Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 00:02

  Το σκηνικό αλλάζει...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  To μεταναστευτικό εξελίσσεται σε "άσσο" στα χέρια της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο φαίνεται πως καλύπτει τα προβλήματα στην οικονομία λόγω της επερχόμενης διεθνούς κρίσης και ταυτόχρονα διατηρεί στο εσωτερικό την πρωτοβουλία των κινήσεων...

  Περί τους 9 μήνες μετά την εκλογική νίκη του περασμένου Ιουλίου η επιρροή της  Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυξάνεται.

  Την ‘Ανοιξη του 2016 περί τους  6 με 9 μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήδη στη δεύτερη θέση.  Στη δημοσκόπηση π.χ. της Pulse για το Action στις 15/04/2016 η ΝΔ ελάμβανε ήδη 31% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σε τρεις δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα πάνω από τα 2/3 της κοινής γνώμης υποστηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στον Έβρο και να κάνει απωθήσεις στο Αιγαίο.

  Στην έρευνα της Pulse για τον Σκάι τo 76% θεωρεί σωστή τη στάση της κυβέρνησης έναντι του 18% που την θεωρεί λάθος.

  Στην έρευνα της Opinion Poll για το "Πρώτο Θέμα" με τη στάση της κυβέρνησης συμφωνεί το 78% και διαφωνεί μόνο το 12%. Στην ίδια έρευνα το 77,3% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Καλοκαίρι συμφωνεί με τη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα για το ΚΙΝΑΛ η βάση του οποίου φαίνεται να ταυτίζεται με αυτήν της Ν.Δ.

  Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. φαίνεται να έχει αυξήσει την επιρροή της πάνω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει...

  Στην έρευνα της Opinion Poll π.χ.  η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 43% από 39,8 στις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ το 22,7% από 31,5%.

  Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Ν.Δ. αυξάνει τη δυναμική της την ώρα που στα δεξιά της υπάρχουν σχήματα που μεγαλώνουν την επιρροή τους, συγκεντρώνοντας  ένα ποσοστό 5-10%.

  Στην έρευνα της ALCO για το Open η Ελληνική Λύση εμφανίζει 5,2% και η Χ.Α. 3%. Στην έρευνα της Opinion η Ε.Λ. εμφανίζει 4,5% και της Pulse 5,5%, ποσοστά που είναι πάνω από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

  Η κινητικότητα αυτή δείχνει πως η Ν.Δ. ενδέχεται να έχει απώλειες προς τα δεξιά τις οποίες αναπληρώνει από μετακινήσεις από ολόκληρο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ μη εξαιρουμένων.

  Τούτο δείχνει πως η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την Ν.Δ. ακροδεξιό κόμμα προκειμένου να της αποσπάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.

  Οι μετατοπίσεις αυτές καταδεικνύουν επίσης την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο και την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερή παράταξη αποτελούμενη  από  το "συνονθύλευμα" των ορφανών του Άκη Τσοχατζόπουλου (και Μένιου Κουτσόγιωργα) με τους "μπαχαλάκηδες" εθνομηδενιστές της μεταπολιτευτικής άκρας αριστεράς.

  Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να αντιλήφθηκε τη δυναμική που σχηματίζουν οι μεταναστευτικές ροές και έστω την έσχατη στιγμή μετά την τριήμερη  εξαφάνιση της Καθαράς Δευτέρας βγήκε να συμφωνήσει με το κλείσιμο των συνόρων, δημιουργώντας σύγχυση στην κομματική βάση.

  Οι μετακινήσεις αυτές καταδεικνύουν πως το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει τις προϋποθέσεις να διευρύνει την επιρροή στο κέντρο και πέραν αυτού, κάτι που είναι απαραίτητο αν θέλει να βρεθεί σε τροχιά εξουσίας.

  Η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία η οποία ασκούσε συγκολλητική δύναμη και συγκάλυπτε τις αντιθέσεις και αντιφάσεις έχει ενεργοποιήσει ήδη τις φυγόκεντρες δυνάμεις προς τα αριστερά και τα δεξιά.

  Η συνειδητοποίηση αυτών των δυναμικών τις επόμενες εβδομάδες από την εκλογική του βάση αναμένεται να τις ενισχύσει και πολλαπλασιάσει...

  Το σκηνικό αλλάζει...

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων