Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 00:02

  Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η πρόθεση ψήφου της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με την τελευταία  έρευνα της Opinion Poll για το Political μεταξύ του Νοέμβρη του 2019 και του Νοέμβρη του 2020 έχει πέσει από το 40,5% στο 37,5%.  Τουτέστιν κατά 3 μονάδες σε ένα χρόνο.

  Εκείνο που έχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως στην ίδια έρευνα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει κατά 4,2 μονάδες και από 23% έχει βρεθεί στο 18,8%.

  Την ίδια περίοδο  όλα τα κόμματα παρουσιάζουν πτώση του ποσοστού τους πλην του ΚΙΝΑΛ που παρουσιάζει μικρή αύξηση από το 5,3% στο 6,5%.

  Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc κατά τους τελευταίους 12 μήνες η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει κατά 3,7% από το 42,9% στο 39,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 5,3% από το 24,8% στο 19,5%.

  Ενώ για τη  Νέα Δημοκρατία οι απώλειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως φυσιολογική φθορά λόγω νομής της εξουσίας, η μεγαλύτερη φθορά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει να προβληματίζει την Κουμουνδούρου, στην οποία πίστεψαν πως μετά το "ατύχημα" του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία που πέρασε είχαν εξασφαλίσει a priori το εισιτήριο για τον ρόλο του ενός πόλου εξουσίας στον νέο δικομματισμό που υποτίθεται πως θα διαμορφωνόταν.

  Προς το παρόν δεν φαίνεται σκηνικό νέου δικομματισμού στον ορίζοντα καθώς δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο σκηνικό όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο και όλα τα υπόλοιπα δεν αθροίζουν ούτε το ποσοστό του δεύτερου κόμματος.

  Άλλη μια παρατήρηση που αξίζει προσοχής είναι πως στην έρευνα της Opinion όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αθροίζουν ποσοστό 36,2% στην πρόθεση ψήφου το οποίο είναι μικρότερο από το 37,5% που συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα…

  Τούτο, στον βαθμό που αποτυπωθεί ανάλογα σε εκλογικό αποτέλεσμα τηρουμένων των αναλογιών, έχει να συμβεί από το 54% του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, όταν είναι προφανές πως για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το δίλημμα ήταν Καραμανλής ή τανκς...

  Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έχει χειριστεί με σχετική  επάρκεια την κρίση στον Έβρο, την τουρκική προκλητικότητα στη Ν.Α. Μεσόγειο και την επιδημία. Οι χειρισμοί στα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

  Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει είναι αυτές που συγκεντρώνουν την  ευρεία υποστήριξη της κοινής γνώμης  όπως στην παιδεία, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και σε ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

  Βέβαια δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που θα μείωναν και θα αναδομούσαν το κράτος που είναι και η μεγάλη "πληγή" της χώρας μας. Όσοι το επιχείρησαν αυτό κατά το παρελθόν απομακρύνθηκαν από τη εξουσία κακήν-κακώς και αυτό είναι προφανές πως το γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές στο μοντέλο η χώρα είναι δύσκολο να μπει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Τούτο σημαίνει πως μόλις αλλάξει λίγο κατεύθυνση η φορά του ανέμου στη διεθνή οικονομία και οι αγορές δεν δανείζουν χρεοκοπημένες χώρες με δημόσιο χρέος πάνω από 200%, θα βρεθούν πάλι σε απόσταση αναπνοής από το παγόβουνο, όπως και το 2010.

  Τα καλά νέα…

  Η εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως τη διαμορφώνουν οι έρευνες της κοινής γνώμης της τρέχουσας περιόδου καταγράφουν με κραυγαλέο τρόπο την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνθέσει συσχετισμούς σε τροχιά εξουσίας.

  Η απουσία προοπτικής εξουσίας συνήθως έχει καταλυτική διαλυτική επίδραση σε ένα κόμμα πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν έχει "ρίζες" στην κοινωνία και μοιάζει με το συνονθύλευμα του κόμματος του κ. Τσίπρα.  

  Προφανές είναι πλέον πως η περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας μετά τη χρεοκοπία του 2010 και η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τρομοκρατήσει τους εκτός εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύσει τους εντός τόσο, που έχουν δημιουργήσει μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση.

  Τούτο φαινόταν ήδη από τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  Μια  σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις  παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει να απομακρύνει όλο και περισσότερες καιροσκοπικές ψήφους. Αυτό δείχνουν οι μεταβολές στις έρευνες της κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες.

  Όπως δείχνουν τα νούμερα σε τροχιά εξουσίας μπορεί να τεθεί μόνο όποιος μπορέσει να αποσπάσει ψήφους κατευθείαν από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.  Το πρόσωπο που θα αποσπάσει ψήφους από την Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη δεν φαίνεται να είναι ο κ. Τσίπρας…

  Όσο νωρίτερα το καταλάβουν στην αντιπολίτευση αυτό τόσο λιγότερο θα κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης…

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ