Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 00:02

  Τα παράπλευρα οφέλη... της καταστροφής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Τα παράπλευρα οφέλη, της καταστροφής...

  Η αλήθεια είναι πως ο επιτυχημένος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα χειρίζεται την πανδημία αποτελεί πλέον μια διεθνώς αναγνωρισμένη έκπληξη. Τα συστατικά της επιτυχίας αυτής ήταν απλά: Ταχεία λήψη αποφάσεων και ικανοποιητική εφαρμογή τους.

  Αμφότερα αποτελούν πρωτόγνωρα στοιχεία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση τα οποία ταλανίζονται από ενοχικές αναστολές και αναξιοκρατικές πελατειακές δεσμεύσεις.

  Η εικόνα  του καθηγητή κ.  Τσιόδρα και του υφυπουργού επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά στον συνοικισμό των Ρομά εν μέσω ενώ ετερόκλητου αλαλάζοντος πλήθους, να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να τηρήσει τις αποφάσεις "καραντίνας", είναι ενδεικτική του λόγου για τον οποίον η κοινωνία σέβεται τα περιοριστικά μέτρα...

  Οι άνθρωποι που δεν εξαιρούν τους εαυτούς τους από τις θυσίες που προτείνουν στους άλλους πείθουν ευκολότερα. Αυτοί που υποβάλουν τους εαυτούς σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες από αυτές που ζητούν, μπορεί να ηγηθούν σημαντικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες…

  Ας το έχουμε αυτό υπόψη, γιατί οι συνέπειες της επιδημίας επιταχύνουν τις εξελίξεις και πριν προλάβουμε να το αντιληφθούμε θα χρειαστεί σαν χώρα να προχωρήσουμε σε δύσκολες αποφάσεις προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται διεθνώς.

  Ενθαρρυντικά μηνύματα...

  Η κρίση της επιδημίας επιβάλλει γρήγορες προσαρμογές και με ικανοποίηση κάποιος παρατηρεί πως αλλαγές που υπό φυσιολογικές προϋποθέσεις θα χρειάζονταν μήνες και χρόνια υλοποιούνται σε μέρες και εβδομάδες.

  Προχθές μιλούσα με στέλεχος ξένης ενεργειακής εταιρείας που αναπτύσσει δραστηριότητες στην Ελλάδα και μου ανέφερε πως η κατάσταση της "καραντίνας" δεν έχει επιφέρει καμιά αναστολή των εργασιών της περιόδου.

  "Φοβόμαστε πως όλα θα πάγωναν για μήνες" μου ανέφερε. "Αντ’ αυτού με έκπληξη διαπιστώσαμε πως η εταιρεία του δικτύου μεταφοράς, όχι μόνο δεν είχε κατεβάσει ρολά, αλλά παρέλαβε την ψηφιακή αίτηση διασύνδεσης ενός ενεργειακού πάρκου στην ώρα της και μας ενημέρωσε πως σε ένα μήνα, θα έχουμε την απάντηση, χρόνος που θεωρείται φυσιολογικός για τέτοιες αποφάσεις...".

  Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες διεκπεραιώθηκαν μέσω θέσεων τηλεργασίας οι οποίες δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

  Η περίπτωση της ιστορικής  "Παπουτσάνης" αποτελεί ενδεχομένως ένα δείγμα των μετασχηματισμών που κυοφορούνται στην οικονομία. Αναφέρω την εταιρεία σαν ιστορική όχι γιατί είναι η πρώτη εταιρεία απ’ όπου ξεκίνησα να καλύπτω το επιχειρηματικό ρεπορτάζ πριν από περίπου 30 χρόνια αλλά γιατί αν θυμάμαι καλά έχει επιβιώσει δυο πολέμων και πολλών κρίσεων.  Πριν πολλά χρόνια σαν νεαρός συντάκτης είχα παρουσιάσει την ιστορία της στο  μηνιαίο περιοδικό "Κεφάλαιο" στο πλαίσιο της σειράς "η ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων".

  Η "Παπουτσάνης" λοιπόν που εδώ και δεκαετίες συνεχίζει να παράγει σαπούνια και άλλα παρεμφερή προϊόντα μέσα σε μια-δυο εβδομάδες κατάφερε να αλλάξει κάποιες γραμμές παραγωγής σε γραμμές παραγωγής αντισηπτικών, μιας κατηγορίας προϊόντων που παρατηρούνται ελλείψεις όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μόνο για τις άδειες παραγωγής θα χρειάζονταν μήνες.

  Ο επανασχεδιασμός των εφοδιαστικών αλυσίδων παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα δημιουργεί ευκαιρίες για παραγωγικές δραστηριότητες εγγύτερα των αγορών της Ευρώπης.

  Σημαντικά βήματα μετασχηματισμού γίνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπου λαμβάνουν  χώρα  προσπάθειες να οργανωθούν παραδόσεις μαθημάτων από απόσταση. Κατάλαβα πως κάτι συμβαίνει όταν τα ηλικίας δημοτικού γειτονόπουλά μου ζήτησαν όλες τις παλιές κάμερες υπολογιστών για τις ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων τους.

  Ραγδαίες είναι επίσης  οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στις πολυετείς αλλά ισχνού αποτελέσματος, προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου. Κάθε μέρα διαβάζω για νέες υπηρεσίες από απόσταση αλλά δεν έχω διαβάσει αξιολογήσεις. Ο κ. Πιερρακάκης δεν φαίνεται να έχει διαψεύσει τις οποίες προσδοκίες υπήρχαν.

  Το "κλείδωμα" που έχει επιβάλει στην κοινωνία και την οικονομία η κατάσταση "καραντίνας" επιταχύνει εξελίξεις και επιβάλλει ριζοσπαστικές αλλαγές μετασχηματισμού. Βέβαια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αλλαγές αυτές να είναι πρόσκαιρες και μετά τη λήξη συναγερμού να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση.

  Το μόνο παρήγορο στην περίπτωση αυτή είναι πως οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν την κανονικότητα να μην επιστρέφει πριν από 12-18 μήνες. Τούτο, είναι σίγουρα καταστροφικό για το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα πρόκειται και για δημιουργική καταστροφή…

  Κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, ας το αξιοποιήσουμε τουλάχιστον...

  2) Μια ιδέα...

  Καλημέρα κ. Στούπα,

  Θα ήθελα να σκεφτείτε μια ιδέα, αν θα μπορούσε να λειτουργήσει, που θα οδηγούσε στο άνοιγμα των καταστημάτων υπό όρους.

  Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα τηλε-ειδοποιησης που θα επέτρεπε το κλείσιμο ραντεβού ανάμεσα σε πελάτη και επιχειρηματία. Συγκεκριμένη μέρα και ώρα, διάρκεια, είδος μετακίνησης κλπ που θα αποτυπώνονται σε ένα προκαθορισμένο μήνυμα μιας εφαρμογής τηλεφώνου ή sms. Το ραντεβού θα κλείνεται με τα ΑΦΜ των ενδιαφερομένων, πελάτη και επιχειρηματία. Το σύστημα πίσω από τη διαδικασία θα επιτρέπει ή θα κανονίζει τον ακριβή χρόνο του ραντεβού, λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο, τον χρόνο και άλλες περιοριστικές παραμέτρους που θα ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Εντελώς αυτόματα θα δίνεται ή όχι η άδεια ή θα προγραμματίζεται για την επόμενη ή κάποια άλλη μέρα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα (αιτήσεις για άλλα ραντεβού, συνθήκες συγχρωτισμού κλπ).

  Καταλαβαίνετε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει πολύ καιρό. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει η οικονομία με την δεδομένη κατάσταση.

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  Κεσίδης Χρήστος, δάσκαλος Φλώρινα

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ