Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 00:02

  Μια μεγάλη ευκαιρία...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Δυο πράγματα που είναι σημαντικά για την αυτοπεποίθηση (αλλά και την αυτοεπίγνωση) ενός λαού είναι κατ’ αρχήν αυτό που νομίζει πως πιστεύουν οι άλλοι για’ αυτόν και κυρίως τι πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του.

  Συνήθως αν πιστεύει πως χαίρει εκτίμησης των άλλων προσπαθεί να μην τους διαψεύσει. Το ίδιο ισχύει αν χαίρει αυτοεκτίμησης.

  Από τη σκοπιά αυτή σαν χώρα το 2020 βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα από το 2010 και τις εξελίξεις που ακολούθησαν την τότε χρεοκοπία.

  Κατά τη χρεοκοπία του 2010 βρεθήκαμε σε μια διελκυστίνδα μεταξύ των άλλων (ξένων) που απέδιδαν τα αίτιά της στην "τεμπελιά" και την  "πονηριά" των νοτίων και της πλειοψηφίας ημών που απέδιδε τη χρεοκοπία στη λιτότητα που επιβάλει η χρήση ενός σκληρού νομίσματος όπως το ευρώ.

  Για τη στρεβλή αντίληψη όσων συνέβησαν το 2010 και τα χρόνια της ευημερίας με δανεικά που είχαν προηγηθεί ευθύνονται οι κυβερνήσεις τόσο του Κ. Καραμανλή που είχε προηγηθεί (που ουσιαστικά χρεοκόπησε τη χώρα) όσο και του Γ. Παπανδρέου που ενώ η χώρα "βούλιαζε" μηχανευόταν πως θα εκβιάσει την Ευρώπη με το περίφημο "περίστροφο πάνω στο τραπέζι" προκειμένου να υπερασπιστεί τα κεκτημένα ενός κομματικού και πελατειακού συστήματος που λυμαίνονταν και συνεχίζει να λυμαίνεται την χώρα...

  Την γραμμή του εκβιασμού με το "περίστροφο πάνω στο τραπέζι" παρέλαβε και επέκτεινε πέραν κάθε ορίου λογικής και συσχετισμού δυνάμεων το εθνολαϊκίστικο "φαιοκόκκινο" μέτωπο των Καμμένου-Βαρουφάκη-Τσίπρα-Λαφαζάνη με τον περίφημο εκβιασμό του δημοψηφίσματος...

  Εν αντιθέσει με το 2010, το 2020 οι Έλληνες εισερχόμαστε σε μια κρίση που μπορεί να αποδειχτεί πολύ χειρότερη από εκείνη του 2010 με καλύτερες προϋποθέσεις.

  Η γενική πεποίθηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το βάρος της φθοράς που βαρύνει τη Ν.Δ. σαν παλαιοκομματικό μηχανισμό, αξιοποίησε πολλά πρόσωπα εκτός κόμματος με αξιολογικά κριτήρια, έχει βοηθήσει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας να μη ντρέπεται για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα.

  Επιπλέον η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο και της πανδημίας του "κορονοϊού" και η διθυραμβική διεθνής αναγνώριση αυτών των επιτυχιών, έχουν αποκαταστήσει ένα σημαντικό μέρος του διεθνούς κύρους της χώρας και της αυτοπεποίθησής μας ως  λαού.

  Η αποτελεσματική αντίδραση των μονάδων δημόσιας τάξης και του στρατού στον Έβρο αποτέλεσε θετική έκπληξη, όπως επίσης και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας την κατάσταση του οποίου γνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες ή τουλάχιστον όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στα επείγοντα μιας εφημερίας δημόσιου νοσοκομείου...

  Οι αποτελεσματικές αντιδράσεις των βραχιόνων αυτών της κρατικής μηχανής αποδεικνύουν πως υπάρχουν δυνάμεις στη χώρα οι οποίες με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και κίνητρα μπορούν να ανταποκριθούν σε προκλήσεις.

  Η  ανύψωση της αυτοπεποίθησης  της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τον χειρισμό των δύσκολων καταστάσεων που επιφυλάσσουν τόσο τα επόμενα στάδια της επιδημίας όσο και το σοκ που αναμένεται να προκαλέσουν σε μια οικονομία η οποία ήδη καρκινοβατούσε...

  Το ίδιο ισχύει και για τις προκλήσεις της Τουρκίας οι οποίες προ των αδιεξόδων εντείνονται.

  Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η πολιτική ηγεσία θα εκμεταλλευτεί τον επικείμενο μηδενισμό του "κοντέρ" της οικονομίας και θα προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην κοινωνία προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες...

  Η συγκυρία σήμερα ίσως αποδειχτεί θετικότερη εκείνης της περασμένης δεκαετίας.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ