Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 00:01

  Η πανδημία κυοφορεί ανατροπές...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Η πανδημία φέρνει ανατροπές...

  Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κατά το αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της επιδημίας, τα ποσοστά εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την κυβέρνηση άγγιζαν τα δύο τρίτα της κοινής γνώμης. Ένα χρόνο αργότερα φαίνεται να έχουν βυθιστεί κοντά στα εκλογικά της ποσοστά.

  Τα σημάδια της κόπωσης στην κοινωνία είναι πλέον εμφανή και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου όσο παρατείνεται η σύγχυση που φέρνει η παράταση των μέτρων περιορισμού και η αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων.

  Στην αντιπολίτευση παρατηρούν τα σημάδια φθοράς που έχει αρχίσει να παρουσιάζει η κυβέρνηση και ανεβάζουν τους τόνους προκειμένου να διευρύνουν τη ζημιά και να επωφεληθούν οι ίδιοι...

  Στην κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρουν στο τεχνητό τείχος "ανοσίας" που αναμένεται να υψώσει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού περί τα μέσα του Θέρους.

  Τα στοιχεία  των χωρών  που έχουν επιτύχει ταχύτερο εμβολιασμό όπως το Η.Β. και το Ισραήλ δείχνουν ραγδαία υποχώρηση της πανδημίας.

  Στην κυβέρνηση ποντάρουν πως η ανάσχεση της επιδημίας το Καλοκαίρι και η απομάκρυνση του ενδεχομένου να επιστρέψει το επόμενο Φθινόπωρο, θα αλλάξει την "ψυχολογία" της κοινωνίας με σκηνές στους δρόμους οι οποίες κατ’ αναλογία θα μπορούσαν να θυμίζουν τις σκηνές που ακολούθησαν την Απελευθέρωση από τα Κατοχικά στρατεύματα...

  Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις για τον τρόπο που θα ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.

  Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνεται να έχουν στοιχεία λογικής αλλά δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς πως το Φθινόπωρο της "απελευθέρωσης" απέχει ακόμη αρκετούς μήνες.

  Αναλογικά πάντως οι δημοσκοπικές απώλειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακόμη μικρές και ίσως αναστρέψιμες καθώς δεν φαίνεται κάποιος να κερδίζει από αυτές. Δυσκολότερα αναστρέψιμες είναι οι απώλειες όταν στις έρευνες αυτοί που δήλωναν πως ψήφισαν τον Α τώρα δηλώνουν πως ψηφίζουν τον Β καθώς όταν αισθανθούν ως μέλος μιας διαφορετικής ομάδας χρειάζεται χρόνος και κίνητρα για να αποστασιοποιηθούν πάλι...

  Η πανδημία πάντως είναι ένα πρωτοφανές γεγονός κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ως εκ τούτου οι πιθανές ανατροπές που θα επιφέρει στον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τη ζωή τους, τις κοινωνίες και τις πολιτικές εξελίξεις είναι ακόμη απροσδιόριστες.

  Προς το παρόν δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή λόγω της πανδημίας είναι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ και η νίκη του Τζο Μπάιντεν.

  Επιπλέον, λόγω των χειρισμών την περίοδο της πανδημίας το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία εμφανίζει σημάδια ανατροπής με τα ποσοστά των CDU/CSU να έχουν πέσει κάτω από το 30% και των Πρασίνων να προσεγγίζουν το 25%.

  Στη Γαλλία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο να έχουν συρρικνωθεί δραματικά στα επίπεδα των 52 προς 48%.

  Όλα αυτά πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες οι οποίες θα αναδυθούν μόλις αρχίσουν να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα στήριξης και χρειαστεί να ληφθούν μέτρα τιθάσευσης των χρεών και του πληθωρισμού να  αναθερμανθεί...

  Το πιθανότερο είναι πως η πανδημία θα αφήσει πίσω σημάδια στις οικονομίες αλλά και τις κοινωνικές συμπεριφορές που θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις όλη την τρέχουσα δεκαετία.

  Για τούτο καλό είναι να μην προτρέχουμε... οι νύχτες είναι "γκαστρωμένες" που έλεγε και κάποιος παλαιότερος.

  2) Οικονομικοί  κύκλοι

  Κύριε Στούπα  καλημέρα

  Θέμα : Οικονομικοί  κύκλοι

  Όπως γνωρίζετε σας έχω γράψει πολλές φορές και νομίζω μοιραζόμαστε >90% την ίδια σχεδόν αντίληψη σε όλα τα θέματα.

  Πρόσφατα διάβασα:

  "Ο οικονομικός κύκλος έχει σχεδόν εξαλειφθεί μέσω παρατεταμένων περιόδων εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών και αρνητικών πραγματικών επιτοκίων.

  Αυτό που κάποτε ήταν ένας τυπικός επιχειρηματικός κύκλος με διαδοχικές ανθίσεις και υφέσεις έχει μετατραπεί σε μια μακρά, διαρκή "έκρηξη", που διακόπτεται από περιστασιακές κρίσεις των κεφαλαιαγορών.

  Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ βυθίστηκε σε ετήσια βάση κατά 31,4% το β’ τρίμηνο του 2020, με την πανδημία να έχει αναλάβει τα ηνία, ωστόσο ανέκαμψε σε ποσοστό 33,4% το γ’ τρίμηνο”.

  Θα ήθελα να μοιραστώ σας την παραπάνω δήλωση.

  Μήπως τελικά η διόρθωση των αγορών λόγω της κρίσης του παγκόσμιου χρέους δεν θα έλθει ποτέ γιατί έχουν σταματήσει πια να υφίστανται οι οικονομικοί κύκλοι ανάπτυξης και ύφεσης έτσι όπως τους γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες;

  Θα εκτιμούσα πολύ την άποψη σας!

  Με εκτίμηση

  Δρ ΜΤ

  Απάντηση: Όντως λαμβάνουν χώρα καταστάσεις οι οποίες μέχρι από λίγα χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητες. Είναι αλήθεια πως πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο οικονομικός κύκλος κατά την πεποίθηση που έχω διαμορφώσει συναρτάται κυρίως της ανθρώπινης φύσης που παλινδρομεί μεταξύ βουλιμίας, πανικού, εγωισμού, αλαζονείας αλλά και δουλικότητας...

  Υπό αυτή την έννοια ο οικονομικός κύκλος, σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη διάσταση, θα μπορούσε να εξαλειφθεί όταν τις αποφάσεις δεν θα τις λαμβάνουν ανθρώπινες μονάδες με συνεργατικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα αλλά π.χ. αλγόριθμοι...

  Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν αστρικοί και πλανητικοί κύκλοι που δημιουργούν εποχές ευφορίας και εποχές σιτοδείας...

  Η εικόνα που έχω διαμορφώσει είναι πως ο οικονομικός κύκλος έχει αμβλυνθεί και καθυστερήσει. Τούτο μάλλον σημαίνει πως η διόρθωση όταν προκύψει θα είναι ιδιαίτερα βίαιη.

  Παρατηρώντας τα στίφη των αδαών που εισρέουν στις αγορές τον τελευταίο χρόνο διεθνώς δεν βλέπω διαφορές με τα πλήθη που εισέρρεαν την περίοδο του ’99.

  Σε μια οικονομία στην οποία αποφάσεις θα λαμβάνονται από αλγόριθμους και οι άνθρωποι θα τρέφονται ως κατοικίδια χωρίς καμιά έγνοια και προσπάθεια να κερδίσουν το ψωμί τους, σπαταλώντας τον χρόνο τους μπροστά σε οθόνες που προβάλλουν ατέλειωτες μελοδραματικές σειρές, όντως τα αίτια των οικονομικών κύκλων θα εξασθενίσουν.

  Δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ