήνα  για 30 ΧΡΟΝΙΑ!

  Και όλα αυτά την ώρα πουν κάποιοι πληρώνουν όποτε επιθυμούν, αν επιθυμούν τη δόση του δανείου τους. 

  Την ώρα που σχεδιάζεται δευτερογενής αγορά ακινήτων ώστε και εταιρείες να συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς(!), ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΕΣΤΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!!!!

  Ακίνητα (στη δευτερογενή αγορά), τα οποία οι εταιρείες θα μπορούν να αποκτήσουν πολύ πιο εύκολα (συγκριτικά με έναν απλό εργαζόμενο)  με δανεισμό λόγω της απίστευτης ρευστότητας που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες!

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά δημιουργούνται οι συνθήκες για μια ακόμα "φούσκα" στην αγορά ακινήτων (βρισκόμαστε ήδη εκεί) με τραγικές συνέπειες και τεράστια αύξηση της ανισότητας ανάμεσα σε εργαζόμενους των 1500€/άτομο/μήνα και σε όσους έχουν πρόσβαση στα πακέτα στήριξης και τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες.

  Στο τέλος, ξανά οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα, γιατί δεν είναι βιώσιμο να δίνει κάποια οικογένεια το 40%-50% του συνολικού εισοδήματος για δόση δανείου για 30 χρόνια(!), ενώ αργά ή γρήγορα όσοι πληρώνουμε στην ώρα μας τις υποχρεώσεις όπως το ενοίκιο, θα σταματήσουμε (και γνωρίζω αρκετούς που θα το πράξουν) και αν μπορούν, ας μας κάνουν έξωση!

  Ελεύθεροι πλειστηριασμοί τώρα!!!

  Ευχαριστώ θερμά

  Κωνσταντίνου Νίκος

  Απάντηση: Προσυπογράφω...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ