00:01 29/05
Ουαί τοις ηττημένοις...
Με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου πάνω από το 20% δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κανενός είδους δικομματισμό.
Με ιδιαίτερη ψυχραιμία αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αμφισβητήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, προκειμένου να στηριχτούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του "κορονοϊού".
Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του οποίου η δικαιοδοσία υπερισχύει των εθνικών δικαστηρίων των μελών της Ε.Ε. Τούτο από μόνο του προβληματίζει...
Η ψύχραιμη αντίδραση των αγορών την Τρίτη και την Τετάρτη αποδίδεται στην πεποίθηση πως το μέλλον της Ευρώπης είναι πρωτίστως μια πολιτική απόφαση και για αυτήν δεν πρόκειται να αποφασίσει κανένα δικαστήριο αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν συνολικότερα αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά και ιδίως στις χώρες που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία.
Το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης παραμένει ζωντανό όσο σε χώρες με στρατηγικό ειδικό βάρος όπως η Γερμανία και η Γαλλία το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα δεν ξεπερνά το ένα τρίτο της κοινωνίας...
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών στην Ε.Ε. τους επόμενους μήνες θα παίξουν οι συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ εν όψει εκλογών.
Τα προγράμματα ανάταξης των οικονομιών της Ε.Ε. που έχουν εξαγγελθεί υπολείπονται π.χ. αυτού των ΗΠΑ και ενδεχομένως αποδειχτούν αναποτελεσματικά. Το πιθανότερο είναι πως αν αποτύχει η άκριτη παροχή ρευστότητας που μετατρέπει την ΕΚΤ σε δεξαμενή "σκουπιδοχρεογράφων" να επιλεγεί η χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων σε έργα υποδομών.
Αν στις ΗΠΑ χάσει τις εκλογές ο εκτός των άλλων και "ευρωσκεπτικιστής" πρόεδρος Τραμπ, είναι πιθανό η μεγαλύτερη δύναμη της Δύσης να επιστρέψει στον ρόλο της ως ηγέτη των δημοκρατιών και στρατηγικού συμμάχου της Ε.Ε.
Πολύ πιθανό είναι επίσης πως υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η Δύση να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην ανερχόμενη υπερδύναμη την Κίνα.
Χαρακτηριστικό για τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στις δυτικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ είναι το άρθρο του επικεφαλής του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου της Γερμανίας, του εκδοτικού οίκου Axel Springer.
Στο άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ματίας Ντεπφνερ, υποστηρίζει μεταξύ άλλων: "Πως η Ευρώπη οφείλει μετά την πανδημία του κορονοϊού να διαλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Παρότι στο τιμόνι των ΗΠΑ βρίσκεται ένας άνθρωπος χωρίς μόρφωση, χωρίς σεβασμό στους θεσμούς και τον οποίο μισούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, αυτή η χώρα κατάφερε να πάρει κάποιες σωστές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο "Το μεγάλο λάθος της Δύσης ήταν η αποδοχή της Κίνας στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το 2001. Μια χώρα με μη δημοκρατικό, κρατικό καπιταλιστικό σύστημα εισήλθε σε έναν δυτικό οργανισμό με μεγάλες συνέπειες για τις εμπορικές συναλλαγές, πρακτικές και πνευματικά δικαιώματα."
"Έστω και αργά" σημειώνει ο Ντεπφερ, "η Αμερική αποφάσισε να απεξαρτηθεί από την Κίνα", κάτι που "πρέπει να κάνει και η Ευρώπη"...
Στη συνέχεια, ο ίδιος τονίζει: "Η Ευρώπη και η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της ηπείρου πρέπει να αποσυνδεθούν σταδιακά από την Κίνα, έστω και με κόστος" καθώς όπως τονίζει "κινδυνεύουν να γίνουν αποικίες της Κίνας, όπως γίνεται η Αφρική."
Βλέπε: Wir müssen uns entscheiden
Το άρθρο αποτυπώνει τους πολιτικούς προβληματισμούς και τους προσανατολισμούς της οικονομικής και ενδεχομένως και πολιτικής ελίτ της Ευρώπης.
Υπό την έννοια αυτή προδιαγράφει και ένα πιθανό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι εξελίξεις την επόμενη μέρα...