Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 00:01

  Η Ελλάδα τα κατάφερε...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης μετά την απόφαση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, σύμφωνα με τη γερμανική Bild.

  Κατά την ίδια πηγή τη σύγκρουση απέτρεψε στο πάρα πέντε η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ.

  Είναι αλήθεια πως από νωρίς χθες έγινε γνωστή η επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Αργότερα έγινε γνωστό πως ο τουρκικός στόλος, η έξοδος του οποίου από τους ναυστάθμους σήμανε συναγερμό, απομακρύνθηκε από τις περιοχές η προσέγγιση των οποίων θα μπορούσε να προκαλέσει αφορμή ανάφλεξης.

  Αλήθεια είναι επίσης πως από το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξαν πληροφορίες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανή ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με πιθανές εξελίξεις στη Λιβύη. Οι κινήσεις του τουρκικού στόλου και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από το μεσημέρι της Τρίτης ανέβασαν το θερμόμετρο στο κόκκινο.

  Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο, δημόσια  παρέμβαση είχε κάνει την Τρίτη το απόγευμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως ρόλο έπαιξαν τόσο η έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και οι παρεμβάσεις (διπλωματικές όσο και υποστηρικτικές προς την Ελλάδα)και άλλων δυνάμεων...

  Η έξοδος και επάνοδος του τουρκικού στόλου και η πιθανή απεμπόληση του σχεδίου διερεύνησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις αμφισβητούμενες περιοχές που  αυθαίρετα η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης ανακήρυξαν εντός των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, θα έχει κόστος για το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.

  Η απώλεια της υποστήριξης της κοινής γνώμης σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία είναι πιθανό να αναγκάσουν το καθεστώς Ερντογάν να επιδιώξει σύντομα πάλι εντάσεις στο εξωτερικό.

  H Τουρκία δημογραφικά και οικονομικά έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική δύναμη σε μια περιοχή που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τόσο σαν ενεργειακός όσο και μεταναστευτικός διάδρομος. Ο έλεγχος της ροής της ενέργειας και της μετανάστευσης αποτελούν σημαντικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας και προσπαθεί να τα αξιοποιήσει.

  Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της κάτι σαν τον "Γαλλο-γερμανικό" άξονα μιας μελλοντικής μουσουλμανικής κοινότητας χωρών που θα έχει περικυκλώσει εξωτερικά την Ευρώπη ενώ εσωτερικά θα την έχει διαβρώσει με τους μετανάστες...

  Ο Ερντογάν οραματίζεται να βάλει τις βάσεις για την επιτυχία αυτού που δεν ολοκλήρωσαν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο Σαλαδίνος: Να γονατίσουν τη Δύση.

  Πριν μερικούς μήνες η Τουρκία επεδίωξε να καταστήσει την Ελλάδα κράτος περιορισμένης κυριαρχίας απαιτώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να αγνοήσει τη δικαιοσύνη και το σύνταγμα  και να επιστρέψει τους 8 φυγάδες αξιωματικούς. Ευτυχώς η δικαιοσύνη και η κοινωνία των πολιτών στάθηκαν στο ύψος τους.

  Μετά προσπάθησε να πετύχει τον ίδιο στόχο της μείωσης της κυριαρχίας της χώρας μας εξαπολύοντας έναν υβριδικό πόλεμο με ορδές μεταναστών στον Έβρο. Μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα αποτυχημένο κράτος το οποίο δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά του επεδίωκε να εκμεταλλευτεί την πλούσια  Ευρώπη την ισχύ της οποίας επιβουλεύεται.

  Η Τουρκία μήνες τώρα προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα να αποδεχτεί τουρκική κυριαρχία σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες.

  Αν κάτι αποτελεί έκπληξη δεν είναι οι προθέσεις και οι προσπάθειες του Ερντογάν και της Τουρκίας αλλά η αποτελεσματικότητα με την οποία η Ελλάδα έχει αρχίσει να ακυρώνει τα τουρκικά σχέδια αλλά και η ταχύτητα με την οποία η Ευρώπη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και να προβαίνει στις ανάλογες κινήσεις.

  Παρ’ όλα αυτά όσο δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική οι κίνδυνοι για χώρες όπως η Ελλάδα θα παραμένουν ορατοί. Το ίδιο και για την Ευρώπη.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ