Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 00:02

  Άλλο πατριωτισμός, άλλο "ψεκασμός"...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ είναι από τις χώρες που πλήρωσαν μέχρι στιγμής από τα υψηλότερα τιμήματα σε σχέση με την επιδημία Covid-19, με περισσότερους από 200.000 νεκρούς. Το μέγεθος αυτό αφορά μόνο το πρώτο κύμα της περασμένης Άνοιξης και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τι θα συμβεί κατά το δεύτερο κύμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα πιθανό τρίτο κύμα που θα ακολουθήσει.

  Ένα σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση αυτή φέρει ο πρόεδρος Τραμπ λόγω της ευδιάκριτης αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του και των "ψεκασμένων" θεωριών συνωμοσίας από τις οποίες εμφορείται και ακολούθησε...

  Πέραν των ασυναρτησιών που κατά καιρούς αναφέρει δημόσια για θεραπείες με κατάποση χλωρίνης, χαρακτηριστική είναι και η συμπεριφορά του κατά τις τελευταίες ημέρες όταν εντοπίστηκε και ο ίδιος θετικός στον ιό.

  Ο πρόεδρος δεν ελάμβανε ούτε ιδιωτικά και πολύ περισσότερο ούτε δημόσια (σαν  παράδειγμα ως όφειλε) τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, με αποτέλεσμα να ασθενήσει και ο ίδιος.

  Πολύ σωστά όταν εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό  νοσοκομείο όπου κατά τους γιατρούς έλαβε πρωτοποριακή  θεραπεία στην οποία οι κοινοί θνητοί θα αργήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αν αποκτήσουν ποτέ...

  Μετά από τρεις περίπου ημέρες ο Πρόεδρος αποφάσισε να βγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο περιφρονώντας τόσο τους γιατρούς του, όσο και όλους τους ειδικούς επιστήμονες που συνιστούν πολυήμερη καραντίνα ακόμη και σε όσους υποψιάζονται πως μπορεί να είναι θετικοί στον ιό.

  Την ίδια ώρα ο Άντονι Φάουτσι  ο  ιατρός που υπηρετεί ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωνε με σημασία: "Είναι πραγματικότητα. Κάθε μέρα που περνάει, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (στον Λευκό Οίκο) προκύπτει ότι έχουν μολυνθεί. Η πανδημία δεν είναι απάτη. Και είναι ατυχές όταν βλέπεις πράγματα όπως αυτό, διότι θα μπορούσε να είχε προληφθεί".

  Ο Λευκός Οίκος είναι το σημαντικότερο κέντρο εξουσίας του πλανήτη, της Δύσης και των ΗΠΑ. Η πιθανή έκθεση στον ιό ενός τόσο σημαντικού πόλου εξουσίας όπου εργάζονται εκατοντάδες στελέχη των μηχανισμών πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος αποτελεί πράξη που αγγίζει τα όρια της μειοδοσίας...

  Μια πιθανή ήττα του Τραμπ στις επικείμενες εκλογές θα είναι ήττα του λαϊκίστικου κινήματος που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες με προκάλυμμα την εθνική ταυτότητα και τον έλεγχο των ροών των ξένων, εμφορείται από σκοταδιστικές αντιλήψεις και πιστεύει σε "ψεκασμένες" θεωρίες...

  Ο πρόεδρος κατά καιρούς έχει αφήσει να καταλάβουμε πως πιστεύει διάφορες θεωρίες "ηλιθίων" περί της βλαβερότητας των εμβολίων και της ασχετοσύνης  των ειδικών επιστημόνων.

  Χαρακτηρίζω "ηλίθιους" όσους αποδέχονται και διαδίδουν τέτοιες θεωρίες με σχετική ευκολία γιατί είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κάποιος τη συνεισφορά των εμβολίων στην εξάλειψη διάφορων ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

  Μεταξύ 1950 και 2017 το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 22 χρόνια και αυτό δεν συνέβη με τις διάφορες εναλλακτικές και παραδοσιακές θεραπείες που είναι γνωστές εδώ και πολλούς αιώνες.

  Στα  εμβόλια και τα αλληλοπαθητικά φάρμακα που αναπτύσσουν φαρμακοβιομηχανίες με σκοπό το κέρδος οφείλεται αυτή η επιμήκυνση και η βελτίωση της υγείας και όχι στα "μαντζούνια" των κομπογιαννιτών...

  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός ή ιδιαίτερα ευφυής λοιπόν  για να το καταλάβει αυτό.

  Ο επικίνδυνος Πρόεδρος...

  Στο μέσον μιας πανδημίας λοιπόν, η οποία στη χώρα σου έχει στοιχίσει πάνω από 200 χιλ. ζωές και όταν οι γιατροί συνιστούν "καραντίνα" σε όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, ο πρόεδρος -όπως κάθε πρόσωπο με δημόσια θέση και εξουσία- οφείλει να λειτουργήσει σαν  παράδειγμα προς μίμηση.

  Τούτο φαίνεται πως αφορά φυσιολογικούς ανθρώπους και ηγέτες.

  Ένα φυσιολογικός ηγέτης οφείλει να τηρήσει όλους τους κανόνες ασφαλείας τόσο για να διαφυλάξει την υγεία του όσο και τις δομές της ανώτατης διοίκησης της χώρας των οποίων προϊσταται.

  Η συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ είναι συνεπής προς τις πεποιθήσεις του που είναι περιφρονητικές προς την επιστήμη, τον ορθολογισμό και την αστική ευγένεια που κάνει την κοινωνική συνύπαρξη ανεκτή και κυρίως  δυναμική.

  Ο πρόεδρος Τραμπ αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη του κύματος του ακραίου "εθνολαϊκισμού" που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια στη Δύση παράλληλα με ένα κύμα χαοτικού "δικαιωματισμού" από την άλλη πλευρά.

  Πολλοί θεωρούν πως η θεμελιώδης βάση του "εθνολαϊκισμού" είναι η προσπάθεια ( η οποία ενέχει στοιχεία ρομαντισμού) πολλών ανθρώπων οι οποίοι  νιώθουν χαμένοι από τις ραγδαίες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις να επανα-αυτοπροσδιοριστούν ταυτοτικά με βάση την εντοπιότητα, το έθνος και την θρησκεία.

  Φοβάμαι πως στον πυρήνα αυτού του κύματος, τόσο στους "Εθνολαϊκιστές" όσο και τους "Δικαιωματιστές" βρίσκεται περισσότερο μια  θολή αντισυστημικότητα που δεν έχει σαν στόχο θεσμούς όπως η  Wall Street, ο  τύπος ή τα Κοινοβούλια αλλά και τα πανεπιστήμια, την επιστήμη,  τον ορθολογισμό...

  Μοιάζει με αφύπνιση του μεσαιωνικού σκοταδισμού όπου οι σοφοί και οι επιστήμονες κρύβονταν και δεν μιλούσαν γιατί κινδύνευαν και αποφάσεις ελάμβαναν οι μάγοι και οι… ξεματιάστρες!

  Υπό το πρίσμα αυτής της ανάγνωσης των εξελίξεων ο πρόεδρος Τραμπ συμβολίζει τη μεγαλύτερη νίκη του κύματος των "ψεκασμένων" και  των συνωμοσιολόγων.

  Μια πιθανή ήττα του στις επικείμενες εκλογές, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Μπάιντεν και την ισχυρή αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι μια σημαντική ήττα αυτού του κύματος οπισθοδρόμησης, "παλαβομάρας" και σκοταδισμού που κατακλύζει τον κόσμο. 

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ