Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 00:02

  Ο χειρότερος "καρκίνος" της χώρας...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Σε σχέση με το θέμα του χθεσινού άρθρου το οποίο αφορούσε έναν νέο που μετά τις σπουδές επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται τον περασμένο Οκτώβριο και ενώ ο εργοδότης έχει καταθέσει τη σύμβαση και καταβάλει εισφορές, το σύστημα τον βγάζει ανασφάλιστο και δεν έχει βρει άκρη μετά από 2-3 επισκέψεις, γιατί κανένας δεν ασχολείται μαζί του, η στήλη έλαβε δεκάδες μηνύματα με ανάλογες υποθέσεις.

  Από τον ΕΦΚΑ επικοινώνησαν με τη στήλη και ζήτησαν τα στοιχεία της υπόθεσης. Ως όφειλα ρώτησα τον αποστολέα της καταγγελίας αν επιθυμεί να δώσω τα στοιχεία του για να λυθεί η ταλαιπωρία. Μου απάντησε πως προτιμά να επιστρέψει στην πρώτη ευκαιρία στην Ολλανδία παρά να  χρησιμοποιήσει "βύσμα" για μια τόσο γελοία υπόθεση...

  Η στήλη έλαβε δεκάδες μηνύματα με παρόμοιες καταγγελίες, μερικές που είναι επώνυμες τις καταθέτει, για να γίνει αντιληπτό, πως το ζήτημα δεν είναι μια εξαίρεση δυσλειτουργίας, αλλά είναι συστημικό...

  Η δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ να μην εμφανίζουν ασφαλιστική κάλυψη άνθρωποι που καταβάλλουν εισφορές οφείλεται στην αδιαφορία κάποιων τμημάτων που έπρεπε να διεκπεραιώνουν αυτόματα τη διαδικασία, από τη στιγμή που ένα ΑΜΚΑ εμφανίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλισης.

  Τούτο όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου.

  Ο κόσμος ταλαιπωρείται και αν δεν αλλάξει το δημόσιο η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπροστά. Είναι κρίμα τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια η χώρα να αλλάξει σελίδα και να ξεφύγει από την κατηγορία τον αποτυχημένων κρατών ένας τόσο κομβικός δημόσιος φορέας να μην παρουσιάζει κανένα σημάδι βελτίωσης.

  Σε λίγες εβδομάδες η επιτροπή σοφών για την οικονομία θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Κανένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης δεν θα έχει καμιά τύχη αν οι "αξιωματικοί" της οικονομικής ανάπτυξης που είναι το υψηλής ειδίκευσης στελεχιακό δυναμικό που έχει φύγει στο εξωτερικό επιστρέψει και βρεθεί αντιμέτωπο με το "καρκίνωμα" του δημοσίου, όπως βρέθηκαν μερικοί από αυτούς που έστειλαν την προσωπική τους εμπειρία από το ΕΦΚΑ στη στήλη μετά το χθεσινό δημοσίευμα…

  Υ.Γ. 1 Όταν δεν εμφανίζεται ασφαλιστική κάλυψη τότε προστατεύεσαι έχοντας πρόσβαση μόνο σε κρατικό φορέα δηλ. νοσοκομεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε σχέση με την άμεση υλοποίηση ιατρικών εξετάσεων.

  Ιστορίες θυμάτων του ΕΦΚΑ...

  α) Υπεκφυγές τεμπέληδων...

  Αγαπητέ κύριε Στούπα,

  Είμαι και εγώ θύμα της ασυδοσίας του ΕΦΚΑ να εργάζομαι και να εμφανίζομαι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Στο ΙΚΑ της περιοχής αφού έχω πάει και έρθει 3-4 φορές με έχουν κάνει μπαλάκι.

  Την τελευταία φορά μου είπαν πως μπορούν να δουν το αίτημά μου μόνο μετά από ραντεβού για το οποίο έκανα αίτηση και περιμένω πάνω από μια εβδομάδα να οριστεί.

  Για όλα αυτά ευθύνεται μια απόφαση του Θεοδωρικάκου που τους δίνει το δικαίωμα να καλύπτουν την αδιαφορία τους.

  Σύμφωνα με την ΚΥΑ 34781/2020 (ΦΕΚ 2168/Β/7-6-2020), άρθρο 19, παρ. 2, ορίζονται τα εξής:

  "Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού".

  https://www.ypes.gr/se-pliri-leitoyrgia-to-dimosio-me-apofasi-theodorikakoy/

  Υπάρχει κανένας έλεγχος πόσοι εξυπηρετούνται στο ωράριο;

  Σε πόσες ημέρες σου κλείνουν ραντεβού;

  Πόσες ημέρες χρειάζεται για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα;

  β) ΕΦΚΑ και άλλες ιστορίες αναποτελεσματικότητας και κρατικής αλητείας..

  Αξιότιμε κύριε Στούπα,

  Μόλις διάβασα το άρθρο σας για τον ΈΦΚΑ, με τίτλο "Κυριάκο πάρε κεφάλια, πριν σας πάρουν μέτρα…" και δεν φαντάζεστε τη χαρά μου που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποιος δημοσιογράφος αποφάσισε να αναφερθεί στον χειρότερο καρκίνο της χώρας που λέγεται ΕΦΚΑ. Μέχρι και η εφορία λειτουργεί πλέον πολύ πιο αποτελεσματικά.

  Αποφάσισα να σας γράψω, από αγάπη στην πατρίδα, καθώς είμαι ένας από αυτούς που ενώ είχαν την επιλογή να μείνουν στο εξωτερικό, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα, από αγάπη για την πατρίδα, αλλά με λύπη και αγανάκτηση αναγκάζομαι όποτε χρειάζεται να έρθω σε επαφή με τον ΕΦΚΑ να έχω δεύτερες σκέψεις αν έκανα σωστά που γύρισα.

  Έχω 3 πτυχία, και έχω δουλέψει 10 χρόνια στην Ελλάδα ως ελεύθερος επαγγελματίας, 1 χρόνο στην Ολλανδία σε διεθνή οργανισμό και 1 χρόνο στην Αμερική με υποτροφία στο Cornell NY και εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να χρειαστώ επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, διαπίστωσα και εγώ και η γυναίκα μου, ότι μας είχαν ακόμα ανασφάλιστους, ενώ πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας σαν άλλοι όνοι που τους χτυπούν και δεν βγάζουν λαλιά.

  Όσες φορές έχω επισκεφτεί τα γραφεία του πρώην ΟΑΕΕ, έφυγα με τόσο θυμό που ήμουν στα όρια του παραλογισμού και της βίαιης έκρηξης. Αγένεια έως επιθετική/εχθρική συμπεριφορά, κάπνισμα από αργόσχολους υπαλλήλους ΕΝΤΟΣ που χώρου εξυπηρέτησης (κατ’ ευφημισμό εξυπηρέτησης) ασφαλισμένων, απόλυτη έλλειψη οργάνωσης, σαφώς δεν εξυπηρετήθηκα με τη μια και έφαγα άπειρες ώρες.

  Λοιπόν αυτό το κράτος εν κράτει πρέπει να σπάσει και πρέπει οι κηφήνες να εκδιωχθούν, να μπει τάξη και επιτέλους να σταματήσουν οι χιλιάδες χαμένες ώρες πολιτών που θα ήταν παραγωγικές ώρες εργασίας, τα εκατομμύρια κόστους προς του κηφήνες που επίσης θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ως Έλληνας πολίτης, νέος επιχειρηματίας και φορολογούμενος αρνούμαι να πληρώνω φόρους και να πηγαίνουν πού;?! Στους αλήτες του ΕΦΚΑ?!

  Χαίρομαι πολύ που επιτέλους το θίξατε το θέμα, και ευελπιστώ να το θίξετε ξανά και ξανά, μέχρι να γίνει αναπόφευκτη η λήψη μέτρων και η εξυγίανση της σφηκοφωλιάς. Και που ξέρεις, μπορεί μια ωραία πρωία (μετά από αιώνες) να φτάσουμε σε σημείο να μιλάμε για αξιολόγηση δημοσίων (σωστή όχι παρωδία) και για άρση μονιμότητας, ακόμα και για ιδιωτικοποίηση του ίδιου του ΕΦΚΑ. Κατ’ αυτή την έννοια επιτελείτε λειτούργημα κ. Στούπα και βάζετε το λιθαράκι σας στη βελτίωση της (ελεεινής σε κάποια σημεία της) κοινωνίας και οικονομίας μας. Για το λόγο αυτό σας ευχαριστώ.

   Με εκτίμηση,

  Γιώργος Ηλιόπουλος

  Υ.Γ.: Στο Άμστερνταμ που έζησα, η αποδοτικότητα της εφορίας και του αντίστοιχου ΕΦΚΑ (ντροπή που τολμάμε και τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα ολλανδικά) είναι τόσο υψηλή, που σε όλη την πόλη υπάρχουν 2 μόνο σημεία εξυπηρέτησης (όλα γίνονται αυτόματα και αυτεπάγγελτα, και εννοείται αν χρειαστεί κάτι adhoc, αυτό γίνεται online) και αν τυχόν χρειαστεί να πας (πρακτικά μόνο για εγγραφή ή απεγγραφή όταν φεύγεις από τη χώρα), θες μόλις 10 λεπτά, με απόλυτη ευγένεια, ταχύτητα, χαμόγελο σε απίστευτα κτίρια. Σαν ταινία ε?

   Υ.Γ.2.: Αν αποφασίσουμε να γίνουμε ως κράτος πιο αποτελεσματικοί, θα βελτιωθεί και η ίδια η παραγωγικότητα, άρα η εθνική οικονομία, άρα και η εθνική άμυνα.

  β­) Ανασφάλιστοι με ένσημα...

  Καλή σας μέρα!

  Συγγνώμη που προσθέτω στην λίστα των email σας, ήθελα απλώς να προσθέσω στο σημερινό σας άρθρο, αν μου επιτρέπετε.

  Είμαστε ένα ζευγάρι που ζούσε στο Λονδίνο τα τελευταία δέκα χρόνια, φεύγοντας από την Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση και βλέποντας τι έρχεται.

  Προσωπικά έχω δουλέψει στην Eurobank, την Barclays, την UBS και την JP Morgan (σε όλες με εξαιρετικές επιδόσεις, και θα δείτε παρακάτω γιατί το αναφέρω) και είμαι 38 χρονών, ενώ η σύζυγός μου έχει εργαστεί στην Ogilvy και την Coca-Cola (37 ετών).

  Αποφασίσαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο (στα πλαίσια προσωπικού brain gain και όχι του Βρούτση...), και από τότε έχουμε αντιμετωπίσει τα εξής:

  1. Η σύζυγός μου ξεκίνησε να εργάζεται στην Coca-Cola Ελλάδος τον Αύγουστο (πριν καν επιστρέψουμε), και μέχρι τον Μάρτιο ήταν ανασφάλιστη στο σύστημα, παρά το ότι ήταν έγκυος και έπρεπε φυσικά να κάνει μια σειρά εξετάσεων, ειδικά με δεδομένο το ό,τι ήταν δίδυμη η κύηση.

  2. Εγώ βρήκα δουλειά στην οποία για να πληρωθώ αυτά που άξιζα αναγκάστηκα να δεχθώ να παίρνω κάποια χρήματα στην Ελλάδα και τα περισσότερα στη Ρουμανία μέσω εταιρείας.

  3. Η Coca-Cola (το αναφέρω γιατί δεν μιλάμε για έναν απλό εργοδότη) δεν μπορούσε να δώσει στην σύζυγό μου τις παροχές μητρότητας που προβλέπονται από την εταιρεία, καθότι "δεν είχε αρκετά ένσημα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια".

  4. Εγώ απολύθηκα λόγω covid-19 (χωρίς καθόλου notice...) και δεν δικαιούμαι ούτε το επίδομα ανεργίας, και πάλι λόγω ελλείψεως αρκετών ενσήμων στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Όλα αυτά με τρία παιδιά κάτω των δύο ετών (19 μηνών και δύο νεογέννητα).

  5. Δεν δικαιούμαστε το επίδομα γέννας (που θα ήταν 4 χιλιάδες ευρώ για δίδυμα), καθότι η περσινή μας φορολογική δήλωση μας αναφέρει (σωστά και νομίμως) ως φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού.

  Αυτά τα αναφέρω γιατί έστω και επί Κυριάκου δεν βλέπω στην πραγματικότητα να θέλουμε όντως να γυρίσουν οι σοβαροί εργαζόμενοι από το εξωτερικό και να κάνουν παιδιά - αν και το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα.

  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

  Σπύρος Ιακωβίδης

  γ) Χρειάστηκε εισαγγελέας…

  Αγαπητέ κύριε Στούπα καλημέρα,

   Παρόλο που σας διαβάζω πολύ καιρό είναι η πρώτη φορά που στέλνω email.

  Με αφορμή το σημερινό σας άρθρο να σας μεταφέρω και την δική μας ιστορία.

  Η σύζυγος μετά από 11 χρόνια στην ανεργία (για να μαζεύει μόρια!!!) κατάφερε να εργαστεί σε δημοτικό παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ. Νηπιαγωγός έχει σπουδάσει. Ύστερα από τρία χρόνια εργασίας έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί μας. Όταν χρειάστηκε να κάνει τους προγεννητικούς ελέγχους δεν μπορούσε να γράψει εξετάσεις διότι το σύστημα την έδειχνε ανασφάλιστη.

  Στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας που υπαγόμαστε μας έλεγαν ότι φταίει ο εργοδότης (Δήμος Καλαμάτας).

  Στο δήμο Καλαμάτας μας έλεγαν ότι φταίει το ΙΚΑ Καλαμάτας. Από τον έναν στον άλλον και κανείς δεν ήταν αρμόδιος για το θέμα.

  Τελικά αφού πληρώναμε τις εξετάσεις (γιατί το παιδάκι στην κοιλίτσα είναι το μόνο που δεν φταίει!!! Αλλά σε αυτά ελπίζουμε για το μέλλον.) είπαμε η μόνη λύση είναι ο Εισαγγελέας.

  Πήγαμε λοιπόν στην Εισαγγελέα και παρουσία μας έγινε κλήση της Διοικητού του ΙΚΑ Κυπαρισσίας να δώσει εξηγήσεις. Δεν γνωρίζω μεταξύ τους τι είπαν αλλά σε μερικές μέρες το πρόβλημα λύθηκε!

  Βέβαια μας είπαν κιόλας με κυνικό ύφος πώς εάν ήταν άνεργη δεν θα είχε πληρώσει τις εξετάσεις!!

  Με εκτίμηση

  Κυριαζόπουλος Παναγιώτης

  δ) Ανασφάλιστη συνταξιούχος

  Καλημέρα σχετικά με αυτό που γράφετε σήμερα.

  Η σύζυγός μου συνταξιούχος εδώ και 3 χρόνια εμφανίζεται ανασφάλιστη. Υπάρχουν και χειρότερα όπως καταλαβαίνετε.

  Μετά τιμής

  Σπηλιάκος Θωμάς

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ