Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 00:02

  Κάθε καταστροφή κρύβει ευκαιρίες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Κάθε καταστροφή κρύβει ευκαιρίες.

  Ως ο Ιωνάς ήτο εν τη κοιλία του κήτους τρεις ημέρας και τρεις νύκτας, ούτω θέλει είσθαι ο Υιός του ανθρώπου εν τη καρδία της γης τρεις ημέρας και τρεις νύκτας" (Ματθ. ιβ' 40).

  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί πως οι συνέπειες της επιδημίας του "κορονοϊού" θα αποτελέσουν ένα μεγάλο σοκ για την παγκόσμια οικονομία. Τούτο για περιφερειακές οικονομίες όπως της Ελλάδας που την τελευταία δεκαετία μπήκαν και δεν εξήλθαν ποτέ της "εντατικής" εξελίσσεται στη "χαριστική βολή" ενός οικονομικού μοντέλου που χρεοκόπησε το 2010 αλλά δεν μεταρρυθμίστηκε.

  Το τικ τακ της αντίστροφης μέτρησης σταματά τη στιγμή της έκρηξης. Οι προειδοποιήσεις ήταν χρήσιμες όσο υπήρχε καιρός κάποιος να προφυλαχθεί. Τώρα προέχει η εκμετάλλευση των ευκαιριών που διαφαίνονται στην επόμενη μέρα. Βλέπε: Η τουριστική "φούσκα" και η καρφίτσα...

  Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά το ζητούμενο είναι να μην αναλωθούμε στις δυσοίωνες προβλέψεις και τον παθητικό απολογισμό των συνεπειών. Το ζητούμενο είναι να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη μέρα.

  Κάθε καταστροφή κρύβει ευκαιρίες.

  Καθώς διανύουμε την πλέον παράξενη Μεγάλη Εβδομάδα του βίου μας είναι χρήσιμο να διδαχθούμε από τα συμβολικά μηνύματα της Σταύρωσης και της Ανάστασης.

  "Εσείς μη φοβάστε" ήταν  τα πρώτα λόγια που άκουσαν οι πιστές και αφοσιωμένες στον Ιησού Μυροφόρες  από τον  Άγγελο μπροστά  στον κενό τάφο του Χριστού, σύμφωνα με τις γραφές.

  'Ένας άγγελος καθισμένος πάνω στον λίθο του μνημείου τις ρώτησε: "Γιατί αναζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς;" και στη συνέχεια τους έδωσε τη χαρμόσυνη αγγελία: "Δεν είναι εδώ, αλλ' αναστήθηκε"...

  Το μήνυμα των ημερών δεν αφορά το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει δρομολογηθεί αλλά την επόμενη μέρα και την προσπάθεια να καταλάβει η χώρα μια καλύτερη θέση στον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας.

  Οι πρώτες εκτιμήσεις παγκοσμίως κάνουν λόγο για αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και για την παραγωγική  απεξάρτηση της Ευρώπης και των ΗΠΑ από την Κίνα και την Ασία. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αύξηση του ρόλου του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα και τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

  Η στήλη πιστεύει πάντα πως το ελεύθερο εμπόριο και ο ελεύθερος ανταγωνισμός εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και ευημερία. Όταν όμως προκύπτουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σ’ αυτές...

  Αν υπάρχει κάτι λοιπόν που η επιδημία  επιτάχυνε και κατέστησε  αναγκαίο είναι η ανάγκη αναδιάταξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.

  Η αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων σημαίνει πως ο ρόλος των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης θα αναβαθμιστεί παραγωγικά. Στο πεδίο αυτό όμως χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τουρκία κλπ  έχουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας.

  Το πλεονέκτημα της Ελλάδας στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης ήταν η γεωγραφική θέση που εξασφάλιζε τα λιμάνια της να αποτελούν τον συντομότερο δρόμο των εισαγωγών από την Ασία, προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

  Η διαφαινόμενη στροφή από την παγκοσμιοποίηση στις περιφερειακές ζώνες θα οδηγήσει σε δασμολογικά εμπόδια απέναντι στις ασιατικές εισαγωγές. Η εξέλιξη αυτή θα πιέσει τους Ασιάτες παραγωγούς να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής σε χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να πετύχουν καλύτερους όρους πρόσβασης στις μεγάλες αγορές της.

  Η εξέλιξη αυτή η οποία είναι αρκετά πιθανή θα δώσει ευκαιρίες σε χώρες όπως η Ελλάδα δίπλα στην επικίνδυνη "μονοκαλλιέργεια" του τουρισμού και των logistics να ενισχύσει και τον ισχνό μεταποιητικό της τομέα.

  Ιδέες όπως οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες με την έννοια της υπέρβασης των χρόνιων προβλημάτων της κρατικής γραφειοκρατίας θα πρέπει να εξεταστούν...

  Καλή Ανάσταση!

  2) Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης

  Καλή Ανάσταση να έχετε, υγεία στην οικογένεια σας

  Κύριε Στούπα,

  Είμαι κάτοικος εξωτερικού και έρχομαι στην Ελλάδα περίπου μία φορά κάθε μήνα πάντα όμως Σαββατοκύριακα.

  Το Σάββατο διάβασα στον ηλεκτρονικό Τύπο αυτή την είδηση και θυμήθηκα τι είχε συμβεί όταν το 2012 πέθανε ο πατέρας μου.

  Μάλιστα τις επόμενες ημέρες και λόγω των αργιών είχα καθίσει κι έγραψα ένα email με την εμπειρία μου σε οικογενειακό πρόσωπο.

  Τον κάλεσα λοιπόν χθες στο τηλέφωνο και γνωρίζοντας την απίστευτη σχολαστικότητά του, τον παρακάλεσα να το ψάξει.

  Το βρήκε, έχει ημερομηνία αποστολής Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 και μου το έστειλε πίσω.

  Για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

  Είναι ακριβώς όπως το έγραψα πριν 7,5 χρόνια, έχω αλλάξει μόνο κάποιες λέξεις για να είναι στα πλαίσια της αστικής ευγένειας

  Αν το δημοσιεύσετε σας παρακαλώ δεν θέλω να εμφανισθεί το όνομά μου

  Δικαστήρια Ευελπίδων,

  Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012.

  Πρωτοδικείο Αθηνών.

  Στο κτίριο 4 υπάρχει ένας προθάλαμος στον πρώτο όροφο μαζί με ένα γκισέ. Εκεί υπάρχει ένας νεαρός υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος να παραλαμβάνει τις αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικού περί μη δημοσιοποίησης διαθήκης.

  Είναι μια καθαρά τυπική διαδικασία που πιστοποιεί ότι ο θανών ανήκει στο 99,0% των Ελλήνων των οποίων η περιουσία μοιράζεται μετά το θάνατό τους σύμφωνα με την νόμιμη κληρονομική διαδοχή και όχι κάπως αλλιώς.

  Την αίτηση κάνουν συγγενείς του θανόντος προκειμένου να τακτοποιήσουν αυτά ακριβώς τα θέματα.  Μπαίνεις στα δικαστήρια, από μία και μόνο είσοδο κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προσεγγίσεις από πολύ μακριά περπατώντας τα δικαστήρια διότι κοντά στην κύρια είσοδο δεν υπάρχει περίπτωση να παρκάρεις συν ένα πεντάλεπτο περπάτημα μέσα στα δικαστήρια από την κεντρική είσοδο μέχρι το κτίριο 4.

  Αγοράζεις μεγαρόσημο (έμμεσος φόρος που προορίζεται αποκλειστικά στην κατασκευή νέων δικαστικών κτιρίων) και κάνεις την αίτηση συμπληρώνοντας  το ειδικό έντυπο.

  "Την Τρίτη παραλαβή από εδώ": λέει ο νεαρός υπάλληλος.

  "Μπορείτε να μου το στείλετε με ταχυδρομείο στο σπίτι";

  -Αυτό συνήθως το κάνουμε μόνο για επαρχία

  - Επειδή εγώ φεύγω από Αθήνα σήμερα και η μάνα μου είναι 72 χρονών γυναίκα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να έρθει από Αγία Παρασκευή εδώ μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο;

  -περάστε μέσα στο γραφείο λέει ο νεαρός...

  Και πέφτει η μάσκα......

  Άκου τώρα:

  Γραφείο σημαίνει ένα 3*3 γραφειάκι 5 μέτρα πιο κει με 2 γραφεία και 2 γυναίκες υπαλλήλους περίπου 55 χρονών μέσα.

  Στέκομαι στην πόρτα και περιμένω.

  Η τρίτη κυρία, συνάδελφός τους, παίρνει ένα χαρτί, λέει ευχαριστώ που με εξυπηρετήσατε κορίτσια και φεύγει.

  -Εσείς τι θέλετε;

  - Θέλω το πιστοποιητικό αλλά επειδή φεύγω σήμερα για εξωτερικό θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορεί να βγει τώρα.

  - Ε λοιπόν αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί ο πολίτης να τα αφήνει όλα τελευταία στιγμή χωρίς επιπτώσεις και μετά να βιάζεται.

  - Δεν τα άφησα  τελευταία στιγμή, απλώς σήμερα το πρωΐ με ενημέρωσαν στη ΔΟΥ Χολαργού ότι το παλιό πιστοποιητικό δεν κάνει πλέον, θέλουν ένα πιο πρόσφατο.

  -Ε βέβαια κύριε αφού η ισχύς του είναι τρεις μήνες, τελευταία στιγμή είναι. Πρέπει όμως ο δημόσιος υπάλληλος να έχει τη δυνατότητα να τιμωρεί τον πολίτη για τη συμπεριφορά του(!!!!!!).

  Ήρθες εδώ τελευταία στιγμή; Πάρε ένα γερό πρόστιμο για να μάθεις.

  - Εν πάσει περιπτώσει εγώ είμαι από το εξωτερικό και πήρα αυτές τις ημέρες άδεια για αυτήν την δουλειά ξέρετε.

  - Κοιτά να δεις μία σύμπτωση ρε παιδί μου. Όλοι όσοι έρχονται σε αυτό το γραφείο και βιαστικοί είναι και στο εξωτερικό μένουν και πρέπει εμείς να τους εξυπηρετήσουμε γρήγορα.

  Και πού μένετε αν επιτρέπεται η ερώτηση;

  -Στη Βουλγαρία.

  - Στη Βουλγαρία είναι έτσι τα πράγματα όπως εδώ, δηλαδή εξυπηρετείσθε σήμερα για σήμερα;

  - Μια που ρωτάτε, είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα.

  - Στις εφορίες;

  - Και στις εφορίες και στις δημόσιες υπηρεσίες (αντιλαμβάνεσαι τώρα ότι εάν δεν ήθελα να πάρω το ομορφόχαρτο και δεν είχα περίπου παρκάρει  στο κάπου θα είχε γίνει τρικούβερτος καυγάς με την κυρία αλλά περίμενε έχει κι άλλο)

  - Άντε να μην πω τίποτα πρωϊνιάτικα.... Τέλος πάντων,  δώστε μου εδώ....

  Παίρνει την αίτηση, πληκτρολογεί το όνομα, πατάει το print, εκτυπώνεται η ομορφιά, κολλάει τα μεγαρόσημα, σφραγίζει, υπογράφει, μου τα δίνει.

  Σύνολο: περίπου 50 δευτερόλεπτα

  Για ποιο λόγο αυτό να μην μπορεί κάποιος να το πάρει αυτόματα από μία βάση δεδομένων; Κι αν όχι ο πολίτης, ο υπάλληλος της εφορίας, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, της πολεοδομίας.

  Να χάσεις περίπου 3 ώρες για αυτό το πράγμα. Και να θεωρούνε αφύσικο στα δικαστήρια ότι θέλεις να προστατεύσεις τον χρόνο σου όταν μάλιστα πρέπει να πας εκεί μόνο από τις 8 έως τη μία το μεσημέρι.

  Και τρία άτομα πληρώνονται για αυτήν τη δουλειά. Τη στιγμή που περιμένεις μήνες για να καθαρογραφεί μία απόφαση. Και υφίστασαι και αυτή την επίδειξη βλακείας και καφρίλας που πέρα από την πλάκα δες το και λίγο περιγραφικά...

  Η δουλειά είναι 1 λεπτό. Για ποιο λόγο σου λένε έλα να πάρεις μεθαύριο κάτι που μπορείς να πάρεις άμεσα;;;; Κι αν κάποτε ψάχνανε σε φακέλους τώρα πια είναι μηχανογραφημένα.

  Ποιος αποφάσισε για μία δουλειά ενός λεπτού να απαιτούνται 2 επισκέψεις σε έναν τόσο δυσπρόσιτο χώρο;

  Ποιος έκτακτος κύριος αποφάσισε να λέει ελάτε μετά τρεις ημέρες για κάτι που γίνεται σε ένα λεπτό;;; Και η υπάλληλος γιατί τσαντίστηκε;

  Απάντηση: Διότι μέρες που είναι ήθελε να τριγυρνάει στα γραφεία και να χαριεντίζεται με τους άλλους, πιθανόν να ήθελε και να την κοπανήσει από το γραφείο για να μαγειρέψει και οι βιαστικοί πολίτες της χαλάγανε την ιστορία.

  Είναι δυνατόν ;

  Για αυτούς μπατιρίσαμε;

  Ναι, γι αυτούς. Κι επειδή κανείς από τους άλλους,  τους "πολίτες" δεν ενδιαφέρεται να βελτιώσει τον τόπο του. Και αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ