Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 00:02

  Η ήττα του παρακράτους και των "ψεκασμένων"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η περασμένη δεκαετία ξεκίνησε με τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις εναντίον των μνημονίων.  Η χρεοκοπία ξύπνησε την ελληνική κοινωνία από τον λήθαργο της μεταπολίτευσης όπου με αντάλλαγμα ψήφους αγοράζαμε ευημερία και κυρίως συντάξεις με δανεικά από τους ξένους και κυρίως από τα παιδιά μας.

  Κάποια στιγμή οι ξένοι σταμάτησαν να μας δανείζουν και όσα από τα παιδιά μας μπορούσαν έφυγαν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν από το άγος του χρέους.

  Η κρίση της χρεοκοπίας του 2010 κατέδειξε πόσο εύθραυστη ήταν η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.  Ναζί, Μπολσεβίκοι και κάθε λογής "ψεκασμένοι" βγήκαν από το περιθώριο και απέκτησαν κοινό μεταξύ των θυμωμένων που ήθελαν να τιμωρήσουν τους απατεώνες πολιτικούς  οι οποίοι  τους είχαν υποσχεθεί πως ο "γάιδαρος πετάει".

  Η μεγάλη κοινωνική αντίδραση της περασμένης δεκαετίας ξεκίνησε από τις κινητοποιήσεις της πλατείας Συντάγματος. Κάποιος γραφικός σήμερα αλλά επικίνδυνος σε μια αναμπουμπούλα είχε προτρέψει:  "Η πλατεία Συντάγματος να γίνει  Πλατεία Ταχριρ". Ήταν η πλατεία του Καΐρου όπου οι Αιγύπτιοι ανέτρεψαν το κοσμικό  δικτατορικό καθεστώς Μουμπάρακ για να εκλέξουν την ισλαμική κυβέρνηση Μόρσι, η οποία αν και δημοκρατικά εκλεγμένη αποδείχτηκε περισσότερο ολοκληρωτική από την κοσμική δικτατορία που διαδέχθηκε. Λίγα χρόνια μετά ο στρατός την ανέτρεψε επαναφέροντας ένα καθεστώς  κοσμικής δικτατορίας.

  Εν αντιθέσει με την "Αραβική Άνοιξη" στην Αίγυπτο, η "Ελληνική Άνοιξη" δεν ανατράπηκε ούτε όταν αναζητούσε ασφαλή λιμάνια στη Ρωσία του Πούτιν ή τυπογραφία για να τυπώσει υποτιμημένες  δραχμές.

  Η "Ελληνική Άνοιξη" ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Για την ακρίβεια ξεκίνησε από την Πάνω και Κάτω Πλατεία Συντάγματος όπου οσμώθηκαν τα δύο αντισυστημικά ρεύματα των πολιτικών άκρων.

  Η Πάνω Πλατεία έστειλε τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ στη Βουλή και η Κάτω Πλατεία τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια των ΑΝΕΛ, στην εξουσία.

  Σήμερα μια δεκαετία μετά η "Χρυσή Αυγή", η οποία προσπάθησε να δημιουργήσει παραστρατιωτική δομή για να αλώσει την εξουσία, βρίσκεται εκτός Βουλής και οδεύει προς τη φυλακή για εγκληματικές δραστηριότητες. Οι ΑΝΕΛ έχουν εξαφανιστεί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει στις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώσει ποσοστά που θα τον επαναφέρουν σε τροχιά εξουσίας.

  Το κέρδος της δεκαετίας που πέρασε για την ελληνική κοινωνία είναι πως έχει αποκτήσει αντισώματα στις κραυγές και τις εύκολες λύσεις ενώ σήμερα προβάλει μικρότερες αντιστάσεις απέναντι σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

  Τούτο συμβαίνει τόσο γιατί τη δεκαετία που πέρασε έμαθε να μην εμπιστεύεται τα "παχιά λόγια" και τις "μαγικές" λύσεις αλλά και γιατί η πολιτική ηγεσία ωρίμασε και έμαθε να μεθοδεύει τις επιδιώξεις της με περισσότερο αποτελεσματικούς τρόπους.

  Προκειμένου να καταλάβει κάποιος πόσο έχει αλλάξει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα χρόνια αρκεί να παρατηρήσει πόσο έχουν αλλάξει ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ που ήταν τα ισχυρότερα κάστρα του πελατειακού παρακράτους και της κομματοκρατίας.

  Οι αλλαγές στον ΟΤΕ ξεκίνησαν νωρίτερα καθώς πέρασε στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Η ΔΕΗ, ενώ μέχρι πριν από δυο χρόνια ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχει καταφέρει να την αποφύγει και να προχωρήσει σε ριζικές αναδιαρθρώσεις οι οποίες πριν από λίγα χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητες.

  Οι περισσότεροι θυμούνται τις καταδρομικές επιθέσεις των συνδικαλιστών στο γραφείο του κ. Αθανασόπουλου όπου τραμπούκιζαν το management και ουσιαστικά διοικούσαν την εταιρεία με το... αζημίωτο.

  Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν με θλιβερές αναμνήσεις.

  Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο επικεφαλής της εταιρείας κ Γ.  Στάσσης: "Ασφαλώς όλοι μάθαμε από την κρίση. Και μάλιστα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να προχωρήσουμε μπροστά. Το πιστεύω, το ζω και το βλέπω κάθε μέρα στη δουλειά μου. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από αυτά που κάνω στη ΔΕΗ αν όλοι μας δεν είχαμε πάρει τα μαθήματά μας από την κρίση. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια με όσα κέρδισε από την κρίση…".

  Φαίνεται πως  αλλαγές που έχει επιφέρει η δεκαετία  της χρεοκοπίας στην ελληνική κοινωνία έχουν καταστήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις εφικτές...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ